Fatih Belediyesi’nin 2022 yılı performans programı ve 2022 yılı öngörülen bütçesi Fatih Belediyesi Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirilen meclis toplantısına Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, AK Parti ve CHP Grubu meclis üyelerinin tamamı katıldı. Bütçe görüşmelerinde ilk konuşmayı Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan gerçekleştirdi.  Turan yaptığı konuşmada stratejik planın "Fatih İstanbul'dur, İstanbul da Fatih'tir" felsefesiyle oluşturulduğunu belirterek; "Katılımcı ve şeffaf belediyecilik anlayışıyla hazırladığımız 2022 performans programı Kentsel, Sosyo-Kültürel ve Kurumsal olmak üzere 3 ana tema altında toplanan 11 stratejik amaç, bu amaçları gerçekleştirecek 94 hedef ve 395 alt program şeklinde hazırlandı. Bu performansımızı 750 milyon olarak bütçelendirdik" dedi.

‘Bütçemizi gelen talepler doğrultusunda oluşturduk’

Fatih'te yüzbin kişiye olaşacak bir ağ kurduklarını ve gelen talepler doğrultusunda bütçeyi planladıklarını belirten Belediye Başkanı Turan, ‘140 bin Fatihliye sattık. İlçemizde yaşayan 10333 kişi bu ankete katılım sağladı. Bu sistemi içimizde sıklıkla kullanacağız. Bundan sonra Fatih’te ulaşamayacağımız kişiler bizlere ulaştıracak. Bu sistem doğrultusunda gelen talepleri dikkate alarak katılımcı bir bütçe planladık’ diye konuştu.

Gelişkin sosyal hayat

Kütüphane sayısı açısından İstanbul’un kütüphanesi en çok ilçesi haline geldiklerini belirten Turan, ‘Hayata geçirdiğimiz 12 kütüphanemize 25 bin genç üyemiz var. Son bir ayda 110 bin öğrenci kütüphanelerimizden faydalandı. Sadece Merkez kütüphanemizden son bir ayda 55 bin öğrencimiz faydalandı. Şeyh Bedrettin Nam Kütüphanemiz proje aşamasında. Fatih Belediyesi Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi projemiz yakın bir zamanda hayata geçecek. Silivrikapı Çocuk ve Aile Merkezi Projesi’ni tamamladık. 2022 yılında hayata geçireceğiz. Medrese Davutpaşa İstanbul gençlerinin hizmetinde. Çocuklarımızın kaliteli zaman geçirmeleri için tematik alanlar yarattık. Yedikule Bahçe Projesi ile her gün bir ayada iki okuldan öğrencilerimiz geliyor, toprak ve bitkiyle buluşuyor. Şimdiye kadar toplamda 78300 kişi bu bahçelerimizden faydalandı. Spor merkezlerimiz halkımıza en iyi şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Fatih’i kültürle planlamayı ve kültürle donatmayı düşünüyoruz. Fatih’te devlet tiyatrolarının bir sahnesi var. Kültür Bakanlığı’nın sanatçıları burada sahne alıyor. Haliç’te 300 binayı biz yapıyoruz, üç tanesini İBB yapıyor. Yine Yalı Mahallesi Kentsel Tasarım Projemiz de önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz projelerimiz arasında yer alıyor’ diyerek 2022 yılı bütçesinin tüm Fatihlilere hayırlı olmasını diledi.

Akşahin; Bütçede Fatihlileri koruyacak destekleyecek bir proje yok

Başkan Turan'ın konuşma ve sunumunun ardından  sözü CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Kazım Akşahin aldı.  Planlanan 750 milyonluk bütçede önceki senelere göre yüzde 50 oranında bir artış olduğunu belirten Akşahin, ‘Bununla beraber idari para cezaları ile ilgili alınması planlanan parada da yüzde kırklık bir artış sözkonusu: İdari para cezalarının tamamı hukuka intikal etmişken, vergi tahsilatlarının da çok büyük olmayacağını da görüyoruz. Bu anlamda planlanan bütçenin gerçekleşebilir bir bütçe olduğunu düşünmüyoruz. Belediyenin 2021 yılı dokuzuncu ay itibariyle 2021 yılı denetim raporuna göre borcu 550 milyondur.Yıl sonu itibariyle bu borcun 600 milyonu bulacağını öngörüyoruz.Mütahitlere ödeme yapılmadığını biliyoruz.. Diğer taraftan bütçe giderler kalemini karşılaştırdığmızda tüketime yönelik artış planlanıyor. Fatih ilçemizin otopark, göç, ekonomik ve sosyal olarak bir çok sorunu mevcuttur. Fatihliler yabancı, yabancılar da Fatihli gibi davranmaya başladı. Belediyemizin bu göç vermenin önüne geçecek yeni projeleri hayata geçirmesini bekliyoruz. Öngörülen bütçeyi yeterince inceledik.Fatih halkını koruyacak, destekleyecek bir proje olmadığını, kentsel yenilemenin yeterli düzeyde olmadığını gördük, kadın sığınma evi, öğrenci yurdu planlanmadığını gördük. Bu yüzden bu bütçeye hayır diyoruz’ dedi.

MHP ve AK Parti adına yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Fatih Belediyesi 2022 yılı performans ve bütçesi CHP Grubunun hayır oyuna karşılık, AK Parti ve MHP Grubu’nun oy çokluğu ile kabul edildi. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi