GENÇLİK YILLARIM
Sanki dünmüş gibi geçti yıllarım ilk üniversitemden aldım diplomamı
Palandöken’e yaslanan eğitim kampüsü hayran bırakıyor insanı
İlk ayrılışım evimden eğitim gördüğüm Erzurum’a ilk gelişim
Ayrı bir güzellik neşe huzur veriyor insana Palandöken dağları
Çok özletmiş kendini buz gibi soğuk suları kır çiçekli yaylaları
Eskiden doğunun en gelişmiş en güzel şehriydi Erzurum ,doğunun Paris’iydi
Kara trenin düdük sesiyle uyanır uzaklara bakardım görünce ışığı
Hayallere dalar beklerdim sevgiliyi gelirde tutarmı ellerimi
Gençlik yıllarım ilk üniversitem ilk aşkım Atatürk’ten almış adını
Hatıralarım o kadar çok ki acısıyla tatlısıyla geçti gençlik yıllarım
İşte hayat bu kimselere söylemedim söyleyemedim sakladım sırlarımı
Yüzleşince tuhaf oluyor canlanıyor gözümde bir bir hatıralarım
Özlemişim cağ kebabını kadayıf dolmasını ayran aşını
Gittim selam verdim Abdurrahman gaziye tazeledim manevi hazzımı
Dillere destan olmuş anaların anası Nene Hatun ninesi
Palandöken’e bakınca hatırlarım yaşlı gözlerle dostum İbrahim Erkal’ı
Ne yazsam nereye baksam hüznü karşımda durur o hatıralar
Bir daha dönemem dönmem diyordum ilk gurbetim Erzurum’a
Nasılsa geçti o kışın soğuğu,ayazı geceleri titrerdi  ellerim
Hep bekledik baharı yazı  şansımıza yakaladık en güzel hazan mevsimini
Ekimin ayının ortasındayız eşimle yaşıyoruz hazanın en güzelini
Öğretmen olduğum hayallerimin başladığı dadaş diyarı
Yetiştirdim dünya çapında meslek erbablarını sopranolarını
Armağan ettim yetiştirdim vatanıma güzel insanları
Geldim gezdim gördüm hasretimi
giderdim şarkın Paris’i Erzurum’dan
Andım olsun özletmeyeceğim kendimi
Gezdim Kars’ı Iğdır’ı Ardahan’ı son duraktır Erzurum dadaş diyarı
Veda etme zamanıdır Erzurum’a  sabahın ilk ışıkları
Nede yaman oluyor sabahında rüzgarı soğuğu ayazı
Sözüm olsun her yıl ziyaret edeceğim döneceğim sana geri
15/10/2019 Atatürk Üniversitesi / ERZURUM    Enver ŞENGÜL
 
DOĞUNUN PARİS’İ ERZURUM

Erzurum, Pasinler’in eteklerinde, bir türküler ve masallar diyarıdır. Dadaşlarının namı Anadolu’yu alıp yürümüştür. Erzurum en çok Palandöken nedeniyle turist çeker, fakat kenti görenler hep daha fazlasını bulabileceklerini bilirler. Keşfedilmeyi bekleyen gizli değerlere sahiptir. Kitaplarda yazarların veya rehberlerin anlatmakta zorlanacağı zenginlikler...


Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan en önemli illerinden biridir Erzurum. Yüzölçümü 23355 kilometrekaredir.  Erzurum ilinde metrekareye düşen nüfus sayısı kilometrekarede 30 kişidir.  Erzurum’un nüfusu 758279 kişidir. Erzurum benim üniversite yıllarımın geçtiği şehir olması dolayısıyla ruhumda  Trabzon ve İstanbul gibi özel hisler barındıran bir şehirdir. Erzurum dediğinizde pek çok kültürel zenginliği bir çırpıda sıralayabiliyorsunuz. Tarihi yapılar, tarihi kişilikler, doğal güzellikler ve tabi ki lezzetler..  Erzurum Türkiye’nin doğusunun Paris’idir. Bölgenin cazibe merkezidir.

 

Kültürel ve tarihi zenginlikleri açısından önemli olan her Anadolu kenti gibi Erzurum da mutfağıyla meşhurdur. Erzurum merkezinde yöresel yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz şık lokantalar bulabilirsiniz.  Kadayıf dolmasıErzurum mantısıErzurum su böreğiErzurum civil peyniriCağ kebapPeynir helvasıErzurum lor dolması gibi lezzetleri tatmadan Erzurum’dan ayrılmayın.

 

Erzurum’un doya doya tadını çıkartmak istiyorsanız gezip görmeniz gereken  pek çok yer ve eser var. Bir çırpıda sayabileceklerim : Nenehatun Milli Parkı, Tabyalar,Çifte Minareli MedreseUlucamiErzurum KalesiÜç KümbetlerYakutiye MedresesiTortum ŞelalesiNarman Peri BacalarıOltutaşı İşlemeciliğiAtatürk Üniversitesi, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi,  Palandöken Dağı (Kayak tesisleri, Atlama kulesi).

Erzurum şehrinin tarihi kapılarıda meşhurdur. Bunlar Tebriz Kapı, Erzincan Kapı, Kavak kapı, Kars Kapı, Yeni Kapı, İstanbul Kapı, Kilise Kapı, Gürcü Kapı’dır. Her kentin olduğu gibi Erzurum’unda önemli tarihi çeşmleri vardır. Başlıcaları Cennet çeşmesi, Gürcü Kapısı çeşmesi, Hacı Mehmet çeşmesi, Şafiler çeşmesi , Dabakhane çeşmesi, Kale Çeşmesi, Yazıcıoğlu Çeşmesi ve İsmail Ağa Çeşmesi gibi asırlık çeşmelerdir.

Türklerin Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları 'savaş oyunu' olarak bilinen ve günümüzde de geleneksel atlı spor olarak anılan cirit, Erzurum'da büyük bir sevda ile oynanıyor. Türkiye’nin ilk cirit stadyumu 1986 yılında Erzurum’da yapıldı.  Erzurum’a yolunuz düşmüşse mutlaka bir cirit müsabakası izlemenizi öneririm.

 

MİLLİ BİRLİK VE BAĞIMSIZLIĞIN SEMBOLÜ


20. Yüzyılın başlarında emperyalist ve işgalci güçlere karşı girişilen mukavemet hareketi Mustafa Kemal Paşa liderliğinde Erzurum’da başlamıştır. Mustafa Kemal Paşa ve temsil heyetleri  milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı kongreyi 23 (Temmuz-7 Ağustos ) 2019 yılında burada yapmışlardı.  Erzurum bundan dolayı Türkiye’nin manevi iklimi en yüksek illerinden biridir. Türk Milleti’nin yeniden ayağa kalkışının, esareti kabul etmeyeceğini ilan edişinin tanığıdır.


BENİM OKULUM : ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ


 Erzurum Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en eski Üniversitelerinden biridir.
Bu üniversite Cumhuriyetin önemli rüyalarından birinin gerçekleşmesidir.
Cumhuriyetin kurucu Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama yılının açılış konuşmasında Doğu Anadolu’da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek bu hususta çalışma başlatılması talimatını vermiştir. Atatürk’ün ölümünden ardından sonra bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonraki 1950 yılında tekrar gündeme getirildi.1951 yılında oluşturulan komisyon Doğu Üniversitesi’nin Erzurum’da kurulmasını önerdi.1954 yılında çıkarılan 6373 sayılı kanunla,  bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı. Amerika Birleşik Devletleri, A.I.D (USAID) teşkilatı aracılığı sonucu, Atatürk Üniversitesi ile NEBRASKA  üniversitesi ile kardeş üniversitesi eşleştirilmiştir. İşbirliği antlaşması imzalanmıştır.
1 Kasım 1954’de Atatürk Üniversitesi gelişmesi hakkında rapor hazırlamıştır .Delegasyon ilk olarak Ziraat, Fen ve Edebiyat, Mimarlık Mühendislik bölümlerinin açılması kararlaştırıldı
Üniversitenin kuruluşu 1957 yılından itibaren 14 yıl boyunca maddi olarak USAID tarafından karşılanan 50 kişilik uzun dönem görev kadrosu Nebraska personeli tarafından doldurulmuştur.  

 

EKONOMİ : TURİZM, SAĞLIK, TARIM, HAYVANCILIK

 

Kentin  ekonomisi genel anlamda tarım, hayvancılık ve hizmetler sektörüne dayanmaktadır. İlgili sektörler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, kış turizmi son yıllarda Erzurum için önemli bir sektör konumuna gelmiştir. Palandöken Dağı kış turizmi açısından uluslararası bir önem arz etmektedir. Erzurum ili termal kaynakları ile de hem enerji ve hem de turizm sektörleri açısından yatırım olanakları sunmaktadır. Bugün Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki araştırma hastanesine  13 ilden hasta gelmektedir. Erzurum  bölgenin sağlık merkezi konumundadır


ABDURRAHMAN GAZİ İLE HELALLEŞME


26. Yıl 1981 Hazıran mezunu diplomamı aldım. Arkadaşlar Eğer Abdurrahman Gazi’nin türbesini ziyaret etmeden gidersen en kısa zamanda Erzurum’a gelirsin derlerdi.  Ben aldırış etmeden Erzurum’dan ayrıldım.  Üniversite sınavına girmiştim.  O zaman İDMMA akademisi adını taşıyan Yıldız’daki inşaat mühendisliği fakültesini kazandım. Okul kaydımı yaptırmaya gittim. Lise diplomam Erzurum’da kalmıştı. Prof. Dr. Yahya Karslıgil hoca “ lise diploman olmadan kayıt yapamayız” dedi. Bende Erzurum’un yolunu tuttum.  Diplomamı aldıktan sonra dönmeden Abdurrahman Gazi ile helalleştim.  

Yıllar sonra gezi programımda sıra  Erzurum’a gelince pek çok anımı tazeleme imkanı buldum. Benim için Türkiye turumun en özel anları arasındaydı. Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan  amcamın oğlu Prof. Dr. Mustafa Şengül eşimle beni havalimanından alarak  Abdurrahman Gazi hazretleri’nin türbesine ziyarete götürmüştü. Rabbime hamd olsun ki  1981’den sonra 15 Ekim 2019’da yeniden ziyaret etmek nasip oldu. Aradan tam 38 yıl geçmişti. 

Yine sayfamdan veda zamanı;  dost kalın dostça yaşayın..