Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger’e göre; Pirinç, sanılanın aksine kontrollü bir şekilde
tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir besindir. Hepimizin tüketmekten keyif aldığı pirinci
küçükten büyüğe her yaş grubu keyifle tüketebilir. Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin,
fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda
görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir. Pirinç aynı zamanda iyi bir
karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması
gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan oldukça iyi bir kaynaktır. Pirinç, gluten içermemesi
bakımından çölyak hastalarının ve gluten intoleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir
besindir. Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de; şekere göre daha düşük olduğunu
belirtmek isterim. Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz,
daha yavaş yükseltir. Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3
yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
USA Rice verilerine göre pirincin dünya çapında kırk binden fazla çeşidine rastlanabiliyor.
Özellikle Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden olan sağlık kaynağı pirincin Uzman
Diyetisyen İpek Ağaca Özger’e göre 5 önemli faydası şu şekilde;
Enerji Kaynağı
Pirinç zengin bir karbohidrat kaynağıdır ve çözünmesi zaman alan uzun karbohidrat
zincirlerinden oluşur. Bu sayede, pirincin içindeki karbohidratlar sürekli bir enerji sağlayabilir.
Yabani (kahverengi) pirinç, diyetisyen kontrolünde uygun miktarlarda tüketildiğinde diyabet
hastaları içinde bile fayda sağlayabilir.
Yüksek Besin Değeri
Hem beyaz; hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunmaktadır. Beyaz
pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir, ayrıca niyasin, D vitamini, tiamin ve
riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir. Kahverengi pirinç ise lif açısından zengindir,
bu nedenle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Hastalık oluşumunu kontrol ediyor
Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, alzheimer hastalığının
oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir. Ayrıca ister beyaz olsun, ister
kahverengi olsun pirinç, kalp kastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi
koruyabilen antioksidan içeriyor.
Kabızlığı önlemeye yardımcı oluyor.
Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol
etmeye yardımcı olabiliyor.
Yabani pirinç mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak
hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor.
Glütensiz gıda
Pirinçte glüten bulunmamaktadır, bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanların ve
buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere allerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil
edilebiliyor.KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi