BÜTÇE

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27.Dönem, 5. yasama yılı 1/Ekim/2021 tarihinde açıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşme takviminin tamamlanması Aralık ayı sonununa kadar sürebiliyor.

O sebeple ,görüşmelerde dikkatimizi çeken maddelere göz atmakta fayda var. Hayati önem arz eden  bütçe görüşmelerinin, canlı yayınlanmaması sebebi ile an be an değil, hangi maddeler görüşülmüş, daha sonra haberdar olabiliyoruz.

Mesela yeri gelmişken yeni bütçede TBMM TV için, önceki yıllara oranla 3 katı maliyet oluşturulmuş. Bu kadar maliyetli bir kanalın, etkin bir şekilde çalışması gerekmiyor mu? Yani demek istediğim Milletvekilleri gece geç saatlere kadar Mecliste  çalışırken neden Meclis TV saat 21:00 de yayını kesiyor? 3 katı maliyeti var madem o zaman bütçe görüşmeleri sırasında neden canlı yayın yapılmıyor da vekiller konuşmalarını kendi cep telefonları ile kayıt etmek zorunda kalıyor? Bu bütçe ile Meclis TV daha işlevsel olamaz mı?

RTürk  için ayrılan bütçe var mesela, ayrılması da gerekiyor mu , gerekiyor...Peki, neden ayrılan bütçe 63 milyon TL gibi bir rakam? Bu sorunun cevabını siz düşüne durun, ben düşündüklerimin tamamını kısacık gazete köşesine sığdıramadığımdan ,bir yandan da dolma sarıyorum. Ne alâka demeyin, lazım olacak. 

Gelelim RTürk gibi ödediğimiz paraları helal etmediğimiz bir diğer kurum olan TRT’i anımsatmaya;

TRT’ye son üç yılda vatandaşın ödediği faturalardan 7.2 milyar kaynak sağlanmış. Açıklama olarak TRT ,diğer ülkelere kıyasla toplanan paranın düşük olduğunu savunmuş. 

                                    ***

Araçlar için ayrılan bütçe var mesela; 2019 model araçlar eskidi diye 69 yeni araçla değiştirilmiş. Bunların 40 tanesi ultra lüksmüş...

Meclis içindeki ışıklandırma sistemi için bütçeden harcama yapılmış mesela; bu ışıklar hem gözleri çok yoruyormuş hem de masalara vurup yansıma yapıyormuş. 

Yoğun ışığa sebep masalara vuran parlamanın önlenmesi için, gül ağacı ile masalar kaplanmış. Daha önceden parlak olan cilası ise mata çevrilmiş.

Yenilenen Meclis genel kurulundaki dev halı için de bütçeden harcama yapılmış. Halının altına bakır bara sistemi kurulmuş. Vücut enerjisini alan bu sistem sayesinde daha sakin, daha olumlu , tartışmalara imkan vermeyen görüşmeler hedefleniyormuş. Zira bakır insanlarda biriken öfke,kızgınlık gibi duyguları azaltıyormuş. Saraydan  gelen talimatlara, sürekli çıkan torba yasalara 

itiraz seviyesi artınca, ortalık ister istemez geriliyor tabi doğal olarak. 

Kürsü hidrolik hale getirilmiş, koltuklarda akustik boya ile onarılmış.

Ne diyelim bütçe görüşmelerimizin bu kısmı da hayırlı olsun.

                                    ***

Netice olarak bütçeden daha vahim asıl mesele, meclisin denetim fonksiyonlarının etkisizleşmesi sıkıntısı. Bu yıl meclise 46 bin önerge verilmiş. Bunların sadece yüzde 40 ‘a varan kısmını bakanlar kurulu inceleyebilmiş ve cevap vermiş. Meclisin sistematik ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi adına ışıklarından, parıldayan,  yansıma yapan cilalı masalardan ziyade, önergelerin bakanlar kurulu tarafından tek tek incelenebilmesi gerekiyor.

Yani bütün yollar parlementer sistemden geçiyor.

Bütçe’de öngörülen maddeleri kapsamlı olarak tek tek değerlendirmek haddime değil. Sadece son yıllarda uygulamaya çalışılan Başkanlık sisteminin sebep olduğu sıkıntılar ve aksaklıkların dayanağı olan  nedenleri hatırlatmak vatandaşlık borcum. Meclis içi çalışma sisteminin denetimsiz olması ve Milletvekillerimizin önceki dönemlere göre aktif olamaması elbette üzücü. 

Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildiğinden beri , bu sistemin vermiş olduğu zararlar aşikar. 

                                   ***

Velhasıl kelam; 

Görüşülen bütçe, 2 üniversite bitirip işe giremeyenlerin ve atanamayanların bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe , 2020 yılında çorba ve ekmek kuyruğuna girenlerin bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe, kuru ekmek yiyen halka aç değillerki diyenlerin bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe, 9 yaşında sokakta mendil satan çocuğun bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe,kira ve vergi borcu yüzünden kepenk kapatan esnafın bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe,ayakta durmaya çalışan sanatçılara Pandemi boyunca 1000 TL ödemeyi layık gören Kültür Bakanlığının bütçesi oldu.

Görüşülen bütçe, Diyanete 16 milyar ayırırken , sanayi ve teknoloji yatırımlarına 14 milyar ayıranların bütçesi oldu.

Listeyi daha fazla uzatmayacağım. Zira siz bütçenin, kiminlerin bütçesi olduğunu biliyorsunuz. Bilmiyorsanız dolapta bir tencere dolma var , yerseniz...

EVRİM TOK