'Yenidoğan Çetesi' davası başlıyor. İstanbul'da bugün başlayacak davada 22'si tutuklu 47 sanık yargılanıyor. İddianamede, sanıkların bazı bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek haksız kazanç sağladığı öne sürülüyor. Bu süreçte bazı bebeklerin hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

Türkiye’de son dönemde görülen en büyük sağlık skandalı olarak nitelendirilen "yenidoğan çetesi" ile ilgili dava bugün İstanbul'da başlıyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 22'si tutuklu 47 sanık hakkında 1399 sayfalık bir iddianame hazırladı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi 28 Ekim'de kabul etti.

İddianamede sanıkların İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bazı bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettirdikleri, bazılarının ölümüne neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülüyor.

İddianamede;

Hayatını kaybeden 10 bebek "maktul",
Beş kişi "müşteki",
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü "suçtan zarar gören",
Sağlık şirketleri ve hastaneler "malen sorumlu",
47 kişi de "sanık" olarak yer alıyor.

8000 TL ÖDEME İÇİN


Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın pek çok özel hastaneyle olan sözleşmelerine bağlı olarak, doğum sonrası ölümleri azaltmak için yenidoğan bebeklerin kaldığı yoğun bakımlara günlük 8000 TL ödeme yapılıyor.

Esad gitti; Türk müteahhitleri için hedef Suriye, hisseler yükselişe geçti Esad gitti; Türk müteahhitleri için hedef Suriye, hisseler yükselişe geçti

"Yenidoğan çetesinin" devletin gün bazlı hesaplanarak ödemesini yaptığı "yoğun bakım tedavisi" kapsamında, "sözde tedavi" uygulaması üzerinden kazanç edebilmek adına 19 özel hastane ve birçok "112 Acil" personelini organize ettiği iddia ediliyor.

Yenidoğan bebeklerin sağlık durumları kötü gösterilerek uzun süre yoğun bakımda tutulduğu ve böylece SGK’dan yüksek meblağda ödeme alındığı,
Entübe edilmediği halde entübe gösterilen bebeklerin kayıtları yapılarak durumlarının manipüle edildiği,

Özellikle Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) kurallarına aykırı olarak hasta nakillerinin yapıldığı ve böylece hastanelerin yatak doluluk oranlarının artırıldığı öne sürülüyor.

Editör: HABER MERKEZİ