Şöyleki: CHP'nin seçim beyannemesin de de yer alan askari ücretin 1 500 lira olması Bakırköy Belediye meclisinde de gündeme gelmiş ve oy birliği ile karar alınmıştı. Ancak sonraki uygulamalar ve ortaya atılan iddialar bunların tam tersini göstermektedir.
Bakırköy Belediyesi çalışanları asgari ücret artışının maaşlarına yansımasını beklerken, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ait sözleşmeye, 'Ocak' ayından geçerli olmak üzere müdürlüklere gönderdiği ek sözleşme ile, işcilerin beklentisinin tam tersi, 'aldıkları maaşlarına ilaveten sözleşmelerinde yer alan askari ücret üzerindeki farkların indirim yapılması isteniyordu.

4734 SAYILI KANUN HİÇE SAYILDI !...
4734 sayılı kanunun personel hizmeti alımı yoluyla çalışan taşeron işçilere ilişkin esas ve usuller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirleneceği halde Başkan Kerimoğlu tarafından alınması hayretle karşılandı. Asgari ücrete yapılan zammı' mali imkânsızlık nedeniyle ödeyemeyeceğini' ileri süren Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, önce müdürlüklere, müdürlükler aracılığı ile de yüklenicilere (çalışanlara) imzalaması için ek sözleşme hazırlattığı ortaya çıktı.



4735 sayılı kanunun amacı kamu ihale kanununa göre yapılan ihalelere ilişkin sözleşmelerin düzenlenmesi ve uygulanması ile ilgili esas ve usulleri belirtmektedir. Bakırköy Belediye’si 4735 sayılı kanunun 4. Maddesinde yer alan “Bu kanunda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez" hükmüne paralel, kanunun 8. Maddesinde yer alan, 'sözleşmelere ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz, sözleşme türlerine göre fiyat farkı verilebilmesine ilişkin esas ve usulleri tespite Kamu İhale Kurumunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir" denmektedir. Öte yandan kanunda yer alan "Toplu iş sözleşmesinin kamu işveren sendikası tarafından ilgili fıkraya göre sonuçlandırılması gerekirken", Bakırköy Belediye-İş Sendikası’nın sessizliği dikkat çekti.

Selvi Sarıtaç- Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi