Kalp damar hastalıklarının zamanında tedavi edilmemesi, kalp yetmezliğine ve kalıcı felce ve ölümlere neden olabiliyor. Bu derece önemli etkileri olan hastalıklarla mücadele etmenin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mahmut Yesin, sağlıklı bir yaşam için sunduğu önerileri şöyle sıralıyor:

1- BESLENME VE DİYET

Tuz ve yağ içeriği az olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Sebze, meyve, baklagil, ceviz ve balıktan zengin öğünler tercih edilmeli. İşlenmiş et ve sucuk ürünlerinden, tatlandırıcılardan uzak durulmalı. Sıvı yağlar tercih edilmeli ve margarin kullanılmamalı.

Can düşmanı margarin - Takvim

2- EGZERSİZ VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Düzenli fiziksel aktivite, kalp damar sağlığımızı korumak ve devam ettirmek için köşe taşı özelliğine sahip. Bu sayede diyabet ve tansiyon da dengeleniyor. Hareketli bir yaşam tarzının ruh sağlığımız üzerindeki pozitif etkileri tartışılmaz bir gerçek. Bunun için haftada 5 gün en az 45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapılmalı.

Tempolu Bir Yürüyüş Hızı Ne Kadar Hızlıdır? - En İyi Fit

3- KİLO KONTROLÜ

Aşırı kilo kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyona yol açabiliyor. Bu nedenle, sağlıklı kiloya ulaşmak için günlük kalori miktarı kontrol edilmeli ve yaşam tarzı değişikliğine gidilmeli. Vücut kitle indeksinin ideal sınırlar içinde olmasına özen gösterilmeli.

Kilo kontrolü için 5 anahtar bilgi | e-Psikiyatri

4- KAN ŞEKERİ

Kan şekeri yüksekliği kalp damar hastalıklarının en önemli etmenleri arasında gösteriliyor. Bu nedenle kişinin geriye dönük üç aylık kan şekeri düzeyi hakkında bilgi veren HbA1c testinin sonucunun 7’den düşük olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kan şekeri düzeyi de beslenme ve egzersiz ile yakından ilgili.

Tokluk kan şekeri nedir? Tokluk kan şekerinin yüksekliği ve düşüklüğü ne  anlama gelir? - Sağlık son dakika haberler

5- KOLESTEROL

Damar tıkanıklığının başlıca sebebi kötü huylu kolesterol (LDL) olduğu için 40 yaş üstündeki erkekler ve 50 yaş üstündeki kadınlar yıllık kan tahlili yaptırarak kolesterol değerlerine baktırmalı. Değerlerin yüksek çıkması halinde kolesterol tedavisi için kardiyoloji uzmanına başvurulmalı.

Kolesterol Nedir? Kolesterol Belirtileri, Kolesterol Tedavisi » Sağlık  Rehberi

6- TANSİYON

Avrupa Kardiyoloji Derneği’ne göre 140/90 mmHg üstünde Amerika Kalp Cemiyeti’ne göre 130/80 mmHg üstündeki değerler, yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tansiyonda her 20 mmHg yükselme ölüm oranı, felç ve kalp damar hastalığı gelişme riskini yaklaşık 2 kat artırıyor. Yüksek tansiyon çoğu kez ilaca gerek kalmadan da tedavi edilebiliyor.

Tansiyon nasıl düşürülür? | Sağlık Haberleri

7- TÜTÜN KULLANIMI

Her türlü sigara ve tütün ürünü kullanımından kaçınmak gerekiyor. Aktif içicilik kadar pasif içicilik de sağlığı olumsuz etkilediği için sigara dumanına maruz kalmamaya özen gösterilmeli.

Koronavirüs: Sigara bırakmanın önemi | Anadolu Sağlık Merkezi

Tüm bu risk faktörlerinin kalp ve damar hastalığı için önlenebilir, değiştirilebilir ve tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Yesin, açıklamalarını “Yıllık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin. Özellikle ailesinde kalp damar hastalığı hikayesi bulunanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor” diye tamamlıyor.

Editör: Haber Merkezi