İstanbul’da kongre süreci yaşayan Ak Parti’de genel merkez tüm ilçeler için tek aday tavsiyesinde bulunmuş ve her ilçe için bir aday işaret edilmişti. İşaret edilen adayları Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tek tek aranarak başarı dileklerini iletmişti. Avcılar ilçesine ise Küçükçekmece eski Belediye Meclis Üyeliği’de yapmış olan İl Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Küçükoğlu uygun görülmüştü. Küçükoğlu’nun Avcılar’da yaşayan bir siyasetçi olmaması nedeniyle parti tabanında duyulan rahatsızlıklar dillendirilmişti. Avcılar daha öncede hem belediye başkan adaylıklarında hem de ilçe başkanlıklarında ilçe dışından adaylarla sahaya çıkmış ve seçimlerde hep ikinci parti olmuştu. Bu isimlerin en dikkat çekeni ise ilçe başkanlığından sonra belediye başkan adayı da olan mevcut il başkanı Bayram Şenocak.

Partinin Avcılar Teşkilatı bu kez dışarıdan bir adaya karşı çıktı. Kongreye kadar İlçe Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Cebrail Akbaş dışarıdan bir adaya karşı olduklarını belirterek adaylığını açıklamıştı.

Çift listenin kesinleşmesinin ardından kongre günü salona basın mensupları alınmadı. Kamuoyunda Abdullah Küçükoğlu ve Cebrail Akbaş’ın kıyasıya bir yarışını içine girmesi bekleniyordu.

AKBAŞ’IN LİSTESİ İŞLEME ALINMADI

İlçe kongresinde konuşmalar tamamlandıktan sonra Divan başkanlığı listelerin kendilerine sunulmasını istedi. Divan Başkanlığı’nı yürüten İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kırmızı iki listeyi de teslim aldıktan sonra incelemek için 5 dakika ara verdiklerini açıkladı. Yapılan incelemenin ardından

Divan Başkanı Kırmızı İlçe Başkan Adayı Cebrail Akbaş’ın listesinin işleme alınmayacağını belirtti. Bunun üzerine İlçe Başkanlığına aday olamayan Cebrail Akbaş ve ekibi, divana itiraz etti. Bunun üzerine tartışma ve kavgalar yaşanmaya başlandı.

Yumrukların konuştuğu AK Parti Avcılar kongresinde delegelerin araya girmesiyle delegelerin herhangi bir ciddi yaralanma olmazken tartışmalardan dolayı etkilenen bir delege bayıldı.

AKBAŞ “BU KONGERE YOK HÜKMÜNDEDİR”

Divan tarafından listesi kabul edilmeyen Başkan Adayı Cebrail Akbaş ‘bu kongre yok hükmündedir’ diyerek açıklama yaptı Akbaş “İki liste arasında delegelerin sayısı arasında hiçbir fark yok. Asil delege 15 ve yedek delegelerin sayısı 8’dir. İşte hukuksuzluk burada başlıyor. Gerekçesiz olarak listemiz reddedildiği için, demokrasiye izin verilmediği ve seçime katılmamıza hukuka aykırı olarak izin verilmediği için Avcılar da sözde seçilen İlçe başkanı ve yönetim kurulu gayrimeşrudur. Bundan dolayı ilçe kongresini mahkemeye taşıyorum. Bizim açımızdan bu kongre yok hükmündedir ” ifadelerini kullandı.

Ak Parti tarihinde İstanbul’da ilk kez bir kongrede genel merkez iradesine rağmen aday olma mücadelesi verilip liste yapıldı. Cebrail Akbaş ve liste arkadaşlarının mahkemeye başvuracaklarını açıklamaları ve Genel Merkez iradesine muhalif tavır takınmaları gözleri diğer ilçelere çevirdi. Adaylardan memnuniyet duyulmayan ilçelerde parti içi muhalefet iradesinin ortaya koyulup koyulamayacağı merak konusu oldu.

GAZETECİLER İÇERİ ALINMADI

Gazeteciler içeri alınmamasına tepki göstererek “Basının içeri alınmaması demokrasi ve basın özgürlüğüyle çelişmektedir. Biz ‘Gazeteciler’ kamuoyunun bilgilendirmesi adına görev yapıyoruz. Üstelik kongre gizli bir toplantı da değil. Yapılan kongreye gazetecilerin alınmaması ‘Demokrasi’ ve ‘Basın Özgürlüğü’ne yapılan bir harekettir” dediler

Edinilen bilgiye göre basının görevini yapmasının engellendiği kongrede İstanbul İl Başkanlığı tarafından AK Parti Avcılar 7. Olağan İlce Kongresine basının içeriye alınmaması talimatının verildiği öne sürüldü.

Senay GÜNCAVAR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi