Siyasetin topluma ulaşmasını sağlayan yegane unsurlardan biri olan Gazete ve Gazeteciler’le ilgili düşüncelerini aktaran 17’de 17 dakika programının yapımcısı ve sunucusu CHP’li Nurhan Çetinkaya, günümüz medyasının tamamen havuz medyasına dönüştüğünü, aktivist ruh yapıları ile sosyal medya aracılığıyla kendilerini topluma anlatmanın bir yolunu şimdilik bulduklarını söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti binasında yapılan programda; konuşan, anlatan ve toplumu bilgilendiren gazetecilerin hapiste olduğunu söyleyen Nurhan Çetinkaya, “Bana göre halk tarafından itibar görmeyen ve her şeye evet diyen bir basın kitlesi var. Sizce Türkiye nereye gidiyor?” diye sordu.

“Nereye gittiğini bilmiyoruz ama iyi gitmediği ortada” diyerek düşüncelerini paylaşan Turgay Olcayto, Türkiye'de gazetecilerin bir korku iklimi içinde yaşatıldığını, gazete dağıtıcılarının da içinde olduğu yaklaşık 150 kişinin hapishanelerde olduğunu, iktidarlar ile basın özgürlüğü konusunda hiç anlaşamadıklarını söyledi.

İKTİDAR TEKELLEŞTİ

“Basın Özgürlüğü, halkın doğruları öğrenme ve bilgilenme hakkıdır. Bu konuda dünyanın en geri kalmış ülkelerden biriyiz. Bana göre bu bir utançtır” diyen Olcayto, “Eskiden patronlar tekelleşirdi, şimdi gazetelerde tekelleşti. Çünkü iktidar tekelleşti” diyerek konuşmasına devam etti.

Yakın tarihte Doğan Medya Grubu'nun el değiştirdiğini, diğer ulusal yayın yapan gazetelerinde durumunun pek iyi olmadığını söyleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin işsizlik sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Gazeteci ya tövbe eder gibi diğer tarafa giderek düşündüğünün tersini yazacak ve biad edecek, ya da işsizlikle baş başa kalacak” diyerek durumun hiç iç açıcı olmadığını ve bir meslek örgütü olarak en çok düşündükleri sorunun bu olduğunu söyledi.

Son dönemlerde kişilerin hayatında önemli bir yer kaplayan Sosyal Medya’nın oldukça rövanşta olduğuna ve gündemin sosyal medya üzerinden daha fazla takip edildiğine dikkat çeken Çetinkaya, gazetecilikle ilgili hiç bir eğitim almadığı halde, aktivist kişiliğinin vermiş olduğu özellikle toplumun aydınlanması ve yaptıkları siyaseti anlatmaları için bir alan açıldığını ve bunu da şans olarak gördüğünü söyledi.

Sosyal Medya üzerinden Salı günleri yaptığı at 10’da 10 dakika programın da, sosyal ve kültürel konulara değinerek alanında başarılara imza atmış kişilerle, Cuma günleri’de siyasetin hafızasını tazelemek amacıyla topluma yön veren kişilerle yaptığı 17’de 17 dakika programlarını anlatan Çetinkaya, izleyici sayısının 3-4 binlere ulaştığını söyleyerek Turgay Olcayto’nun sosyal medya hakkındaki düşüncelerini sordu.

TOPLUMSAL BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMAMIZ LAZIM

Kişilerin sosyal medya aracılığı ile bütün gazeteleri okuma imkanının olduğunu, düşüncesine yakın ve gerçekçi yazarları takip edebildiğini, haber portallarının da oldukça iyi olduğunu belirten Olcayto, kendisinin de sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirtti. “Yakında Sosyal Medya’ya da kısıtlamalar gelir ama düşünceyi savunan bütün insanları ceza evine koyamayacaklarına göre, bu toplum suskunluğunu elbet bozacaktır” dedi.

KHK’lar ile çıkarılan maddelerin çok ağır olduğuna dikkat çeken ve yargı bağımsızlığının da önemine değinen TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Var gücümüzle dayanışma içinde olmalıyız. Hayır kampanyasında olduğu gibi Laik bir Cumhuriyet, kurum ve kuruluşları ile işleyen bir demokrasi istiyorsak bu birlikteliği sağlamamız lazım” diyerek düşüncelerini aktardı.

Anılarında heyecanla alıp okudukları “Bayram Gazetesi” hatıralarını da anlatan Nurhan Çetinkaya, Gazeteciler Cemiyeti’nin 1946-1995 yılları arasında sadece bayramlarda yayınlanan ‘Bayram Gazetesi’ni hatırlattı, sonrasında yaşanan süreci sordu.

1992 yılına kadar 5953 Basın İş Kanunu'nun 20.maddesine göre ulusal gazetelerin bayramda gazete çıkarmasının yasak olduğunu, ilk olarak Sabah Gazetesi’nin buna itiraz ettiğini, 1993'te de Anayasa Mahkemesi’nin dini bayramlarda Bayram Gazetesi dışında gazete çıkarılmasını yasaklayan yasa hükümlerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiğini anlatan TCG Başkanı Turgay Olcayto, yıllar sonra tekrar ‘Bayram Gazetesi’ çıkarmak için girişimde bulunduklarını söyledi. Bu kez Sabah Gazetesi’nin imzalayıp, Akşam Gazetesi’nin imzalamadığını, kendilerinin de bir daha çıkarmadıklarını söyledi.

GAZETECİLER CEMİYETİ SIKINTILI

Bayram Gazetesi’nin cemiyete katkı amaçlı çıkarıldığını, sonrasında sınav sonuçlarını yazan bir bülten çıkardıklarını söyleyen Turgay Olcayto, onun da çok uzun ömürlü olmadığını ifade ederek cemiyetin maddi açıdan yaşadığı sıkıntıları anlattı. 5953 sayılı yasa ile 212’den çalışan ve işten çıkarılan gazetecilere 3 ay asgari ücret tutarında ödeme yaptıklarını, bu süreçte iş bulmalarına katkıda bulunarak, zor durumda kalmamaları için uğraştıklarını ama onu da kaldırmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Geriye baktığımızda iyi ki ustalarımız bu binayı almış. Cemiyet kira gelirleri ile geçinebiliyor” diyen Turgay Olcayto, asıl sıkıntılarının üstlerindeki baskı olduğunu belirtti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluş öncülerinden olan Gazeteci-Karikatürist Sedat Simavi’nin gazetecilere, “Baskı altında gerekirse kalemini kır ama asla satma” öğüdünü hatırlatan Turgay Olcayto, “Dik durmaya ve onun çizdiği yol haritasında ilerlemeye çalışıyoruz” dedi.

Her yıl düzenlenen Sedat Simavi Ödül Töreni’nin amacının da Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor dallarında yaptığı bilimsel çalışmalarla, en güzel eseri veren kişileri yaratıcı çalışmalara teşvik etmek; sanat, kültür, bilim ve spor hayatına katkıda bulunmayı sağlamak olduğunu söyledi.

HABERİN ANA DAMARI YEREL GAZETELERDİR

Son olarak Yerel Basın hakkında da konuşarak fikir alış verişinde bulunan Nurhan Çetinkaya, “Bölgemizi ve yaptığımız çalışmaları takip eden gazetecilerle zamanla arkadaş olduk ve sorunlarını çok iyi biliyorum. Bölgenin yerel yöneticisi, siyasetçisi ve esnafıyla olan ilişkisinden dolayı da bana göre haberin en önemli ana damarı Yerel Gazeteler ve o kurumlarda çalışan gazeteciler. Peki onlar için ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Turgay Olcayto, 1996 yılından bu yana Türkiye’nin heryerinde yerel kurumlarda çalışan gazetecilere alanında uzman 10-15 kişilik bir ekiple seminerler verdiklerini ve Yerel Basın Ödülü verdiklerini söyledi.

Son olarak kendisini ağırlayan TGC Başkanı Turgay Olcayto’ya teşekkür eden CHP’li Nurhan Çetinkaya, sadece ülkemizin değil dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, bu günleri ancak birlik ve beraberlik içinde olursak atlatacağımıza inandığını söyledi. Çetinkaya ile yaptığı programdan memnuniyetini dile getiren Olcayto’da, “Bütün mesele iç barışımızı sağlayabilmek” diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi