‘Diş ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?’, ‘Diş ağrısına ne iyi gelir?’ soruları merak ediliyor. Aşağıda maddelendirilen basit işlemler diş ağrısı hassasiyetinizi azaltabilse de önemli olan geçici çözümler değil, kalıcı tedavi yaklaşımlarıdır.

DİŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR

Diş ağrısına iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralayabiliriz;

Tuzlu su, dişleriniz arasındaki birikintileri gevşetebilir, dezenfektan görevi görebilir ve iltihabı azaltabilir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya karıştırın ve ağzınızı iyice çalkalayın.

Dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını veya plağı temizlemek için diş ipi kullanın.

Diş ağrısı dişin travmasından kaynaklanıyorsa yanağınızın dışına soğuk kompres uygulayın.

Hidrojen peroksit (% 3'lük çözelti) iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Hidrojen peroksiti eşit miktarda suyla seyreltilmelidir. Çözelti kesinlikle yutulmamalıdır.

DİŞ AĞRISINDA UYGULANACAK BİTKİSEL TEDAVİLER

Peki doğal yöntemler var mı? Diş ağrısını hafifletmesine yardımcı olacak bitkisel tedaviler aşağıda madde halinde sıraladık;

1.Karanfil Yağı: Karanfil yağı ağrıyı uyuşturan ve iltihabı azaltan doğal bir antiseptiktir. Bir pamuk topuna az miktarda karanfil yağı sürün ve ağrılı bölgeye uygulayın. Veya küçük bir bardak suya bir damla karanfil yağı ekleyin ve ağzınızı iyice çalkalayın

2. Vanilya özü: Vanilya özündeki ekstrat geçici olarak ağrıyı hafifletir ve antioksidanları bölgenin iyileşmesine yardımcı olur. Ekstraktı dişe ve diş etine günde birkaç kez uygulamak için bir pamuk yararlı olacaktır. Vanilya özünü dişe ve diş etine günde birkaç kez uygulamak için parmak uçlarınızı veya top pamuk kullanın.

3. Nane çayı: Nane çayının sakinleştirici özelliğinden yararlanmak amacıyla nane yapraklarını kaynatarak soğuması beklenmeli. Soğuyan nane çayı ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.

4. Sarımsak: Ezilmiş bir diş sarımsak ezmesi yapın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Sarımsak, bakterileri öldürebilir (antimikrobiyal allisin içerir) ve ağrıyı hafifletebilir.

5. Ev yapımı kekik yağı: Kekik, güçlü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Diş ağrısı semptomlarını hafifletmek için suya birkaç damla kekik yağı ekleyebilir ve gargara yapabilirsiniz. Kekik uçucu yağını birkaç damla temiz suyla seyrelterek bir pamuk topuna ekleyebilirsiniz. Ardından etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

Ancak şunu unutmayalım bunlar sadece geçici çözüm üretebilir, kesinlikle zaman kaybetmeden uzman hekime görünmekte fayda var.KENT YAŞAM  

Editör: Haber Merkezi