CHP’li İBB Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu’nun tepkisini dile getirdiği konuşmasının ardından söz alan Ak Partili Servet Toraman, “Barolar Birliği, Tabibler Birliği” denildiği zaman ne değişecek?” diye sordu. Bazı oda ve birliklerin siyasetle uğraştığını, Barolar Birliği’nin CHP’nin olduğunu iddia, ‘Türk’ kelimesinden yana bir rahatsızlığın söz konusu olmadığını ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye Cumhuriyeti Tek Devlettir” sözünü hatırlatarak, “Bunun içerisinde herkes kendini bulacak” dedi. Türk olmazsa Barolar Birliği, Tabibler Birliği olmaz diye bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

MESLEK ODALARI SİYASETE KURBAN EDİLMEMELİ

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üyesi olan Mustafa Harputluoğlu, anayasanın 135. maddesine göre yarı sivil toplum örgütü olan, yani ünvanını Türk anayasasından alan meslek kuruluşları olduğunu söyledi. Bu kuruluşların mesleklerini vicdanına ya da kişisel kanaatine göre değil, anayasaya göre yaptığını ifade ederek, meslek odalarının bu şekide siyasete kurban edilmemesi gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE KELİMESİNİ HAK ETMİYORLAR

Ne Ak Parti’nin ne de Türkiye Hükümeti’nin hiçbir şekilde ‘Türkiye’ ismi ile bir sorunu olmadığını, asıl sorunlarının ‘Türkiye’ kelimesini kendi ekseninde zanneden kuruluşlarla olduğunu söyleyerek söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay, Türkiye’nin varlığını ve bekasını korumak amacıyla Afrin’de sınır ötesi mücadele veren askere ve hükümete destek olmayan örgütlerin ‘Türkiye’ kelimesini haketmediği noktasında bir sorunları olduğunu söyledi.

“Türkiye kelimesi bizim için gerçekten kutsal ve kimsenin tekelinde değildir” diyerek konuşmasını sürdüren Oktay, Barolar Birliği’nin de, Türk Tabipler Birliği’nin de son yaşanan olaylardan sonra bu kelimeyi haketmediğine inandığını söyledi.

“Türk ve Türkiye kelimesinin tekelleşmesine biz karşıyız ama sizler tam aksine tekelleşmeye ve gerçek anlamda temel hak ve özgürlüklere sekte vuran tavırlara ve davranışlara sebebiyet verecek bir noktadasınız” diyerek konuşmasını bitiren Avukat Işıl İlgin Oktay, “Anlatılmak istenen şeyleri saptırarak, konuyu farklı yönlere çekmenize karşıyım” dedi.

Türk Tabibler Birliği Üyesi olarak söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Tansel Gülmezoğlu’da, Türk Tabibler Birliği’nin “Savaşa Hayır” dediğini, Türkiye Barolar Birliği’nin de bunu suç değil, düşüncelerini ifade etme olarak değerlendirdiğini belirtti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi