Yöresel isimleriyle de bilinen bu bitki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da "Dağ pırasası", "Kirkiş otu" ya da "Gulik otu" olarak anılıyor. Sarı çiçekleri ve hoş kokusuyla bilinen çiriş otu, taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Salatalardan çorbalara, böreklerden çaylara kadar geniş bir kullanım alanına sahip.

Uzmanlara göre çiriş otu; C vitamini açısından oldukça zengin. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, iltihap giderici etkisiyle ön plana çıkıyor. Aynı zamanda adet düzenleyici, emziren annelerde süt artırıcı ve cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olma gibi özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Antioksidan, vitamin ve mineral yönünden zengin yapısıyla bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt hastalıklarından kas yorgunluğuna, kulak iltihabından diş ağrısına kadar birçok rahatsızlıkta destekleyici tedavi olarak kullanılabiliyor. Romatizma, regl düzensizlikleri, öksürük ve vajinal akıntı gibi sorunlara da iyi geldiği iddia ediliyor.

Çiriş otu, doğanın sunduğu bu şifalı bitkiler arasında adeta doğal bir eczane niteliği taşıyor.

Celal Karaali- Kent Yaşam Gazetesi

Iğdır Tuzluca Hadımlı Köyü’nde Erozyonla Mücadelede 17 Yılın Ardından Zafere Ulaşıldı Iğdır Tuzluca Hadımlı Köyü’nde Erozyonla Mücadelede 17 Yılın Ardından Zafere Ulaşıldı