CHP 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hükümete seslendi.  Topal, kuraklığın etkisiyle bu yıl tarımsal sulamada sıkıntı yaşanacağını ifade ederken Devlet Su İşleri’ne bağlı sulama birliklerinin çiftçilere bazı tarım ürünlerinin ekiminde sulama suyu veremeyebileceklerini belirtmesinin çiftçiyi arazisini ekip ekmemekte kararsız bıraktığını aktardı. Topal, “Son yıllarda ülkemizde oluşan kuraklık ve sulama sistemlerinde altyapı yatırımlarının yapılmaması rekolte kaybı nedeniyle çiftçilerin zararını büyütüyor. Amasya bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde tarımsal su problemi yaşanıyor. Amasya genelinde sondaj bölgeleri hariç sulama bölgelerinin neredeyse yüzde sekseni salma sulama yöntemi ile sulanıyor, barajlardaki ki su miktarı bu yöntemin ihtiyacını karşılayamaz.” dedi.

“BU ÜRÜNLERİ EKMEYİN DEMEK KOLAY”

Tarım ile geçimini sağlayan vatandaşların her sene ekimini yaptıkları ürünleri yaşanan su sıkıntısı nedeniyle bu yıl ekmediğini ya da suya ihtiyaç duymayan hububat ürünlerini ektiğini aktaran Topal, “Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlar ve tarımsal sulama kooperatifleri su sorununa gerekçe göstererek mısır, pancar, pirinç ekiminde su ihtiyacını karşılayamayabiliriz diyor. Kuraklık başlı başına bir sorun kabul ediyoruz lakin yağış yok barajların doluluk oranı az diyerek çiftçilere ‘Bu ürünleri ekmeyin’ demek kolay. Peki, ülkemiz bu ürünlere olan ihtiyacı nereden karşılayacak? Şeker pancarı ekleyecekse üretici Amasya Şeker fabrikası ham madde ihtiyacını nereden karşılayacak, yoksa üretimine ara mı verecek?

“KAPALI SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLMESİ BİR ZORUNLULUKTUR”

Topal açıklamasının devamında, “Su sorunu varsa önlem almak ve sorunu gidermek hükümetin görevi. Tarımsal suyun daha ekonomik kullanımı için Türkiye'nin her yerinde kapalı sulama sistemine geçilmesi bir zorunluluktur. Eskimiş su kanaletleri ve toprak su kanalları günümüze uygun değil. Bu sistemle suyun baraj ve göletlerden tarlaya ulaşıncaya kadar ciddi bir kısmı kayboluyor. Tarımsal suyun kapalı sulama sistem ile ekim alanlarına ulaştırılması, bu altyapı yatırımını da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir an önce projesinin hazırlanması ve harekete geçmesi gerekmektedir.  Hükümetin damlama ve yağmurlama sulama sistemine çiftçiyi teşvik etmesi gerekmektedir. “ ifadelerini kullandı.

Kapalı sulama sistemi devreye girdi...

“HER YIL KÜÇÜLEN ÇİFTÇİYE ARTIK DESTEK OLMAK ZORUNDAYIZ”

Çiftçiye yaşayacağı rekolte kayıpları için kuraklık destek ödemesi yapılması şart olduğunun vurgusunu yapan Topal, “Yaşanacak maddi kayıpları bir nebzede azaltmak için destekleme ödeme oranlarının yükseltilmesi, çiftçinin gelecek yıl üretime ara vermesini yada üretimi bırakmasını engelleyecektir. Tohum, mazot, gübre, ilaç pahalı. Elindeki tarlası traktörü her yıl küçülen çiftçiye artık destek olmak zorundayız. Çiftçinin birde susuzluk sorunu nedeniyle yaşayacağı rekolte kaybı hepten iflasa götürür. Üreticinin düşünülerek aciliyet arz eden bu duruma yetkililer bir an önce hazırlanan projeleri hayata geçirerek müdahale etmelidir. Yatırımlar yapılmalı, önlemler alınmalı ve çiftçi tek tip ürün ekmeye mahkum edilmemelidir.'' ifadelerini kullandı.  KENT YAŞAM

Çiftçiler 2 Şubat'ta Ankara'da buluşuyor: Gariban çiftçinin sesi duyulsun -  Tele1

Editör: Haber Merkezi