İYİ Parti Bahçelievler İlçe Başkanlığı Kadın Politikaları’nın, Özel Ataköy Hastanesi ve Özel Aile Hastanesi'nin katkılarıyla düzenlediği meme kanseri farkındalık panelinde Meme Cerrahisi Uzmanı Osman Cem Yılmaz erken tanının önemi ile Türkiye'nin meme kanseri tablosuna değinildi.

İYİ Parti İstanbul İl yönetiminden ve diğer siyasi partilerin de katılım gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını İYİ Parti Bahçelievler İlçe Başkanı Oğuz Albay Kadın Politikalarından Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Çiğdem Çam’a ve semineri verecek olan Cem Yılmaz’a teşekkür etti.  Albay’ın ardından konuşan Kadın Politikalarından Sorunlu İlçe Başkan Yardımcısı Çiğdem Çam tüm misafirlere katılımları için teşekkür etti.

Aile hastanesi Memeroloji Uzmanı Osman Cem Yılmaz katılımcılara yönelik yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Meme kanseri dendiği zaman aklınıza öyle ölümcül vahşi gidecek kötü gidecek bir sendrom canlanmasın. Ama elbette önlemlerini almazsak, doğru zamanda doğru işleri yapmazsak sonuçları çok olumsuz olabilecek bir hastalık olabilir. Her platformda kadınları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu fırsatı verdiği için İYİ Parti İlçe Örgütü’ne teşekkürlerimi iletiyorum.”

“KENDİNE MEME KANSERİ TEŞHİSİ KOYUP AMELİYAT EDEN İLK KADIN: JERRİ NIELSEN”

“Bugün sizlere bazı hikayeler anlatacağım ama bunlar gerçek hayat hikayeleri. Farkındalık ile ilgili en can alıcı olanlardan bir tanesi meslektaşım Dr. Jerri Nielsen. Jerri Nielsen’i araştırmak isteyen olursa Türkçeye çevrilmiş kitabını da kendisiyle ilgili çekilmiş filmini de bulursunuz. Dünyada kendi kendine meme kanseri teşhisi koyup, kendi kendine ameliyat edip kemoterapi veren ilk kadın. Güney Kutbu’nda kaldığı dönemler yanındakiler hep yardımcı tek doktor kendisi. Oradaki insanların sağlığından sorumlu olan doktor ve altı ay boyunca orada kış olduğunda ne uçak ne de helikopter inebiliyor. Dünyayla irtibatı kesinlikle yok.”

Jerri Nielsen - Wikipedia

JERRI NIELSEN’İN VASİYETİ

Jerri Nielsen topluma bir vasiyeti var; ‘Bir kadın isterse mamografi cihazı olsun ya da olmasın, yanındaki imkanlar ne kadar kısıtlı olursa olsun, doğum yapabilen analık vasfına sahip olan bir varlık. Kendisini de hastalıktan bir şekilde kurtarabilir. Ama bunu bir kadın isterse olur.’

EN BÜYÜK SORUNUMUZ BU

“Jerri Nielsen’in verdiği bu mesaj bizim için önemli. Çünkü biz bilim insan olarak Şöyle bir sıkıntı yaşıyoruz; Bahçelievler’de kaç tane hastane var bilen var mı?  Bahçelievler nüfusuna hizmet veren minimum 12, 13 tane mamografi cihazı var. Pandemi öncesi 2019 yılında ortalama mamografi cihazı giren günlük dört kişi. Yani Bahçelievler gibi güzide İstanbul’un en gelişmiş bölgelerinden birinde kadınlar bu cihaza İlgi duymuyorlar bizim en büyük sorunumuz da bu.”

Kadının bir şikayeti varsa mamografiye tercih ediyor. Sağlık Bakanlığının ketemleri var.  Kanser erken teşhis ve eğitim merkezleri .

“KADINLARIMIZI İTEKLEMEK GEREKİYOR”

Ketemlerde de kullanım oranına baktığınız da tabi ki Pandemi dolayısıyla işler biraz gevşek ve daha çok covid ile ilgili taramalar yapıyorlar.  Ama pandemi öncesinde rakamlara baktığımızda da, Mamografi ile ilgili kadınlarımızı iteklemek gerekiyor. Ama itelemenin bir sebebi var. Biz televizyonlarda bilimsel olmayan arenalarda genel topluma gösteremiyoruz bazı görüntüleri. Ama az sonra göreceğiniz görüntüler Mamografi gitmediğini zaman bizim için ileri evrelere kanseri olan olguları göreceksiniz. ELİZAN FİDAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi