Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda 2020 Yılı Analitik Bütçe Tasarısı ve Performans Programı hakkında düşüncelerini paylaşanlara teşekkür ederek bir nezaket konuşması yapmayı planladığını söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, CHP Gurup Başkan Vekili H. Hüseyin Üsküdar’ın konuşmasından ve üslubundan dolayı farklı bir konuşma yapmak zorunda kaldığını beyan etti.

BİZ 20 YILIN HESABINI VERDİK, PEKİ SİZ VEREBİLİRMİSİNİZ?  

Üsküdar’ın sürekli geçmişi gündeme getirerek yorum yaptığını ve geçmiş belediye yönetimini ‘mevta’ olarak isimlendirdiğini hatırlatan Arısoy, “Biz 20 yılın hesabını verdik. Peki ya siz 94-95 yıllarının hesabını verebilecek misiniz?” diye sorarak, geçmişin yalnızca kendilerine ait olmadığını söyledi.

“Kusura bakmayın böyle konuşmazdım ama benim de bir sabrım var” diyerek konuşmasını sürdüren Belediye Başkanı Arısoy, Zeytinburnu’nun ilkleri başlatan bir belediye olduğunu, Millet Bahçesi uygulamalarının ilk olarak Zeytinburnu’nda hayata geçtiğini ifade ederek, yapılan hizmetlerden gurur duyulması gerekirken öneri değil de sürekli şikayet edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

HASAN HÜSEYİN ÜSKÜDAR’A RAĞMEN YAPACAĞIZ

Siyasi konuşmaları bir yana bırakarak yaptıkları ve yapacaklarını konuşmayı daha doğru bulduğunu söyleyerek devam eden Arısoy, geçtiğimiz Salı günü Ankara’ya gittiğini ve ilçelerine bir Kongre Merkezi yapabilmenin önünün açıldığını söyledi. “Başından beri tüm tecrübemi Zeytinburnu’nun bir evladı olarak buraya aktaracağımı söylüyordum. Zeytinburnu’nu İstanbul’un güzide bir ilçesi haline getireceğiz ve H. Hüseyin Üsküdar’a rağmen” diyerek devam etti.

KONGRE MERKEZİ MÜJDESİ

Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini, Kültür Merkezi’nin arka kısmında bulunan 2 emsal alanı bakanlıktan belediye adına talep ettiğini, kültür ve sanat merkezi haline gelecek eşsiz bir Kongre Merkezi inşa etmeyi planladıklarını belirten Arısoy şöyle devam etti.

“Adaylığım döneminde ne dediysem arkasındayım. Bahsettiğim Kongre Merkezi’ni bütçeye yazdım ama hiç telaffuz etmedim ve ilk defa açıklıyorum. 5 bin metrekarelik alanın planlarını,  siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının kolayca gelebileceği düzayak bir mekân şeklinde tadil edeceğiz. 99 yılında Zeytinburnu’nun ramazan etkinlikleri dâhil her şeyin yapıldığı tek bir salonu vardı. Oysa son 20 yılda yüzlerce kişilik birçok salon yapıldı. Bir tek düzayak salonumuz yoktu, o da Kongre Merkezi olarak yapılacak”

GEÇMİŞ BİZİM İÇİN VERİDİR, EKSİK VARSA DERSTİR

“Bir şehir hayal etmemiz lazım öncelikle. 20 yılda yapılanlar ortadadır ve geçen mecliste de söylediğim gibi, ‘Geçmiş bizim için veridir, eksik varsa derstir’ Adaylık dönemimde İBB ile birlikte yapmayı planladığım her şeyi konuştum. Cumhur ittifakının adayı olarak, İBB adayımızla birlikte elbette çalışmalar yaptım ama sonuç beklediğimiz gibi olmadı. Şimdi sizlerde İBB olarak Zeytinburnu’na bir şeyler yapın, bizde sizi alkışlayalım”

DERDİMİZ SEÇİM DEĞİL

“Yakın zamanda Beştelsiz Mahallesi’ndeki Kuran Sitesi ve etrafının açılmasıyla ilgili TOKİ ihalesinin yapılacağını göreceksiniz. Yedikule Hastanesi karşısında özel sektörün başlattığı, halkın mağdur olduğu dönüşümle ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bürokratlar aracıyla kendi uygulamamız gibi çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bizim derdimiz seçim değil”

DEVLET TİYATROSU ZEYTİNBURNU’NDA

“Belediyemiz kültürel alanda da örnek belediyelerden biridir. Önümüzdeki dönemde devlet tiyatrosu sahne alacak. Yeni sezon açılışı yapılan Kültür ve Sanat Merkezi’mizde Necip Fazıl Kısakürek’in unutulmaz eseri Reis Bey sahnelenecek. Her ayın 3 hafta sonu kendi etkinliklerimiz, diğer 3 hafta sonu da Devlet Tiyatrosu çocuk oyunları ve yetişkin oyunları sahne alacak. Müsteşarlığım dönemimde sahneye konan Reis Bey’i, bu yıl inşallah Zeytinburnu’muzda sahneye koyacağız. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’müzün İstanbul’daki bütün toplulukları burada konser verecek. 45 günde bir değişen sergiler olacak. Ayrıca bizim Zeytinburnu’nda sadece kültür hizmeti veren üç mekânımız daha var. Kazlıçeşme de bulunan sanat galerimiz çeşitli sergilerle devam ediyor. Sürekli devam eden kurslarımız var. Tarihi, coğrafyası ve insan kaynağı ile tüm bunlara ruh verecek sosyal çalışmalarımız var. Ben sokakta enstrümanları ile gezenleri görünce gurur duyuyorum. Havuzlarımıza engelli girişimiz yoktu oysa şimdi var”

ELEŞTİRİLERİ CEVAPLADI

“Her zaman gelecek gençliğindir dedik. Kültür, sanat, spor ve sosyal projeler alanında başarı gösteren öğrencilerimizi Çanakkale Yaz Gençlik Kampı’na götürüyoruz. Şimdi de aileleri götüreceğimizin duyurusunu yaptık”

“Cami ve okul temizlikleri arasındaki bütçe farkı konuşuluyor. Cami temizliklerini belediye, okul temizliklerini ise İŞKUR tarafından işe alınan personel yapıyor. Aradaki ücret farkı bundan kaynaklanmaktadır”

“Seçildikten hemen sonra da arkadaşlarımı çağırdım, tabelalarla ilgili genelgeyi uyguladım. Zeytinburnu’nda standartlara uymayan esnafa 15 gün sure verdik ve standartlara uygun hale getirdik, meseleyi çözdük. Bunların hiç biri kendiliğinden olmadı”

“Burada çoklu konaklama ve mühürlemeyle ilgili oy birliği aldık. Kaçak işyerlerinde çalışanlar için uygulama çalışması başlıyor. AKDEM’de toplumsal uyum çalışmalarına başladı. Üniversitelerimizle iş birliği yaptık ve bilimsel destekli çalışmalarla daha da başarılı olacağımıza inanıyorum. Mültecilerin hepsinin ülkelerine dönmesinin söz konusu olmadığını hepimiz biliyoruz. Mülteci konusu hakkında literatüre girmiş çalışmalarımız var. Sükunetin, barışın ve kardeşliğin adresi olmak için çalışmaya vermeye devam edeceğiz. Yani Zeytinburnu mevta değil, İstanbul’un incisidir. Önce hayal edeceğiz, sonra gerçekleşmesi için gece gündüz çalışacağız.”

“İBB ile ilişkiler diye başlığımız var. Biz Cumhur ittifakıyız ve başkan adayımız Binali Yıldırım ile birlikte çalışıp aynı ittifakın adayları olarak vaatlerimizi söyledik. Vaat ettiklerimiz açık ve nettir. Seyitnizam tramvayının yer altına alınmaması, Şubat 2018’de İBB’den çıktı İSKİ çalışmaları yapıldı ve bizde buna binaen taahhüt ettik”

EKREM BAŞKANA ZAMAN TANIMAK LAZIM

“Ulaşım ve otopark yetkisi tamamı ile İBB’ye ait. Bunu İBB meclisinde görev alan arkadaşlarım çok net biliyor. Beştelsiz yüzme havuzu ile ilgili ihalemizi yaptık. Söylemeyecektim ama söyleyeyim, İBB iptal etti. Hiçbir yerde konuşmadık, ‘yeni bir yönetim ve zaman tanımak lazım’ dedik. Burası bizim ilçemiz, bizim ilimiz ve bizim ülkemiz”

 “Ekrem başkanımıza da hayırlı olsun ziyaretine gittik. Belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda da bir yöntem teklif etti. Ben ilçem için yapılacak her çalışmada yer alırım ve gelirim dedim. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, ilçe belediyesinden göreve geldi. Bende zamanında aynı duyguyu yaşadım. Vakit tanımak gerektiğini biliyorum. Biz İBB ye ait hiç bir işimizi bırakmadık”

LOBİ ÇALIŞMASINA GEREK YOK

“İBB Başkanımız ilçe belediyelerini dolaşıyor, gelemediklerini de davet edeceği söylendi. Ben ilçemizde İBB ile birlikte yapılması gereken her şey için kendisinden destek istemeyeceğim. Lobi çalışmasına da gerek yok, çünkü burası hepimizin ilçesi ve ben ricamı yaparım”

Öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, ilçelerinin tarihi yapılarını tabelalandırarak bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını, karekodu da ekleyerek düzenlenecek internet sitesiyle her dilde bilgilendirmenin yapılacağını söyledi. Tüm meclis üyelerini de düzenlenecek bir Zeytinburnu kültür gezisi teklifi yaparak, yyerinde inceleme yapma teklifinde bulundu.

Zeytinburnu Belediyesi’nin 2020 Yılı Analitik Bütçe Tasarısı ve Performans Programı’nı Temel Finans Matematiği ile değerlendiren Meclis 2.Başkan Vekili Fatih Aydoğan’a teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Arısoy, mal ve hizmet alımıyla ilgili isimlendirmelerin kendilerine değil, devlet sistemine ait olduğunu ve hiçbir belediyenin bunun dışına çıkamayacağını belirtti.

Arısoy, Seyitnizam Vakfı ile Zeytinburnu Belediyesi arasındaki ilişkisinin ise Çağdaş Yaşamı Destekleme ile ilişkisi neyse o olduğunu, Seyitnizam Vakfı mütevelli heyetinde olan Başkan Yardımcısı Sertaç Güleç’in, seçim döneminde istifasını verdiğini ama yönetimin toplanmadığını ve nihai kararın verilmediğini söyledi.

DEPREM TOPLANMA ALANI DİYE BİR İMAR LEJANTI YOK

Muhalefetin deprem toplanma alanları diline dolayarak milletin kafasını karıştırdığını iddia eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, AFAT’ın Ak Parti tarafından kurulduğunu, belediye olarak da internet sitelerinde de görünen 20 acil toplanma alanını ilan ettiklerini ve bunun da ortalamanın üstünde olduğunu ifade etti. Deprem toplanma alanı diye bir imar lejantının olmadığının altını çizdi. 

KONYA CAMİSİ YENİDEN PROJELENDİRİLECEK

Son olarak depremde hasar gören Konya Camisi’nin kamulaştırılarak yeniden projelendirileceğini, parkların rutin temizliğinin asla aksamadığını söyleyerek, bütçe ve performansla ilgili katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Arısoy, “20 yıl önce Zeytinburnu hayali ile yola çıkan kadroda yer aldık. Bu bütçe ona aracılık eden bir şeydir. Ben muhalefetin de ‘evet’ demesini ve çalışmalarımıza eleştiri ve önerileriyle katkı sunsun isterdim. Büyük bir Zeytinburnu ailesi ile yapacağımız çalışanlarımızın hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi