Gergedan gribi yani bilinen gerçek adı ile rinovirüs gripleri bilinen en eski nezle ve soğuk algınlığına neden virüs türüdür. Ancak bu virüsler bilinen grip hastalıklarına (influenza gripleri) neden olmamaktadır. Konak dışı ortamda uzun süre dayanabilen gergedan gribi hastalığı, virüs grubu kendini dondurmadan konak hücreye gelene kadar aktif bir şekilde yaşayabilmektedir. Sert mevsim değişikliklerinde yaygın olarak görülen bu viral enfeksiyon hastalığının birçok çocukta yılda yaklaşık 10 kez nezleye neden olduğu düşünülmektedir.


Soğuk algınlığı ve nezleye yaygın olarak neden olan bu viral etkenler nadiren de olsa soğuk algınlığı ve nezle dışında bronşlarda da enfeksiyona neden olabilmektedir. Bronşiyolit olarak da adlandırılan bu durum akciğer bronşlarının iltihabına neden olur.

Gergedan Gribinin Nedenleri Nelerdir ?

Gergedan gribi rino virüslerin neden olduğu bir viral enfeksiyondur. Bilinenin aksine gergedanlardan değil bu virüs ajanının bulunduğu nesnelere temas ile bulaşma olmaktadır. Bu virüs ajanları konak hücrenin dışında bulunduğunda saatlerce aktif bir şekilde yaşarlar ve hastalık yapma yetenekleri devam eder. Bu nedenle virüsün bulaşması oldukça kolaydır. İşte gergedan gribinin nedenleri;

  • Virüs ajanlarının bulunduğu alanlar ve yüzey ile temas etmek
  • Virüs ajanlarının bulunduğu solunum partiküllerinin solunum sistemine girmesi
  • Bağışıklık sisteminin baskılanması ve zayıflaması
  • Sağlıksız ve dengesiz besinler ile beslenme gibi faktörler gergedan gribinin bulaşmasını ve kişiyi enfekte etmesinde önemli bir yere sahiptir.

Gergedan Gribinin Belirtileri Nelerdir ?

Rinovirüs enfeksiyonları birçok çeşitte kişiyi enfekte edebilmektedir. Bu nedenle geçirilen enfeksiyonların benzer şekilde tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Enfeksiyon etkeni olan rinovirüsler konağa girdikten sonra belirli bir süre kuluçka dönemi geçirir ve yaklaşık 10 gün içerisinde ilk belirtiler görülmeye başlar. Gergedan gribi ne kadar sürede iyileşirse iyileşsin bu belirtiler görülmeye bir süre devam eder. İşte gergedan gribinde görülen belirti ve bulgular;

  • Gergedan gribinde görülen en yaygın belirti burun tıkanıklığıdır. Solunum sistemine giren hava akciğer dokusuna iletilene kadar burun tarafından ısıtılı ve nemlendirilir. Gergedan gribi enfeksiyonlarında burun mukozası etkilenir ve bu mekanizma bozulur. Bu nedenle de burun tıkanıklığı görülür.
  • Burun salgısında artış
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Kas ve kemik ağrıları
  • Boğaza yerleşen enfeksiyonlar nedeniyle şiddetli boğaz ağrısı
  • Sık sık öksürük krizleri
  • Yüksek ateş
  • Gözyaşı miktarında artış
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık
  • Solunum güçlüğü
  • Duyularda azalma gibi belirtiler gergedan gribi enfeksiyonlarında yaygın olarak görülmektedir.

Gergedan gribinin etkeni olan rinovirüsler konağa yerleştikten sonra birkaç gün içerisinde ilk belirtileri göstermeye başlar. İlk belirtiler görüldükten sonra en kısa sürede aile hekimliğine giderek tedaviye başlanması gerekmektedir.

Gergedan Gribinin Tanısı Nasıldır, Tedavisi Nasıldır ?

Gergedan gribinin neden olduğu viral enfeksiyonların ortaya çıkardığı belirti ve bulgular ortaya çıktıktan sonra çeşitli testler ve taramalar ile kesin tanının konulması gerekmektedir. Beyaz kan hücresi sayımları ve eritrosit sedimantasyon hızı testleri ile kesin tanı konulabilmektedir.

Rinovirüs enfeksiyonları genellikle hafif semptomlar ile seyreden bir viral enfeksiyondur ve virüs kaynaklı olduğu için yalnızca semptomatik tedaviler uygulanır. Gergedan gribinin tedavisinde www.uzmandoktor.net doktorlarının genel amacı belirtilerin şiddetini hafifletmek ve bulaşma yollarını engellemektir.

Gergedan gribi tedavisinde temel olarak dinlenme önerileri, sıvı ve elektrolit takviyesi, hafif yatıştırıcılar vb. ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca gergedan gribi enfeksiyonlarına yakalanan hastalar üzerinde yapılan araştırmada çinko mineralinin hastalığın seyrini oldukça olumlu bir şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Gergedan gribi enfeksiyonları viral bir enfeksiyon olmadığı için antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır ancak viral enfeksiyonun etkisi sonucunda bakteri enfeksiyonu gelişmiş ise antibiyotiğe ve steroid etkili ilaçlara başvurulabilmektedir.

Gergedan gribi enfeksiyonları sürekli mutasyona uğrayan ve farklı çeşitlerde ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığı olduğu için hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Ayrıca hastalığın semptomları hafif seyirli olduğu için hastaneye yatış veya yakından takip gerekmemektedir. Hekimlerin hastalar için yazmış olduğu semptomatik etkili ilaçların kullanılması iyileşme için yeterli olmaktadır.

Editör: Haber Merkezi