Ülke gündemini değerlendirerek, geçmişten örneklerle bu günün siyasetçilerine tavsiyelerde bulunan Cindoruk, “Kimse devletimizin büyüklüğünden gelen gücü, kendisinin sanmasın. Devletimiz yüz yıllık geçmişiyle itibarlı, beka sorunu değil, yönetim sorunu olan bir ülkedir” dedi.

Abartarak konuşmanın siyasette mümkün ama yanıltıcı olduğunu sözlerine ekleyerek konuşmasını sürdüren geçmiş dönem Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Hüsamettin Cindoruk, “Siyaset daima değişkendir ve sonuçlarını iyi hesap etmek gerekir. Arkasında ne olduğunu bilmediğiniz kapıyı açmayın” diyerek siyasetçileri uyardı.

Demokrat Parti parti üyeliği ile başladığı siyasi hayatına, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı ile devam ettiren, 1991 - 1995 tarihleri arasında TBMM Başkanı seçilen ve Turgut Özal'ın vefatı üzerine 1993 tarihinde vekaleten T.C. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen siyaset adamı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'nin geçmiş tarihinde verilmiş bir çok karar da rol oynamış biri olarak, bu gün ülkemizin karmaşık bir döneminden geçtiğini söyledi.

TÜRKİYE TEK TARAFLI BİR PROPAGANDA DÖNEMİ YAŞIYOR

Hüsamettin Cindoruk, TC. Anayasası’na göre tarafsız olan Cumhurbaşkanı’nın şimdilerde bir siyasi parti genel başkanı olduğuna dikkat çekerek, tarihte böyle olayın söz konusu olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanının anayasamıza göre tarafsızlık yemini ettiğini ve şimdilerde ise kendi partisinin genel başkanı olarak tek başına parti propagandası yaptığını sözlerine ekledi.

“Kendi yaptırdığı sarayda muhtarları, stkları, valileri, kaymakamları toplayıp propaganda yapıyor ve rakibi yok” diyerek konuşmasını sürdüren Cindoruk, henüz Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1.5 sene gibi bir süre olduğunu ve Türkiye’nin tek taraflı propaganda dönemi yaşadığını ifade etti. “Bu doğru değil. Tarihte Partili Cumhurbaşkanı oldu ama Parti Genel Başkan Cumhurbaşkanı olmadı. R. Tayyip Erdoğan hem Ak Parti’nin genel başkanı,hem de cumhurbaşkanı” dedi.

TCK’da Cumhurbaşkanı’na en ufak bir sözün hakaret sayıldığını, milletvekili dahi olsa kanun karşısında korumasız olduğunu söyleyen Hüsamettin Cindoruk, böyle bir gücün kontrolsüz ve orantısız güç olduğunu söyleyerek, “Bu güç ona seçim kazandırırmı? Bana göre Hayır” ifadelerini kullandı.

16 senedir Cumhuriyeti idare eden Ak Parti’nin sıkıntılarının olduğunu ve bu sıkıntıyı Cumhurbaşkanı’nın üzerine aldığını belirterek açıklamalarını sürdüren Cindoruk, “Yeni bir söylem yok ve böyle bir seçim bana göre oy getirmez” dedi.

GENÇLEŞEN BİR ÜLKE, YIPRANMIŞ BİR HÜKÜMET VAR

İlk Cumhurbaşkanı M. Kemal Atatürk öldüğünde 18 milyon nüfusun olduğunu, şimdilerdeyse ortaöğretimde okuyan 18 milyon genç nüfus olduğunun altını çizen Cindoruk, “Gençleşen bir ülkeye karşılık, yıpranmış bir hükümet var. Tarihte 16-17 sene iktidarda kalan yok. Seçmen unutkandır ve yeni söylemler duymak istiyor. Bir parti genel başkanının cumhurbaşkanı olma şansının az olduğunu düşünüyor, akılcı ve realist bulmuyorum” diyerek devam etti.

CİNDORUK CUMHURBAŞKANI’NA TAVSİYELERDE BULUNDU

Halkın az konuşan, öz konuşan, ne dediği merak edilen, hikmet sahibi ve söyledikleri ağzına pelesenk olacak bir insan istediğini sözlerine ekleyen Cindoruk, her gün tv lerde her an herşey diyebilecek tipte bir insana sıcak bakmadığını söyleyerek, “Bizim Cumhurbaşkanı profilimiz bu değil. Bu Tayyip Erdoğan’a sıkıntı yaratacak” açıklamalarında bulundu.

