Yaz aylarında fiyatlarında düşüş beklenen meyve ve sebzeler arasında yer alan domates altın değere ulaştı. Dolar kuru an itibariyle 7,35 TL olan ülkemizde domatesin fiyatı 7 TL olarak neredeyse doları geçecek hale geldi. Konuyla ilgili olarak gıda fiyatlarındaki artışı değerlendiren İzmit Tüketiciler Birliği Derneği Genel Başkanı Meral Köse Gürer ise “TÜİK verileri gerçeklerden uzak” dedi.

Gürer açıklamasını şöyle sürdürdü:

‘’Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020/Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Son açıklanan rakamlara göre TÜFE aylık olarak yüzde 0,86, yıllık bazda da yüzde 15,01 oranında artmıştır. TÜİK’in endeks rakamları ile tüketicinin hissettiği, çarşıda, pazarda gördüğü rakamlar arasında uçurum bulunmaktadır. 2019 yılında 3,00 TL. olan domatesin bu yıl 7,00 TL. dan satılıyor olması dahi TÜİK verilerinin gerçeklerden çok uzak olduğunu ortaya koymaktadır.

‘’TARIM POLİTİKALARI YANLIŞ’’

Yıllardır sürdürülen yanlış tarım politikaları nedeniyle dışa bağımlı hale gelen çiftçi bir yandan maliyetlerinin yüksekliğinden yakınırken, tüketici de çarşı, pazardan eli boş dönmektedir. Yaşanan pandemi sürecinin de ekonomiye olan olumsuz etkisi, tüketicilerin bankalara olan borçluluğunun had safhada olması nedeniyle tüketici için kabus dolu günler yaşanmaktadır. Pandemi sürecinde ekonomiyi ayakta tutabilmek için açıklanan destek paketleri ve teşviklerin kimlere verildiği toplum tarafından halen dahi merak konusu iken, ekonomi yönetiminin çizdiği pembe tablolar da, yaşanan gerçekliği değiştirmemektedir. Gelinen noktada tüketicilerin gelecek kaygısı içinde olduğu, ekonomideki görünümün her geçen gün daha da kötüleştiği inkâr edilemeyecek noktaya gelmiştir. Gerçekçi, tüketiciyi ayakta tutacak desteklerin adil şekilde paylaştırıldığı çözümler acilen üretilmeli, ekonomideki olumsuzlukların pandemiden daha fazla ülkemize zarar vermesinin önüne geçilmelidir’’ dedi.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi