İstanbul Avrupa yakasının Küçükçekmece İlçesi’nde bulunan Gölbaşı Restaurant’da evlere, işyerlerine meşhur Kars Kaz’ı siparişi alınmaktadır. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir gün önceden sipariş vermeniz olacaktır.Siz siparişinizi oluşturuyorsunuz, Küçükçekmece Gölbaşı Restaurant ekibi de paket servisinizi oluşturup en kısa zaman içinde fırınlanmış Kars kazınızı bulgur pilavı, yeşillik, soğan ve turşu eşliğinde siz ve değerli dostlarınıza sunuyor.

İşletme sahiplerinden Oruç Oymak Kars Kaz’ı etinin lezzetli hale gelmesi için nasıl bir süreçten geçtiğini anlattı:

* Kars kazları civcivken arpa ekmeğinin ufalanmış haliyle besleniyor. Havalar ısınmaya başlayınca da bu minik kazlar artık dışarıya salınmaya başlıyor. Çok sıcak günler başlayana kadar çayırlarda kendi buldukları doğal şeylerle beslenen kazlarımız daha sonra yaylalara çıkıyor ve kış gelmeye yakın iniyorlar köylerine.

* Kars kazının göğsünün kara değmesi ve kar yemesi gerekiyor o lezzeti verebilmesi için. İlk karlar düştükten sonra yağ bağlamaya başlayan kazların aynı zamanda soğuk sebebiyle tüyleri de kabarmaya başlıyor. Bu yağlanmanın fazla olmaması için ilk kar düşme zamanlarında kazlar kesilmeye başlanıyor Kars’ta.

* Kars yöresine özel yöntemlerle salamura edilen kazların hiçbir noktası israf edilmiyor. Köylüler hem yağından hem etinden hem de tüyünden gelir elde ediyorlar. Kars kazı nasıl kurutulur diye merak ediyorsanız işte o da tam bir ustalık işi. İlk kar zamanı kesilen kazlar Kars'ın hava koşullarında içi ve tüyleri temizlenen kazlar soğuk havada 60 güne kadar rüzgara asılarak kurutulur.

* Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinde bu şekilde büyüyen kazlar diğer kaz çeşitlerinden beslenmesi, doğada serbestçe gezmesi ve kesilme zamanına dikkat edilmesi ile ayrılıyor.

“Kars kazından Kars yöresinde birçok çeşit yemek yapılıyor. Bunlar arasında kaz güveci, fırında kaz, kaz tandır ve kaz yağı eklenen bulgur pilavı, kaz tiridi, kaz ciğeri ki bu ciğer çok yağlı değildir ve çok kıymetlidir, kaz kavurma gibi birçok çeşit bulunmaktadır” diye ifade eden Oruç Oymak “Kars Kazı eti sevenleri için Küçükçekmece Gölbaşı Restaurant olarak bu hizmete başladık. Bir gün önceden sipariş vermeniz yeterli” dedi.

SİZLERE KARS KAZ’I ETİNE ULAŞMAK İÇİN FIRSAT

Ticaretten çok kültürel bir hizmet ve yöreye katkı olarak değerlendirilen bu şekilde kaz satışı Kars Yöresi Köylüsü’nün de önemli bir gelir kapısı. İstanbul Avrupa yakası evlere işyerlerine meşhur Kars kazı siparişi alınmaktadır. Birgün önceden sipariş yapılması gerekmektedir. Telefon numarası 05315517536 Küçükçekmece Gölbaşı Restaurant paket servis hizmetidir. Fırınlanmış Kars Kaz’ı, bulgur pilavı, yeşillik soğan ve turşu eşliğinde servis yapılmaktadır. Afiyetler olsun.

Senay GÜNCAVAR -Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi