31 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonrasında kariyerli ve özellikle siyasi faaliyetlerde bulunan isimleri ağırlamaya devam ediyoruz. Gazetemizin haber merkezine konuk olarak Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’yle bir röportaj gerçekleştiren Cemalettin Kaya, emekli bir öğretmen ve müfettiş. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi Başakşehir İlçe Başkanlığı kurucu üyelerinden olan Kaya, siyasi kariyerine devam edeceğini ve Türkiye’nin geleceği için çalışacağını söyledi. Yıllarını eğitim alanına veren Kaya iddialı projeler de açıklayarak, “Turizmi ve tarımı canlandıralım. Beş yılda ben olsam bu ülkeyi şahlandırırım” ifadelerini kullandı.

CEMALETTİN KAYA KİMDİR?

- Cemalettin Kaya’yı kısaca tanıyalım mı?

Cemaattin Kaya: Hayatımın çoğu İstanbul’da geçti. 20 yıl öğretmenlik ve 15 yıl müfettişlik yaptım. Bunun 4 yılını Edirne’de, diğer yılları ise İstanbul’da geçirdim. İstanbul’da Küçükçekmece ve diğer bölgelerinde de çalıştım. 2007 yılında emekli olduktan sonra 2009’da Başakşehir İlçe Teşkilatı’nı kurduk. 6 sene eğitim sekreterliği yaptım. Daha sonra Ankara’da eğitim görevlisi olduğum için Ankara ve Şişli’de sandık eğitimiyle ilgili sertifika aldık. Sandık eğitimcisiyim aynı zamanda. Birkaç sene buna devam ettim. Şu anda genç arkadaşlarımız devam ediyor.

“PARTİYİ İLERİYE TAŞIYACAK PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK GEREKİYOR”

- Büyük başarılar elde edildikten sonra endişeleriniz neden?

Cemaattin Kaya: Sadece CHP değil, kesin olmamakla beraber, ülkem kurtuldu diyorum. Dünyanın neresinden bakarsan bak, ülkemizin konumu çok önemli. Atatürk’ün izinden giderek çağdaş bir yol çizmemiz gerekiyor. Tehlikeli durumları ortadan kaldırmak gerekir. Yöneticileri sadece delegeler değil tüm CHP'liler seçmeli. Çünkü yanlış dost-ahbap ilişkileri sıkıntılar çıkarıyor. Bir de yönetici seçildikten sonra yan gelip yatmak olmaz. Burada herkes taşın altına elini koymalı. Partiyi bir adım daha ileri götürecek projeleri bilmek ve yapmak çok önemli. Başakşehir ilçesi AKP kalesi gibi diyebiliriz. Ona rağmen oylarımızı arttırdık. Mesut Bey gerçekten takdir edilesi bir adaydı. Duruşu, beden dili, yaklaşımı ve çalışma şekli, görüşü bunlar çok önemliydi, bundan çok puan aldık. Meclis üyeleri kesinlikle bu işi yapabilecek kişiler seçilmeli.

“ŞATAFATTAN KAÇININ!”

Dedetaş’tan kadın hentbol takımına ziyaret Dedetaş’tan kadın hentbol takımına ziyaret

- Seçim sonuçlarını değerlendirip önerilerinizi söyler misiniz?

Cemaattin Kaya: Seçim sonuçlarını karşılayınca dedim ki çok güzel oldu. Rahat bir uyku uyudum. Bundan sonra yapılması gereken, belediyeleri denetleyecek, yol gösterecek, önderlik yapacak bir kuruluş oluşturulması lazım. Şunu söylüyorum, bu şekilde bir çalışma yaparsak iktidar hayal meyal değil. Halk artık sıkıldı, bıktı! 11 bin lirayla insan nasıl geçinebilir? Bunu nasıl düşünürüz? Geçinmesi mümkün değil. Bir an önce milletvekillerinin sırası gelmişken ellerini taşın altına koymaları gerekir. Milletvekilleri kendi gelirlerini düşünsün, bir kamuoyu oluşturmak gerekiyor. Her milletvekili yaşam şartları düşünüp maaşını topluma uygun bir hale getirse dayanışma ve huzur artar. Belki vicdanları olanlar buna kulak asabilir. Belediye başkanlarının odası şatafattan geçilmiyor. Sana kim dedi benim vergimle böyle yap diye, sen önce kendi halkına bakacaksın. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Şimdi ben isterdim ki seçimlerde kimse oy çaldırmasın. Milletvekillerini bile dövdüler. Sandık gözlemcilerinin eğitimleri verilsin. Keşke bunlara ihtiyaç duyulmasa ama var, ne yapıp edip sandık eğitimi alınmalı. Biz asla boş bırakmadık, zaten çok uğraştık. Üç köyden Kılıçdaroğlu’na bir oy bile çıkmıyor, bu ne demek, o köyde olmayanların da oyları kullanıldı. Şimdiden bu hazırlıklara başlansın.

“CHP TÜRKİYE GENELİNDE BİR VAKIF KURMALI”

- Bir eğitimci olarak öğrenci yurtları için neler söyleyeceksiniz?

Cemaattin Kaya: Ben bir eğitimciyim, öğrenci yurtlarının ne demek olduğunu çok iyi bilirim. Yetkili kişiler, ne olursanız olun, bizim partimizin maddi olarak ileri gelenleri Türkiye genelinde güçlü bir vakıf kurmalı. Diyelim ki Edirne’de bir yurt açılacak. O kişi gidip bu yurdun açılımının maddi olarak, yapım aşamalarının hepsinde elinin taşın altına koymalı. Öğrenciler, bizim neler yaptığımızı orada görecek, ayrımcılık yapılmayacak. Çocukları cemaat yurdundan kurtarmalıyız. İki üç tane yurt cemaatlerin elinden alınarak belediyeye bağlandı. Bu ilk adımdır, belediyeler kendi başlarına yurt açarsa yarın öbür gün bunu tarikata çevirmek isteyecekler. Bu yüzden vakıf diyorum, vâkıfa bunu yapamazlar. Ve bu vakıf Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurumsal kimliğine ait olacak.

Bakın, şu andaki hükümet üyelerine bakın, cumhurbaşkanı dahil hepsi yurtlarından gelmektedir. Ben bu zamana kadar 200'den fazla yurt denetledim. İçlerinde Atatürkçü yurt bir elin parmak sayısını geçmez, olanları da kapattılar. Bunu yıllar önce parti yetkililerine aktardım ama kimse oralara gitmedi. En önemli ricam, yurtları dikkate almalarıdır. Bana görev versinler, bunu maddiyat dışında kabul ederim. Ben ülkem için bunu yapmalıyım. Belediyelerin genel olarak denetlemesi lazım.

“GEÇMİŞTEKİ HATALARDAN DERS ÇIKARALIM”

- CHP başarılarını korumak için neler yapmalı?

Cemaattin Kaya: 89 ruhundan örnek vereyim. 89 ruhunu öldüren biziz. Ben o zaman Edirne tarafında müfettişim. O zamanki Nureddin Bey'i batıran biziz. Sorumluluklarını yerine getirmediler, belediyeleri kontrol etmediler. Rehberlik çok önemli, AKP'li bile olsa onlara da rehberlik yapılsın. Paralar nereye gidiyor, görüyoruz. Bu konuda hedefimize varmak için hatalarımızı sorgulayacağız. Bu ülkede dünyada en çok medeniyet yaşayan ülkeyiz. Dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizin her tarafı tarih kokuyor. Turizmi ve tarımı canlandıralım. Beş yılda ben olsam bu ülkeyi şahlandırırım, turistler için otel yapacaklarsa yapsınlar zaten devlet her şeye yetişemez. Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı