Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Serdar  Ünsal, "Zengezur koridorunun açılması Iğdır’ın kaderini değiştirecektir.Orta Asya Cumhuriyetleri'ne gidecek olan bütün yükler Iğdır’dan geçecek, işsizler iş sahibi olacaktır. Iğdırlılar bunu iyi değerlendirmelidir.Turizm açısından Iğdır, Türk Cumhuriyetleri'nden gelen turistlerle dolup taşacaktır. Iğdırımız'a, bölgemize şimdiden hayırlı olsun.Özellikle Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu'nun faaliyete geçmesi, Iğdır’ı ekonomik olarak şahlandıracaktır.Herkes hesabını buna göre yapmalıdır.Iğdır’dan İstanbul, Bursa gibi illere göç eden vatandaşlar, Iğdır’a geri dönmelidir. Dilucu Sınır Kapısı'ndan Iğdırlı faydalanmalıdır. Azerbaycan Devlet Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’i, Zengezor Koridoru'nun açılması için verdiği mücadeleden dolayı kutluyoruz.”dedi.

 Iğdırlı vatandaşlar ise "Azerbaycan ile Türkiye’yi birbirine karayolu ve demiryolu ile bağlayacak olan koridorun açılması bölge ekonomisini canlandıracak, işsizliği azaltarak istihdam yaratacak Orta Asya’ya açılan kapı olan Iğdır’ın kaderi değişecektir.”diye görüşlerini ifade ettiler.

           ZENGEZUR KORİDORU IĞDIR’IN VE BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

       Iğdır Ticaret ve Sanayi odası başkanı Kamil Arslan “Zengezur Koridoru'nun açılması bizleri mutlu etmiştir.Iğdır’ın ve bölgenin kaderi değişecek ihracat en yüksek seviyeye çıkacaktır.”dedi.

            Kamil Arslan, Azerbaycan’la Ermenistan arasında devam eden savaşın bitmesi, Ermenistan’ın kabul etmiş olduğu  koridorun açılacak olması bizleri mutlu etmiştir. İş adamalarını sevindirmiştir. Çünkü bu koridor hem Türkiye hem de Azerbaycan için çok önemliydi. Bizim ihracatçımız Azerbaycan ve Türki cumhuriyetlere ihracatı İran üzerinden yapıyordu. Kapalı bir alana sıkışan Nahcıvan’a 26 milyon dolar ihracatımız vardı. Azerbaycan’a ise  yapılan ihracat 126 milyon dolardı. Bu koridorun açılmasıyla Iğdır’da, Dilucu Gümrüğü'nden Azerbaycan’a ihracat yapılacaktır. İran,Gürcistan  üzerinden değil, direk Azerbaycan’a ihracat olacak. Bu da bölgeyi kalkındıracak. Burası bir lojistik merkez hale gelecek. Kars,Nahcıvan Iğdır  demiryolunun yapılmasıyla Iğdır gelişecek.İsteğimiz bu koridorun bir an önce açılmasıdır. Turizm açısından da çok faydalı olacak. Azerbaycan’ gitmek isteyen veya oradan gelmek isteyenler uçakla gidip geliyorlardı. Şimdi direk karayolu ile gidilecektir. Bölgemiz için çok faydalı olacaktır."

Arslan açıklamalarına şöyle tamamladı;

"Iğdır’da müspet bir hava oluştu. Bu koridor bizim için Türkiye ve Azerbaycan için çok iyi olacaktır. Azerbaycan’ın savaşı kazanması bizi gururlandırmıştır. İsteğimiz bir an önce bu koridorun açılmasıdır.”

              Ermenistan ordusu Azerbaycan ordusu ile girdiği 44 günlük savaşta ağır darbe alarak, Dağlık Karabağ Bölgesi'nden çekilirken, iki ülke arasında masada yapılan anlaşmaya  sürpriz bir madde  eklenmişdi. Azerbaycan karadan bağlantısı olmayan Nahçıvan'a ulaşım koridoru açılması.Bu koridor,  eskiden Azerbaycan şehri olan, Stalin döneminde Ermenistan topraklarına katılan Zengezur şehri üzerinden kurulacak. Beş ülkeyi yakından ilgilendiren hat, Azerbaycan ile Türkiye'yi de karadan birleştirmiş olacak. Başta Azerbaycan olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin Avrupa'ya ucuz maliyetle mal ihraç etmesinin önünü açacak koridor, sınırda bulunan dört ilimizi de ticaret üssü haline dönüştürecek.Bu illerimiz; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars..

    

         Azerbaycan, Ermenistan ile imzaladığı anlaşma kapsamında Türkiye sınırında yer alan ve ülkenin geri kalanıyla bağlantısı bulunmayan tek toprağı olan Nahçıvan ile de bir kara koridoru kurulması sözünü aldı..

AZERBAYCAN İLE TÜRKİYE'Yİ BİRLEŞTİRECEK

            Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile yapılan anlaşmaya kendisinin ısrarı ile söz konusu maddenin konulduğuna dikkat çekerken, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran ve isterlerse Ermenistan'ın da bu koridora katılabileceğini ve böylelikle bölgede beş ülkeli yeni bir işbirliği platformu oluşturulabileceğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu fikri hem Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettiğini kendilerinin de bunu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında kurulacak ulaşım koridorunun kontrolünü ise Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne bağlı Sınır Servisi'nin sağlaması planlanıyor. Önce açılacak olan karayolu koridorunun ardından demiryolu da faaliyete geçecek. Kars,Iğdır,Nahçıvan arasında yapılacak demiryolu, Zengezur şehrinden geçerek Azerbaycan’a kadar uzanacak. Hem Karayolu hem de demiryolu  hattı  ile Azerbaycan'ın uluslararası taşımacılık ve lojistik sistemindeki konumu daha da güçlenecek.

UCUZ  ULAŞIMIN ÖNÜ AÇILACAK

Azerbaycan'ın diğer bölgeleri ile Nahçıvan arasındaki doğrudan ulaşım bağlantılarının yalnızca hava yoluyla mümkün olduğunu,  söz konusu ulaşım koridorunun açılmasıyla, bu pahalı ulaşım aracına alternatif olan daha ucuz ve daha fazla ihracat-ithalat hacimleri getirebilecek karayolu ve demiryolu hatlarının yapılmasının mümkün olacağını vurgulayan uzmanlar, böylelikle Nahçıvan'ın bölgesel ulaşım sisteminin ana damarı haline geleceğini vurguluyorlar.

TÜRKİYE İLE TURİST HAREKETLİLİĞİ BAŞLAYACAK

Karayolu  ulaşım koridoruna ve planlanan Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryoluna entegre edilmesiyle hattın uluslararası kargonun Avrupa'ya taşınmasında da önemli bir rol oynayacağına değinen uzmanlar, Nahçıvan-Tiflis-Kars demiryolnun, gelecekte Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun uzunluğuna göre nakliye maliyetlerini ve süresini 1,7 kat azaltacağını ve ayrıca Nahçıvan üzerinden Türkiye'ye arabayla 343 km'lik kısa mesafe nedeniyle, iki ülke arasındaki ikili turist hareketine bağlı olarak ülkeye giriş yapan turist sayısının da artacağını belirtiyorlar.

RUSYA'NIN DA İŞİNE GELECEK

Oluşturulacak koridor, Rusya'nın Türkiye'ye erişimini de kolaylaştıracak. Rusya ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret cirosu 25 milyar doların üzerine çıkarken, bu denli büyük bir ticaret hacmi göz önünde bulundurulduğunda daha uygun bir yolunun bulunması Rusya'nın da işine gelecek.

Nahçıvan koridoru üzerinden Türkiye'ye ucuz gazın yolunu açacak bir enerji hattının kurulması da gündemde.

YENİ ENERJİ HATTI KURULABİLİR

Azerbaycan'ın Ermenistan ile yaptığı anlaşma Türkiye için de ucuz gazın yolunu açacak. Azerbaycan'ın Nahçıvan'a kuracağı karayolu koridoru Türkiye'ye uzanacak yeni bir enerji hattını da gündeme getirdi. Hattın kurulması halinde Türkiye İran'a bin metreküpüne 490 dolar ödediği gazı, Azerbaycan'dan 335 dolara alabilme fırsatını da elde edebilecek. KENT YAŞAM/SERDAR ÜNSAL

Editör: Haber Merkezi