Mide yanması, ya da diğer adıyla mide ekşimesi bireyin göğsünde, göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusunda yanma hissi olarak ortaya çıkan ağrıya verilen isim olarak bilinmektedir. Uzmanlara göre birçok vakalarda bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra, akşamları veya uzanma ya da eğilme sırasında daha da ağır bir hal alır. Mide, yiyecekleri sindirmeye başlamak için çeşitli asitleri ve enzimlerin bir araya geldiği bir torba gibidir.

MİDE YANMASI NEDİR?

Midenin içindeki asitten dolayı yaralanmasına ve iltihaplanmasına engel olmak için midenin iç çeperini kaplayan özel koruyucu hücreler vardır. Ancak yemek borusu bu hücrelerin sağladığı korumaya sahip değildir. Bu sebeple mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri akarsa, yemek borusunda iltihaplanmaya ve borunun korumasız astarında ağır hasara neden olabilir. Bu duruma mide yanması adı verilir. Arada bir gerçekleşen mide yanması yaygın görülen bir durumdur ve birçok durumda endişe edilmesi için bir neden yoktur. Birçok vakada, mide yanması rahatsızlığı bireyin yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz satılan ilaçlarla yönetmesin mümkündür. Ancak daha sıklıkla görülen veya bireyin günlük rutinine müdahale eden mide yanması vakaları, tıbbi bakım gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir. Gastrit veya H. pylori enfeksiyonu gibi başka tıbbi durumlar da mide yanmasına yol açabilir. Gastrit midenin içini kaplayan koruyucu dokuda meydana gelen iltihaplanmaya verilen isimdir. Bu durumda yemek sonrasında mide yanmasına eş zamanlı olarak bulantı ve şişkinlik gözlemlenebilir. Tedavi edilmeden ilerleyen gastrit vakaları midede ülser oluşumuna, dolayısıyla artan kanser riskine ve mide kanamasına sebep olabilir. Helicobacter pylori normal şartlarda midenin asidik ortamında varlığını sürdürebilen bir bakteri türüdür. Bu bakterinin dışarıdan mide içine yerleşmesi, ve midede normalde bulunan faydalı bakterilerin yerini alması her vakada en başta belirti ve semptomlara yol açmaz. Bu enfeksiyon zaman içinde bulantı, iştah ve kilo kaybı veya mide yanması gibi belirtilere yol açabilir. Belirli ilaçlar, özellikle steroid olmayan antienflamatuar, yani NSAID türü ilaçlar bireylerde mide yanmasına neden olabilir. Çölyak hastaları gluten içeren gıdalara, laktoz intoleransı olanlar ise süt ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilirler. Mide yanmasının yanı sıra başka belirti ve semptomlar da görülebilir. Bazı vakalarda hazımsızlık da mide yanmasına neden olabilir. Normal şartlarda bireylerin beslenme sürecinde yaygın olarak yediği ve içtiği bir takım yiyecekler, mide yanması için zemin hazırlayacak şekilde mide asidi salgısını artırabilir. Bunların arasında gazlı içecekler, ananas, greyfurt veya portakal suyu gibi asitli meyve suları, domates ve ketçap gibi domates ürünleri, greyfurt, mandalina, limon ve portakal gibi asitli narenciye yiyecekleri, çok yağlı besinler, baharatlı yiyecekler, soğan, kafein ve çikolata bulunur.  Aşırı alkol tüketimi ile doğrudan veya dolaylı olarak sigara dumanı da mide yanmasına neden olabilir. Midenin bir kısmının karın içi yerine göğüste bulunur. Bu nedenle bir fıtık türü olan hiatal herni, alt özofagus sfinkterinin işlevini yerine getirme şeklini doğrudan etkileyebilir ve reflü için bir risk faktörü oluşturabilir. Gebelik, bireyin karın boşluğu içinde basıncı artırabilir, ve alt özofagus sfinkterinin işlevini etkileyerek reflü ve mide yanması için daha yatkın hale getirebilir. Obezite de aynı zamanda karın bölgesinde ortaya çıkardığı basınç artışı sebebiyle aynı şekilde reflüye neden olabilir.

MİDE YANMASININ BELİRTİLERİ?

Genellikle yemekten sonra ortaya çıkan ve geceleri ortaya çıkabilen göğüste yanma hissi oluşması, yanmanın zaman içinde göğüsten ağza doğru yükselmesi ve bazen de boyun ve ağızda hissedilmesi, uzanırken veya eğilirken şikayetin artması, Ağızda acı veya asidik tat gelmesi ve Yiyeceklerin göğsünüze veya boğazınızın alt kısmına sıkışmış olduğu hissedilmesi de belirtilerden bir kaçıdır.KENT YASAM

Editör: Haber Merkezi