Zeytinburnu Belediye Meclisi Ocak ayı ilk toplantısında söz alan İnsan Hakları Komisyonu CHP’li Meclis Üyesi Eyüp Cankurtaran, önce Suriye ardından Libya’da yaşananların ardından Birleşmiş Milletler haline gelen Türkiye’ye Libyalıların da geleceğini söyleyerek, Ak Partililere seslendi. Cankurtaran, “Yanlış politika yapıyoruz diye hiç mi düşünmeyeceksiniz? Yarın öbür gün oralardan tabutlar gelirse tepkiyi göreceksiniz. Bir parça akıl” diyerek tepki gösterdi.

Meclis duvarında bulunan Atatürk tablosundaki resimde de Atatürk’ün hastalıklı bir halinin olduğunu ve resmi beğenmediğini söyleyen Cankurtaran, meclis duvarına Atatürk’ün daha güzel bir resminin konulmasını istedi.

CHP’li Meclis Üyesi Eyüp Cankurtaran’ın, şehit cenazelerine ‘tabut’, Atatürk’ün resmine ise ‘hastalıklı’ cümleleri dikkat çekti.

Eleştirilere cevap veren Ak Parti Gurup Sözcüsü ve İBB’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, Türkiye’nin sadece sınırlarından ibaret olmadığını söyleyerek, öncelikle bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkemizin tarihi misyonunu ve varlığını koruyabilmesi için, sadece kendi sınırları içerisinde kalarak Türkiye’nin müdafaa edilemeyeceğinin ortada olduğunu söyleyen Muhammet Kaynar, hiçbir komşuluğu olmayan ülkelerin dahi Doğu Akdeniz'e filolarını getirdiğini ve çeşitli araştırmalar yaptığını ifade etti. Bu ülkelerin savaş gemileriyle birlikte çeşitli operasyonlar yapmaya çalıştığının da altını çizen Kaynar, “Hal böyle iken Türkiye kendi sınırları içerisine kalsın, bizim buralarda işimiz yok diyemez. Doğu Akdeniz Türkiye demektir” dedi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını ve menfaatlerini koruyabilmek için Libya ile yaptığı anlaşmayı hatırlatan Kaynar, “Bu anlaşma Kaddafi döneminden bu yana çeşitli prensiplerde mutabık kalınarak geçtiğimiz dönemde imzalanmıştır. Bu anlaşmanın imzalanması ile şaşkına dönen tüm dünya ‘Türkiye gerçekten de çok ciddi bir operasyon yaptı ve bu anlaşmayla Doğu Akdeniz'de olan hakimiyetini perçinledi’ derken, Türkiye'de bunun tartışmasının yapmasını gerçekten üzücü buluyorum” diyerek düşüncelerini paylaştı.

“Biz Libyayız, Cezayiriz, Bağdatız, Üskübüz, Bosnayız” diyerek konuşmasını sürdüren Muhammet Kaynar, “Biz bu coğrafyadan kendimizi dışlayıp ayrı kabul edemeyiz. Zamanında Bosna'da olamadığımız için orada katliamlar oldu. Keşke o zamanlar olsaydık da katliamlara müdahale edebilseydik. Yunanistan küçücük bir ada üzerinden Akdeniz'e hâkim olmaya çalışırken, biz Libya ile yaptığımız anlaşmayla bunların hepsini tersyüz etme imkânına sahibiz. Buna destek vererek, içerideki birliğimizi dirliğimizi sağlayalım ki Akdeniz'deki menfaatlerimizi daha iyi koruyabilelim” dedi.

Konuyla ilgili söz alan CHP Gurup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar, “Katil ABD'nin düzenlediği saldırıyla öldürülen İranlı General Kasım Süleymani’nin katledilmesini lanetliyorum. Biz 1. Ve 2. Dünya savaşını da biliyoruz, 3. Emperyalist savaşına Türkiye’yi de sokmak isteyen hükümeti de biliyoruz. Libya’nın, Afganistan’ın Laik Suriye devletinin bu hale gelmesine sebep olan İŞİD’in ve DEAŞ’ın desteklenmesinde şu anki hükümetin ve önceki paydaşlarını rolünü tüm Türkiye’de biliyor. Bizler mecbur bırakıldığımız için Suriye ye girdik, Suriyeliler de bize girdi. Kasım Süleymani’nin şehit edilmesi vekalet savaşlarının bittiği, fiilen başladığının göstergesidir” diyerek konuşmasını tamamladı.  

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi