Atatürk Havalimanı’na ait arazinin tamamının park olarak İstanbulluların hizmetine sunulmasından memnuniyet duyacaklarını belirterek İBB’de gündem dışı konuşma yapan Merter, havalimanı pistlerinin de Berlin’deki Tempelhof Havameydanı örneğindeki gibi sökülmeyerek yürüyüş, tekerlekli sörf, bisiklet, kaykay, spor ve çeşitli aktiviteler için değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti

İki yıl önce İBB Başkanı Topbaş’a  üçüncü havalimanın faaliyete geçmesi durumunda boşalacak olan  Atatürk Havalimanı arazisinin yeşil alan olarak halkın hizmetine sunulması önerisinde bulunarak, Topbaş’tan konu ile ilgili sorulara yanıt verilmesini isteyen CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, geçtiğimiz Mayıs ayı meclis toplantısında bu kez aynı soruyu İBB Başkanı Mevlüt Uysal’a gündem dışı söz alarak yöneltmişti.  Gazetemiz sayfalarında yer verdiğimiz  ve Merter’in önergesinde sorduğu sorulara yanıt  Erdoğan’dan geldi.

İstanbul’a ziyareti sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın ait araziyi  ‘Millet Bahçesi’ yapacaklarını açıklarken, bir başka açıklamada Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’den geldi. İnce, arazinin tamamının millet bahçesi olarak halkın hizmetine sunulmasını sonuna kadar destekleyeceklerini, ancak bir kısmına park bir kısmına rezidanslar dikilecekse de buna sonuna kadar karşı çıkacaklarını söyledi. Konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise "Atatürk Havalimanını millet bahçesi olarak ayrılması bizi ve İstanbullulara hepimizi mutlu etti. Daha önceden bizlerden bilgileri istenmişti. Bizler bilgileri göndermiştik. Düşüncelerimizi söylemiştik. İstanbul’un diğer yerlerindeki parkları da söylemiştik.. İnşallah İstanbul’da millet bahçeleri oluşacak" dedi.

‘PİSTLER BİR ÇOK AKTİVİTE İÇİN KULLANILABİLİR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atatürk Havalimanı ile ilgili açıklamasını, yeşillik fukarası, beton çölü ve alışveriş merkezi cenneti olan İstanbul’da  çağdaş şehirciliğe ulaşmak için önemli bir adım olarak değerlendirdiğini belirten CHP İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, şu ifadelere yer verdi; Yıllar önce atıl duruma alınan Berlin Tempelhof' havalimanının pistlerini sökmek yerine bu pistler halkın yürüyüş başta olmak üzere birçok spor aktivitesi için kullanıldı. Atatürk havalimanı da rant sağlayacak AVM zihniyetiyle değil, halkın sağlığı için maksimum fayda sağlayacak şekilde planlanmalıdır. Dünyada Berlin de atıl duruma alınan Tempelhof Havameydanı’nın parka dönüşmesiyle de güzel bir örnek model var ortada. Tempelhof Berlin'nin özeliklerinden bir tanesi pistlerin sökülmemesi. Bunun sayesinde halk bu alanda yürüyüş, bisiklet, kaykay ve tekerlekli sörf gibi aktiviteler yapabiliyor.

ALANDA RANTA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA OLACAK MI?

İstanbul'da parkların çoğunun yurtdışındaki büyük şehir parklarıyla kıyaslandığında suni bir yapıya sahip olduğunu ve  İstanbul'a nefes aldırabilecek ilk büyük gerçek şehir parkı olabilecek bu alanın dünyadaki güzel örnekler gibi olabildiğince doğal bir yapıya kavuşturulmasını önerisinde bulunduğunu ifade eden Merter, şu soruların yanıtlanmasını istedi; Eğer alana Atatürk Şehir Parkı yada Bahçesi ismi konulursa hem ülkemizin kurucusu Ulu Önderimizin ismini hem de yerin tarihini yaşatmış oluruz. İBB bu alana Atatürk Şehir Parkı ismi konulması için girişimde bulunucak mı?, Alan için her hangi bir ön çalışma var mı?, Nasıl bir park yapılacak? Alanda alışveriş merkezi gibi ranta yönelik başka yapılar olacak mı?

ATATÜRK İSMİ NEREYE VERİLECEK?

Daha önce Atatürk Havalimanı'nın yeni havameydanının açılışından sonra kapanmayıp bir kaç yıl VİP havalimanı olarak süper zenginlere hizmet vermeye devam edeceğini hükümet çevreleri açıklamıştı. Burada maksat nedir?, Yeni havameydanına bu şekilde Atatürk isminin verilmesini engellemek olabilir mi, çünkü aynı şehirde aynı isminde iki havalimanı olmaz herhalde?, Ayrıca aynı açıklamaların içinde bu VİP havalimanından arta kalan kısmına parkın yapılacağı ifade edilmişti. AKP'nin gerçekleştirmek istediği park bu durumda havalimanının gürültüsü ve hava kirliliğinin içinde sıkıştırılmış bir ucube olur! Bizim tavsiyemiz buna karşın bütün alanı parklaştırmak ve İstanbul halkının kullanımına sunmak. Sizin bununla ilgili düşünceniz nedir?,İstanbul’a dünyanın en büyük havalimanı yapılmışken ve İstanbul’un en elzem ihtiyaçlardan bir tanesi yeşil alanken süper zenginlere geçici olarak hizmet eden bir VİP havalimanı neden istenilir ki?, Ayrıca Atatürk Havalimanı kapanmayıp geçici olarak süper zenginlere hizmet etmeye devam edecekse vaat edilen büyük şehir parkı olmayacaktır. İBB’nın bununla ilgi düşünceleri nedir?

 FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

38 BİN İMZA TOPLANDI

Kargo ve genel havacılık uçuşlarının bir müddet daha devam edeceği Atatürk Hava Limanı’nın tamamen taşınması sonrası, 11 bin 700 dönüm arazinin ne olacağı konusundaki tartışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama sonrası netleşti. Erdoğan, arsanın 'Millet Bahçesi' olarak yeşil alan yapılacağını söyledi.Atatürk Havalimanı'nın tamamının yeşil alan olan olarak değerlendirilmesi durumunda, 4 metrekareye 1 ağaç gelecek şekilde planlandığında yaklaşık 3 milyon ağaç dikilebileceği açıklandı.

Atatürk Havalimanı’nın yeşil alana dönüşmesinin birinci derecede etki alanı Bakırköy’de, Bakırköy Kent Savunması adı altında biraraya gelen ilçe sakinleri, Havaalanı arazisinin Kent Ormanı olması için yaklaşık iki yıldır çeşitli çalışmalar yaparak, imza kampanyaları düzenliyordu. Bakırköy Belediye Meclis Üyesi CHP’li Nurhan Çetinkaya’da change.org’de “ Atatürk Hav limanı, kapatıldığında kent parkı olmalı” imza kampanyası başlatmıştı. 38 bin imza toplanan kampanya ile ilgili belediye meclisinde konuşan Çetinkaya, Ak Partili meclis üyelerinin de kampanya ya destek vermelerini istemişti.