CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Av. Necati Yıldırım, neden siyaset yaptığını, milletvekili olma düşüncesinin hangi nedenlerden kaynaklandığını ve ülkemizin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, bu ortamda kendini siyaset yapmaya mecbur hissettiğini ifade etti.

Gazeteci Tuncay Dağlı’nın sorularını yanıtlarken siyasette herhangi bir kişisel hedefi olmadığını ve CHP’nin iktidarı için çalıştığını söyleyen Av. Yıldırım, “Düşünmeye getirilen doğmatik engeller, ifade özgürlüğüne getirilen yasaklar topluma vurulan prangalardır, böyle toplumlarda birey üretemez. Vicdanı hür, düşüncesi özgür bireyler toplumları ileriye götürür. Bizim buna ihtiyacımız var. Özgürlüğe, demokrasiye, sevgiye, barışa, sanata, bilime ve felsefe yapmaya ihtiyacımız var. Bu ortamın CHP iktidarında sağlanabileceğini düşünüyorum, bunun için siyaset yapmayı zorunlu bir askerlik görevi olarak görüyorum” dedi..

“UÇURUMUN KENARINA GETİRİLEN ÜLKENİN KURTARILMASI GEREKLİLİĞİ BİZİ ULUSAL SİYASET İÇİNDE ROL ALMAYA ZORLUYOR"

Belediye başkanlığı aday adaylığından sonra şimdi de milletvekili aday adayısınız, şansınızı nasıl görüyorsunuz, aday olabilmek için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

Yerel siyasi aktörlerin Ulusal siyasette şansı olmadığı düşünülür, ben böyle düşünmüyorum. Siyasetin başarısı kendi sokağından, mahallenden ve yaşadığın beldeden geçer. Sarıyer Belediye Başkan Aday Adaylığımın, mevcut başkana ve adaylığına karşı değildi. Belki daha iyisini yapma iddiasını içinde barındıran, ama daha önemlisi bizim 15 yıllık Sarıyer çalışmalarımızın bir sonucu olduğu görülmüştür. Biz de Sarıyer için yapılması gerekenleri ayrıntısı ile planladık ve Sarıyer’in 50 yıllık yol haritasını herkesin yararlanacağı şekilde projelendirdik. Bu, esasen bizim için bir deneyimdi, bunu yaptık. CHP İlçe Yöneticiliği,  Sarıplatform’daki ortak çalışmalarımız, Sarıyer Spor Kulubü, Sarıyer Kızılay ve İstanbul Barosu Çevre ve Kent hukuku Komisyonu ve tüm bilgi, deneyim ve birikimlerimizi, plan ve programlayarak tüm Sarıyer’in istifadesine, özelikle de Belediye Yönetimini üstlenen arkadaşlarımıza sunduk, bunun gereğini yapacaklardır. Ben de bu proje ve çalışmalarımı Sarıyerlilere emanet ediyorum. Çok başarılı bir aday adaylık süreci yaşadık, şimdi ise  uçurumun kenarına getirilen ülkenin buradan kurtarılmasıgerekliliği,  bizi ulusal siyaset içinde rol almaya zorlamaktadır. Ulusun güçlü aktörlere ihtiyacı vardır. Bunu vatana bir borç ve millet için yapılacak zorunlu askerlik hizmeti olarak görüyorum. Onun için milletvekilliğine adayım.

CHP’NİN İKTİDARI İÇİN ÇALIŞIYORUM”

Milletvekili olursanız Sarıyer için neler yapmayı düşünüyorsunuz. Neler yapılmasını istiyorsunuz?

Sarıyerlinin Mülkiyet hakkını alabilmesini, imar imkanlarının kazanılmasını  ve rantın paylaşımında halkın en büyük payı almasını sağlayacak  yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için mücadele edeceğim.

Siyasetteki hedefiniz nedir?

Siyasette kişisel hedefim  yok. CHP’nin iktidarı için çalışıyorum.

Hemşeri siyaseti yapılması taraftarı mısınız?

Bizim önemli bir gerçeğimiz. Buna karşı olmamız söz konusu değildir. Ancak hemşericiliği İstanbul hemşericiliğine, Sarıyer Hemşericiliğine, Şişli, Esenler, Beşiktaş gibi insanların yaşadıkları yer hemşericiliğine özendirmemiz , bu paydaları güçlendirmemiz gerekiyor. 

Örnek aldığınız bir siyasetçi var mı?

Atatürk her şeyiyle örnek aldığım bir kişilik, bunun yanında İnönü’nün, Ecevit’in, Deniz Baykal’ın, Erdal İnönü ve tabi ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun örnek aldığım önemli özellikleri vardır.


“DR. CENGİZ  ALP MİLLETVEKİLLİĞİNİ FAZLASIYLA HAK EDEN BİRİ”

Aday olamazsanız desteklediğiniz ve birlilkte yürümek istediğiniz bir siyasetçi var mı?

Sarıyer’den mutlaka birkaç milletvekili çıkarmamız lazım. Burada gönül rahatlığıyla ifade ediyorum ki Dr. Cengiz  Alp Bey bunu fazlası ile hak eden kişilerden biri. Siyasette de kendi yerimize arkadaşımızı tercih edebilmeliyiz. 2007 de ki bir raportajımda ve daha sonradanda  pek çok yazımda siyasetteki kişilerde üç erdemin yer almasının çok önemli bulduğumu belirtmiştim.   1-Diğergamlık, 2-Alicenaplık, 3- Kendi yerine arkadaşını tercih edebilmek. Bunu söylerken kendim de buna davranış ve siyasetimle örnek olma çabası içindeyim. Zannediyorum ki bunu CHP liler olarak da başaracağız. Birbirimizi daha çok sevecek, birbirimize daha çok güvenecek ve bir birimizin yükselmesi için gerekirse omuzlarımıza arkadaşımızın ayaklarını alıp yukarılara taşıyacağız. Bu bizi 2015 seçimlerinde en çok oy alan parti yapacaktır.

Milletvekili olmak isteyenler ve olanlarda görmek istediğiniz nitelikler nelerdir?

Milletvekilinin bilgi, birikim, siyasi deneyim sahibi olması iyi olur. Burada milletvekili halk adamı olmazsa olmaz.

Ankara’ya giden gelmiyor acaba nedendir? Oy verenleri, parti tabanını unutuyorlar mı?

Her halde Ankara’nın havası mı dokunuyor, suyu mu bilmem. Herkes böyle değil. Halkın içinden çıkmayan, ilçesinden kopmayan pek çok vekilimiz var. Kötü örnek örnek olmaz. Biz iyi olanlara bakalım.

“GENÇLERE GÜVENMELİYİZ, KADINLARA DAHA FAZLA YER AÇMALIYIZ”

Murat Karayalçın’ın CHP İl Başkanı olarak atanmasını nasıl karşıladınız?

Sayın İl Başkanım İstanbul  CHP’yi toparlayacaktır. Güçlü bir şekilde seçimlere gireceğiz. İl Başkanımın gençlere güvendiğini biliyorum. Kadınlara yer açacağından şüphem yok. Deneyimli siyasi kişiliği İstanbul için gerekliydi.

CHP muhalefet görevini yeteri kadar ve olması gerektiği şekilde yapıyor mu. Sizce eksik olan bir şeyler var mı?

Daha ne yapsınlar Allah aşkına? Her yerdeler, her konuda çalışmaları var, dayak da yiyorlar, şiddete de maruz kalıyorlar? Sayın Mahmut Tanal gibi 24 saatini sokaklarda, halkın içinde geçirip, mücadele eden arkadaşlarımıza biraz haksızlık yapmıyor muyuz? Eksikler siyasetin içinde elbette ki var, olabilir, ama özellikle gençlere güvenmeliyiz, kadınlara daha fazla yer açmalıyız.

Genel seçimde aday olacaklar için CHP’de önseçim yapılmasını gerekli görüyor musunuz?

Evet, gerekli değil, ZORUNLU görüyorum. Eğilim yoklaması yanlıştır, eğilim yoklaması gibi uygulamalar aldatıcı şeyler, kandırmaca işler, partililerin buna razı olmamalarını rica ediyorum. ÖNŞEÇİM, ÖNSEÇİM. ÖNSEÇİM. Başka çaremiz yok. Partiiçi demokrası tam ve eksiksiz uygulanmalıdır.

Sarıyer’den sizden başka aday olmasını istediğiniz isimler var mı. Neden?

Bunlardan Dr.Cengiz Alp, Dr. Cengiz Tamer, zaten açıkladılar. Ama açıklamayan çok isim sayarım da unuttuğum olursa gönül koyarlar diye saymak istemem. Birlikte çalıştığım eski İlçe Başkanı Halim Serdar Sarıoğlu’nu da söylemeden geçemem. Kim olursa olsun samimiyetle destekleyeceğimi, yanında yer alacağımı buradan tekrar ilan ediyorum.

Kişisel menfaat, çıkar, rant peşinde koşan siyasetçileri nasıl niteliyorsunuz?

“CEZAEVLERİ SİYASİ MAĞDURLARLA DOLDU”

Siyasetin yüz karası olarak adlandırıyorum, bu adlandırma tüm zamanlar için geçerlidir, ancak, bilmelidirler ki şu dönemde bu davranış sahipleri  aynı zamanda vatan haini, Halk ve Cumhuriyet düşmanı olarak görüleceklerdir.

Siyasetçilerle basın mensuplarının bu kadar girift olmasını nasıl karşılıyorsunuz, siyasetin basına müdehalesini doğru buluyor musunuz?

Basın özgür olmalıdır. İktidar, basın üzerindeki baskılarıyla diktatörlüğünü tiranlığını deşifre ediyor. Abdülhamit ve darbe dönemlerinden daha ağır bir  hava var. Cezaevleri siyasi mağdurlarla doldu. Önce genç ve yetişmiş subayları kumpasla aldılar, şimdi polis ve gazetecilere kumpas içinde kumpas diyerek alıyorlar, tutuklamalarla, baskılarla korku salıyorlar,  toplumu sindirmeye çalışıyorlar. Demokrasiden uzaklaşan iktidarın gideceği yer uçurumdur, karanlıktır.

Bir hukuk adamı olarak ülkemizdeki adalet ve özgürlük haklarını her anlamda değerlendirir misiniz?

Dikkat edin, HSYK yasasıyla adalet camiasını Adalet Bakanı’nın etki alanına, iktidara teslim ettiler, MİT yasasındaki değişiklikle olağanüstü yetkilerle İstihbarat devletlerindeki düzenlemeyi getirdiler. Makul şüphe kavramını tutuklama için yeterli sayan yasal düzenleme yaptılar. Özel bir mahkeme  ihdas ettiler, sulh ceza hakimi yetkileri “doğal hakimlik” ilkesini ortadan kaldırdı. Tüm bunlar evrensel adalet ilkelerine ve insan haklarına  aykırıdır. Anayasaya aykırıdır. Demokrası rafa kaldırılmıştır. Bunun böyle devam etmeyeceği bilinmelidir.

“ÜLKEMİZİN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU ŞEY ÖZGÜR AKIL VE VİCDANLARDIR”

AK Parti iktidarının geleceğini nasıl görüyorsunuz, CHP’nin yakın gelecekteki durumu hakkındaki öngörünüz nedir?

Yolsuzluklarıyla anılacakları bir tarih süreci yaşıyorlar. Cumhuriyet yetiştirdiği faziletli, erdemli nesillerle daha da güçlenerek devam edecek ve Atatürk’ün başlattığı aydınlanma tamamlanacaktır. CHP devrimcidir, CHP evrensel demokrası ilkelerinin tüm kurum ve kurallarıyla Ülkemizde yerleşmesi için iktidara gelecektir.Dönem dönem musallat olsalar da bu demokrası düşmanları başarılı olamayacaklardır. Ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu şey, özgür bireylerin yetişmesi,  özgür akıl ve vicdanların var olmasıdır. Ne zaman ki bilimde, sanatta var olursak, o zaman uygar toplum olacağız. Akıl, bilim ve sanat ancak demokrasi ve özgürlük ortamında yeşerir, meyve verir. Düşünmeye getirilen doğmatik engeller, ifade özgürlüğüne getirilen yasaklar topluma vurulan prangalardır, böyle toplumlarda birey üretemez. Vicdanı hür, düşüncesi özgür bireyler toplumları ileriye götürür. Bizim buna ihtiyacımız var. Özgürlüğe, demokrasiye, sevgiye, barışa, sanata, bilime ve felsefe yapmaya ihtiyacımız var. Bu ortamın CHP iktidarında sağlanabileceğini düşünüyorum, bunun için siyaset yapmayı zorunlu bir askerlik görevi olarak görüyorum.

-Teşekkür ederim

Editör: Haber Merkezi