İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarının üçüncü birleşimi dün saat 14.00’te Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak toplandı.  İstanbul’un 25 ilçe belediyesinin 2021 yılı bütçeleri ile İETT Genel Müdürlüğü’nün 2021 mali yılı bütçesi, performans programı ve murakıp raporu, 2021-2023 yılı yatırım programı ve 2021-2025 yılı stratejik planı Meclis’te kabul edildi.

KEMAL ÇEBİ

PARK İDDİASINA BAŞKAN ÇEBİ’DEN CEVAP

Komisyon raporlarına geçilmeden önce gündem dışı konuşma bölümünde Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, AK Parti Grubu’nun dile getirdiği, Küçükçekmece’deki bir çocuk parkına yönelik iddialara cevap verdi. İktidara yakın medya kuruluşlarınca da kasıtlı olarak çarpıtılarak servis edilen ithamlara karşı konuşan CHP’li Çebi, “Benim geldiğim topraklardan PKK henüz geçmemiştir. Bir parkta sadece sarı renginden dolayı ve Türkiye’nin her yerinde bulunan bir yıldızdan dolayı böyle bir algı yaratılmasını en hafif tabiriyle insafsız buluyorum. Çocuklarımıza Küçükçekmece’de Cumhuriyet sevdasını aşılayabilmek için elimden geleni yapıyorum. Hiç kimse beni ulusal milliyetçiliğimle, ülkeme olan sevdamla, bayrağıma, Cumhuriyetime, Atatürk ilkelerine olan sevdamla sorgulamaya kalkmasın. Bir şey bulamaz. O sorgulamanın altında kalır. İlçemizdeki bir mahallede yıllardır PKK bayrakları asılırken neredeydiniz. Ben geldikten sonra oralar Türk Bayrağıyla donatıldı. O mahalle Türk bayraklarıyla ben geldikten sonra tanıştı” dedi.

TARIK BALYALI

CHP Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise, “PKK’ya karşı duruşumuz nettir. PKK hain bir terör örgütüdür. PKK'yı kınarken HDP'yi ya da Kürt kökenli vatandaşlarımızı incitecek sözler söylenmesi ise doğru değil. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz. İBB'de İstanbul halkına hizmeti konuşmalıyız.” dedi.

ENGİN ÇELİK

ÇELİK: İSTANBUL’UN VİZYONU RAYLI SİSTEMDİR

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili’nin İETT’nin 2021 yılı bütçe ve performans programı ile 2021-2025 yılı stratejik planı sunumunun ardından İBB CHP Meclis Üyesi Engin Çelik gruplar adına söz aldı. İETT’nin çalışmaları hakkında bilgi veren CHP’li Çelik, “2019 yılında raylı sistem ve deniz ulaşımının toplu ulaşım içindeki oranı yüzde 40'a yükseldi. Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu önderliğinde vizyonumuz lastik tekerlekli ulaşım sistemini raylı sisteme taşımaktır. 85 liralık öğrenci kartını 50 liraya getirdik. Annelere ücretsiz ulaşım kartı verdik. İETT tarihinde ilk defa kadın şoför istihdam ettik.

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili

Yeni alınacak 300 metrobüs ile hizmet kalitesi daha da artacak. İstanbul şeffaf belediyeciliği bizimle görecek” dedi. CHP’li Çelik’in ardından şahıslar adına söz alan İBB CHP Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar ise konuşmasında İETT çalışanlarının özlük hakları, planlanan yeni otobüs alımları ve pandemi sürecinde İETT’nin yaptığı çalışmalar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

SUBAŞI’DAN MHP’Lİ YILMAZ’A: SİLİVRİ HALKI 2024’TE SANA GEREKEN CEVABI VERECEK

İETT sunumlarının ardından söz alan İBB CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı ise, köylere indirimli su tarifesi düzenlemesinin devamına ilişkin yasanın çıkış süreci hakkında yanlış ve eksik bilgiler veren MHP’li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a cevap verdi. 2012 yılında TBMM’de kabul edilen Büyükşehir Yasası’yla birlikte Köy Kanunu’nun AK Parti eliyle değiştirildiğini ve CHP’nin buna ret oyu verdiğini hatırlatan CHP’li Subaşı, “Sayın Volkan Yılmaz dedi ki, ‘gelin köylere verilen suda yüzde 25’lik tarifeye devam edelim’. Biz de kendisine bu konunun çözüm yerinin İBB Meclisi değil, TBMM olduğunu söyledik. Hemen milletvekillerimizle konuştuk. 2 Mart’ta Milletvekilimiz Zeynel Emre önerge verdi ancak önerge hâlâ TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekliyor. 18 Haziran’da bu kez MHP teklif verdi, o da dikkate alınmadı. Sonra AK Parti 20 Eylül’de Meclis’e bu teklifi Torba Yasa şeklinde verdi. Biz de teklifin eksikleri olduğunu, buna rağmen bu teklife karşı olmadığımızı, ancak Torba Yasa’nın yasa çıkarmak için hukuki bir yöntem olamayacağını söyledik. O teklif yasa olarak şu anda buraya geldi ve İBB Meclisi’mizde bu değişiklik yapıldı. Yani Yılmaz’ın iddia ettiği gibi, bu teklifi Cumhur İttifakı yapmadı. Teklifin altında bir tane MHP’li milletvekilinin imzası yok. Silivri köylüleri böyle ufak numaralarla kandırılacak köylüler değildir. Trakya köylüsü ne yapacağını bilir. Birazcık sabırlı ol. 2024’ü bekle. Bu kurnazlık siyasetinin cevabını sana verecekler” dedi.  Öte yandan Subaşı, köylülere su faturası mağduriyetini yaşatanın 2012’deki Büyükşehir yasasıyla AK Parti olduğunu, sonra 2018’de bu mağduriyeti düzeltmek adına bir çalışma yaptığını, buna karşın 2019’da büyükşehirlerin büyük çoğunun CHP’ye geçmesinin ardından köylüleri cezalandırmak için bu düzenlemeden vazgeçtiğini de hatırlattı.

İBB CHP Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu da, Silivri Belediye Başkanı Yılmaz’a seslenerek, “Biz Silivri’yi hak ettiği yere taşıdık. Silivri’nin beton şehir olmasını engelledik. Doğasını, tarımını koruduk. Silivri algıyla yönetilmeye çalışılıyor. Buna karşın çok şanslısınız çünkü Başkanımız Ekrem İmamoğlu, hiçbir ayrım gözetmeden Silivri’ye gereken hizmeti götürüyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu 2021 yılı mali bütçesi ile İETT Genel Müdürlüğü’nün 2021 mali yılı bütçesi, performans programı ve murakıp raporu, 2021-2023 yılı yatırım programı ve 2021-2025 yılı stratejik planı Meclis’te kabul edildi. İBB Kasım ayı toplantılarının dördüncü birleşimi 18 Kasım Çarşamba günü saat 14.00’te yapılacak.

Editör: Haber Merkezi