Batıda ülkemize sempati ile değil antipati ile bakıldığını, Türkiye’nin Avrupa ile bütün meselelerinin durduğunu, kurucularından olduğumuz Avrupa Konseyi’nin kapısında bekletildiğimizi, iktidara geldiğinde Kıbrıs meselesinin olduğunu ve aynı şekilde devam ettiğini, terör meselesinin bitmek üzereyken artarak devam ettiğini ve milli gelirdeki bozukluğun artarak ilerlediğini de sözlerine ekleyen Cindoruk, “ Adil paylaşım yok. Tarım yok. İçimizdeki terör bitmeden, dışımızdaki terörle uğraşmaya başladık” dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin şatafata ihtiyacı yok” diyen Cindoruk, ülke olarak gerçekçiliğe ihtiyacımız olduğunu, Atatürk dahil, tüm Cumhurbaşkanlarımızın sade olduğunu sözlerine ekleyerek, “Biz imparator değiliz, bize şatafat yakışmaz. Cumhurbaşkanı kendi sarayına değil, keşke Çankaya Köşkü’ne dönse” ifadelerini kullandı.

Seçim tahmini yapmayı sevmediğini ama bu söylediklerini seçimden sonra anlamasını istediği Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a seslenen Hüsamettin Cindoruk, Tavsiyem genel başkanlıktan ayrılıp, Cumhurbaşkanlığına devam etmesidir” diyerek devam etti.

TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAKIŞTIRAMADIĞIM ŞEYLER OLUYOR

“Seçim hukukunda ne formüller bulursanız bulun, eğer kararlıysa halkın önüne geçemezsiniz” diyen Cindoruk, “Hile dahi yapsanız yine halkın dediği olur. Bu günki durumu Türkiye demokrasisine yakıştırmıyor, adil bulmuyor, hukuk düzenine uygun görmüyorum” diyerek tepki gösterdi.

Askeri hareketlerin de sonuçlarıyla belli olduğunu, henüz sonucu alınmamış bir askeri harekattan sonuç alınacağı düşünülerek siyasi bir karar vermenin de yanlış olacağını belirterek Afrin Harekatı’na atıfta bulunan ve doğru bir hareket olduğunu düşündüğünü belirten Hüsamettin Cindoruk, “Şu an olanlar sınır operasyonudur, savaş değil. Geçmişte de örnekleri vardır” dedi.

ATATÜRK BİR ŞAHIS DEĞİL, BİR KURUMDUR

Son olarak şimdilerde herkesin Atatürkçü olduğunu ama öncelikle Atatürk’ü anlamanın gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Atatürk denildiği zaman bir şahıs düşünülmemeli. Atatürk bir şahıs değil, bir kurumdur” diyerek konuşmasını sürdüren Cindoruk, “Atatürk, Demokrasiyi ve Cumhuriyeti Türkiye ye teklif eden, getiren bir siyasi liderdir. Tek liderde odur ve başka bir lidere de ihtiyacımız yoktur” dedi.

“Kimse devletimizin büyüklüğünden gelen gücü, kendisinin sanmasın” diyerek açıklamalarını bitiren Cindoruk, “Devletimiz yüz yıllık geçmişiyle itibarlı, beka değil, yönetim sorunu olan bir ülkedir. Abartarak konuşmak siyasette mümkündür ama yanıltıcıdır. Siyaset daima değişkendir ve sonuçlarını iyi hesap etmek lazım. Tüm siyasetçilere tavsiyem, arkasında ne olduğunu bilmediğiniz kapıyı açmayın. Şeyhi müritleri uşurur ama şeyh uçmaz” ifadeleriyle konuşmasını bitirdi.

Programın ardından bir süre Bakırköy Belediye Meclis Üyesi ve Kınalı Ada Platformu Sözcüsü Nurhan Çetinkaya ile sohbet eden Cindoruk, Çetinkaya’nın hayatından kesitlerle tecrübelerini kaleme alarak “Kızıma Mektuplar” adını verdiği kitabını inceledi. Böyle bir programa kendisini davet etmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Cindoruk, “Hayatı, doğayı, sanatı, müziği ve yeşiliyle birlikte, bir bütün olarak barış ve huzurla anlatmaya devam et. Siyasette samimi insanlara ihtiyaç var” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=8HFrAoi3Fjc

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi