31 Mart’ta yapılacak yerel seçim için üçünkü kez muhtarlığa aday olan Semra Özkaya, 10 yıldan beri edindiği bilgi, birikim ve tecrübeyle Zekeriyaköy sakinlerine hizmete devam etmek istiyor. Çevresinde başladığı işi bitiren, hedefine ulaşmak için azimle çalışan bir kişilik yapısıyla tanınan Semra Özkaya, “Muhtarı olduğum Zekeriyaköy’ün yalnızca çözüm bekleyen sorunlarına ya da yapılması gereken rutin hizmetlerine değil, ölüsünden dirisine kadar her şeyine hakimim” diyor.

Röportaj:Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam (Özel)

"GÜRTÜLTÜDEN, KARGAŞADAN KAÇAN ZEKERİYAKÖY'E GELİYOR"

Zekeriyaköy’ün 90’lı yıllarda en fazla 60-70 hane olup, nüfusunun da 150-200 olduğunu söyleyen Semra Özkaya, “Köyümüz şuanda 20 bin nüfusa sahip.  Bu da ortalama 7 bin hane demek. İmara açılmasıyla birlikte yerleşim yeri olarak yoğun ilgi görüp, kalabalıklaşmaya başladı. Ancak en çok 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nden sonra buraya yerleşen çoğaldı. Çünkü zemini çok sağlam. İnşaatlar da kaliteli ve sağlam yapıldı. Yüksek binaların olmaması, buradaki yaşam biçimini de değiştirdi. Özellikle eğitim ve kültür seviyesi yüksek, elit tabakanın yaşadığı bir yer haline geldi. İstanbul’un gürültüsünden, kargaşasından kaçanlar Zekeriyaköy’e yerleşmeyi tercih ediyor” dedi.

ALTYAPI EKSİKLİĞİ VAR

Bir dönem önce köy statüsünden mahalle statüsüne alınan ancak hala köy görünümünden kurtulamayan 8 yerleşim biriminden biri olan Zekeriyaköy’le birlikte kendisini de geliştiren Semra Özkaya yüksek öğrenime devam ederek, gelecekte başarılı bir hukukçu olmak için de adım adım ilerliyor. Özkaya muhtarlığına devam etmek istediği köy/mahallesini şöyle anlattı:

"DAHA FAZLA HİZMET GETİRİLMESİ GEREKİYOR"

“Şehir demek, modern kent demek; oradaki eğitim, sağlık, ulaşım gibi temel hizmetlerin en iyi şekilde verildiği, sorunların çözüme kavuşturulduğu, insanların rahat ve huzurlu bir şekilde yaşadığı bir yer demektir. Ancak biz Zekeriyaköy’de bunları olması gerektiği şekilde tamamlamış değiliz. Sağlık hizmetini yeteri kadar verilemiyor, okul eksikliği var, ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz. Yollarımızın yenilenip, ıslah edilmesi gerekiyor. Bunlar tam olmadığı için burası için tamamen kentleştik diyemiyorum.

TERCİH EDİLEN BİR YERLEŞİM ALANI

Bir de burada yaşayan, tarımla ve hayvancılıkla uğraşan köy halkı var. Otlaklara bina yapıldığından, bunların inek ve koyun sürüleri yol kenarlarında dolaşıyor, bahçelere, havuzlara giriyor, insanlar da bunlardan rahatsız oluyor. Daha modern bir Zekeriyaköy için bunların aşılması gerek. Bunun için de kamu hizmetlerinin daha fazla getirilmesini istiyoruz. Burada yaşayan insanlar devlete vergisini ödüyor, vatandaşlık görevini yerine getiriyor, bunun karşılığında da hizmet bekliyor. Altyapısını, yolunu, kaldırımını vatandaşın kendisi yapamayacağına göre ilçe ve büyükşehir belediyesinin buraya daha fazla ilgi göstermesi, eksikliklerinin bir an önce tamamlanması ve Zekeriyaköy’ün gerçekten modern bir yerleşim alanı haline dönüştürülmesi lazım.

"ZEKERİYAKÖY'ÜN YARARINA OLAN HER İMKANI ZORLAYACAĞIM"

Muhtar olarak sorunlarımızın çözümü adına büyük çaba harcıyorum. On yıllık görev sürem içinde edindiğim bilgi ve tecrübeyle Zekeriyaköy halkına hizmet getirmek için  ilgili kurum ve kuruluşlarının kapısından ayrılmadım. Biz burada yolcu değil hancıyız. Dolayısıyla bu hana hep birlikte sahip çıkacağız. Burada yaşadığım sürece yapmam gereken herşeyi yapacağım, tüm imkanları zorlamaya devam edeceğim. Yolunu, kaldırımını, altyapısını yapması gerekenler, elektrik, doğalgaz, su gibi ihtiyaçlarla ilgili doğan sorunları çözmesi gerekenlerden de mazeret üretmeden, koordinasyon içinde görevlerini yapmasını bekliyoruz.

“CENNET GİBİ BİR ZEKERİYAKÖY HAYAL EDİYORUM”

Benim hayalimdeki Zekeriyaköy; yeşili bol, kentleşmiş, yollarıyla, kaldırımlarıyla, sokak aydınlatmalarıyla, çarşısıyla, sosyal tesisleriyle modern bir görünüme kavuşmuş, insan ilişkilerinin arttığı cennet gibi bir Zekeriyaköy’dür. Böyle olması için de burada yaşayanlarla el ele omuz omuza verip, geleceğe umutla, azimle yürümek istiyorum.

 “KÖYÜMÜN HERŞEYİNE HAKİM BİR MUHTARIM”

Başarılı olmak isteyen bir muhtarın köyünü, mahallesini iyi bilmesi, sorunlarına hakim olması gerekir. Ben geçen on yıl içinde Zekeriyaköy’ü ve buranın halkını daha geniş anlamda tanıdım. Bırakın yaşayanları, mezarlıkta yatanları bile artık biliyorum. Yani köyümün ölüsüne de dirisine de hakim bir muhtarım. Bunun yanında yaptığım görevle ilgili tüm yazışmalara, mahalle sakinlerinden gelen talebe göre hangi kurumdan ne isteyeceğime ve ne şekilde alacağıma hakim olup, yapmam gerekenleri çok iyi öğrendim.

"CUMHURİYET İLKELERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bu doğrultuda Zekeriyaköylülere hizmete devam etmek, taşıdığım bayrağı benden yetenekli ve becerikli birine devredene kadar da muhtarlığa devam etmek istiyorum. Yeniden muhtar seçildiğim takdirde muhtarlık görevini birlikte yürüttüğüm çalışma arkadaşlarım ve azalarımla birlikte, Zekeriyaköy’ün değerli halkıyla, devletimiz arasında köprü vazifesi görerek, köyümüzün çatısı altında onlara layık olmaya, elleri, dillleri, vicdanı olmaya ve Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Toplumumuz menfaatine, sorunlarımızın çözümü için tüm benliğimiz ve sevgimizle çalışacağız.

“2009’ DAN 2019’A NELER YAPTIK..!”

*“Aslan yattığı yerden belli olur” dedik, muhtarlığını modern hale getirdik.

*Zekeriyaköy İlk ve Ortaokulu’nu yaptırdık. Lisemizi yatırım programına aldırdık, siteler bölgesine 135 Ada/5 parsele okul yapılması için başvuruda bulunduk. Ayrıca yeni yaşamların başlayacağı yerlerdeki planları takip ederek, okul eksikliklerini giderdik.

*Eski köy okulumuzu da halk eğitim merkezi yaptık. Arıcılık, Bahçıvanlık, İngilizce, Bilgisayar, Tiyatro, Bağlama, Piyano, Takı Tasarım, Cilt Bakımı, Resim ve Seramik kurslarını başlattık. Kursları yıl boyu devam ettirip geliştirerek Sanat Vadisi oluşturacağız. Ayrıca çocuklarımızın da boş zamanlarını değerlendirebileceği ve becerilerini geliştirebileceği beceri ve eğlence merkezlerini hayata geçireceğiz.

*Okuduğun kitabı getir, okumadığını götür kampanyamız hep var. Okuyacağız, okutacağız diyoruz ve Köy Kütüphanesi ve Etüt Merkezi kuruyoruz.

*Gençliği spora teşvik amacıyla 2009’da kurduğumuz ve yaklaşık 200 futbolcu yetiştirdiğimiz, Zekeriyaköy Gençlik ve Spor Kulübü’nün amatör futbol takımı İstanbul birincisi oldu. Bu motivasyonla spora teşviğe devam ediyoruz ve masa tenisi ve atletizm branşlarını da açıyoruz. Sörf, pilates, voleybol ve kız futbol takımı hazırlıklarımızı da yapıyoruz.

*Spor salonu ve halı saha da gerçekleştirmek istediğimiz projelerimiz arasında yer alıyor.

*Bando takımımızı kurduk ve milli bayramlarımızı coşkuyla kutluyoruz.

*”Önce sağlık” dedik, köy içinde Aile Sağlığı Merkezi’mizi yaptırdık. Siteler bölgesi için de  2. Aile Sağlığı Merkezi’miz çok yakında açılmak üzere. Köyümüze ambulans tahsisi için başvurduk.

*Köy halkına ücretsiz sağlık taramaları yaptırdık, yaptırmaya devam edeceğiz.

*Biz istedik belediyemiz yaptı. Gümüşkuşak Yaşamevi ve Dilek Terimer Kreşi’miz de oldu.

*Kullanılmayan eşyaları değerlendirip, ihtiyacı olanlara ulaştırdık. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıp, ihtiyacı olan vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye temin edip, kan bağışı ve organ bağışı kampanyaları gerçekleştirdik.

*Kültür gezileri düzenledik. Gezilerimize, Ankara, Çanakkale, Konya ve Doğu Ekspresi ile devam edeceğiz.

*İftarları birlikte açtık ve geleneksel Ramazan Gecesi etkinliği düzenledik.

*Yasalar çerçevesinde kalarak çağdaş bir yaklaşımla sokak hayvanları ile ilgili sorunu çözmeye çalışıyoruz. Onları düzenli olarak aşılatıyoruz.

*Hayvancılıkla uğraşan köy halkının üretimini temiz ve çevreye zarar vermeden yapabilmesi için Köy Mandırası projemizi Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’na sunduk.

*Köye PTT’ yi getirdik. Her ne kadar çarşı içinde yeni şube açılsa da köy içinde ikinci PTT için gerekli girişimlerde bulunduk.

*Köy içindeki 2. Beyazıt tarafından yapılan camimizin çatısı, şadırvanı, gasılhanesi ve halılarını yeniledik.

*Mezarlığımızın duvarlarını ve köyün adını aldığı ekeriya Baba Türbesi’ni yeniledik.

*Köy içindeki tarihi Emetullah Hatun Çeşmesi’ni yeniden yaptık. “Temiz yaşam, temiz su” slaoganıyla tüm çeşme ve su kaynaklarımızı restore ettik.

*Asırlık çınarları koruma altına aldık. Doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.

*Zekeriyaköy Polis Merkezi’mizi yaptırdık. Köyün çeşitli noktalarına MOBESE kamerası yerleştirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir.

*Köy içi ve Garanti-Koza bölgesinde görev yapan bekçilerimizin sayısını artırarak, siteler bölgesinde de görev yapmalarını sağlayacağız.

*Duyurularımızı yapabilmek için, çeşitli bölgelere anons sitemi kurdurduk.

*Sivil Savunma Komitesini kurduk.

*Gelişen köyümüzde imarlı yollarımız açılmaya başlandı. Açılanlar da ise bisiklet ve yürüyüş parkurları da yapılacak. Mevcut asfaltlarımızın da yenilenmesi için tüm başvurularımızı yaptık.

*Zekeriyaköy girişi ve varyant yolunda meyfdana gelen kazaları önlemek amacıyla kavşak ve yol revize çalışmalarımız başlamış olup, bu sorunu ivedilikle çözüme kavuşturacağız.

*Sokak aydınlatmalarımız 2019 yatırım programına alındı. *Alt yapı sorunumuzun çözümü için ısrarcıyız. * İETT sefer sayılarının artırılması için görüşmelerimiz devam ediyor. * Kapalı pazaryeri projemizi de devreye sokacağız.

* Köyün sembolü olan kirazımızı da unutmadık ve “herkesin dikili bir kiraz ağacı” olsun diyerek Kiraz Festivali projemizi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ilettik. * 3194 Sayılı Yasa ile 1991’de imara açılan 11 milyon 654 bin 615 metrekare alana sahip olan, 80’ li yıllarda 70-80 hane iken, bugün 7 bin haneyi bulup, nüfusu ise 20 bini geçen köyümüzün belediye olması için gerekli başvuruyu yaptık. *E-Muhtar sitemini de hayata geçirdik.

SEMRA ÖZKAYA KİMDİR?

1972 İstanbul doğumlu, evli ve iki kız çocuğu annesi. Kızlarından büyüğü mimar, küçüğü ise üniversite sınavına hazırlıyor. Yüksek lisansını tamamladı, muhasebeci, Adalet Meslek Yüksek Okulu Hukuk Bölümü 2. sınıf öğrencisi, Trafik ve Çevre, İlkyardım, Motor ve Araç Tekniği Eğitimcisi. Sarıyer ve Anafartalar İlköğretim Okullarında Okul Aile Birliği Yönetim Kurullarında, Sarıyer Kent Konseyi kültür, eğitim çalışma gruplarında görev yaptı. Kurucusu olduğu Zekeriyaköy Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı. Otizm Derneği üyesi, Sarıyer Muhtarlar Derneği, İstanbul Muhtarlar Federasyonu ve Türkiye Muhtarlar konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi. 2009 yılından beri Zekeriyaköy Muhtarı.

Editör: Haber Merkezi