Kongreye yoğun ilgi olması gözlerden kaçmazken, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Ardahan Göle Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, Esenyurt Muhtarlar Dernek Başkanı Ahmet Kuzğun, Esenyurt Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü başkanı ve yöneticileri katılım gösterdi.

“KAZANAN HEMŞERİLERİMİZ OLACAK”

Düzenlenen kongre Dernek Genel Sekreteri Ayhan Aydemir tarafından yapılan açılış sunumu ile başladı. Aydemir konuşmasında salondaki tüm davetlileri selamladı. “Covid 19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, hasta olan ve tedavi görenlere acil şifalar diliyoruz. Kültür Evinin genel kurulunu sizlerinde bildiği gibi pandemi yasaklarından dolayı yapamadığımız kongremizi bugün gerçekleştirmek için buradayız. Birazdan yapacağımız kongremizin sonuçları ne olursa olsun kaybeden yoktur. Kazanan taraf Ardahan ve hemşerilerimiz olacaktır. Ve seçeceğimiz divan kurulunun ardından bundan sonra söz divan heyetinin olacaktır. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz” dedi.

Ardından divan heyeti için ortak bir liste oluşturuldu. Divan Heyeti için Yusuf Durak, Mehmet Hanifi Kaya, Kemal Şimşir, Güner Kökat, Turgay Zorba, Çağrı Özge Avşar, Yağmur Sarıtaç isimleri genel kurul tarafından onaylandı.

Divan başkanlığına seçilen Yusuf Durak yeterli çoğunluğun olduğunu söyleyerek genel kurulu başlattı. Ardından Genel Sekreter Ayhan Aydemir tarafından 2018–2019–2020 yılları faaliyet raporu okundu ve hazirun tarafından onaylandı. Maliyet gelir – gider tablosu, tahmini bütçe ve denetim raporu açıklamak üzere Kültür Evi Saymanı Ercan Demir söz aldı. Yaptığı sunum ardından üyelerin onayı ile kabul edildi. Bir diğer gündem maddesi olan tüzük tadilatının yapılması için Divan üyesi Mehmet Hanifi Kaya tarafından okundu ve üyeler tarafından oy birliği ile kabul edildi.

MUSTAFA ŞİMŞİR İÇİN ÖZEL BİR ANMA DÜZENLENDİ

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından mevcut Başkan Efrail Çifçi selamlama konuşması yapmak üzere söz aldı. “Bildiğiniz gibi 1 yılı aşkındır pandemi dolayısıyla kongremizi gerçekleştiremedik. Bu süreçte birçok hemşerimiz ne yazık ki hayatını kaybederken, birçok hemşerimizde ağır tedaviler görmüştür. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.” dedi. Çifçi rakibi Edip Ayaz’ın geçtiğimiz hafta kaybettiği babası için başsağlığı dileklerini iletti. “Bildiğiniz gibi kongremiz esasından geçtiğimiz hafta yapılacaktı. Ancak Edip Ayaz’ın babasının cenazesi dolayısıyla seçimi erteledik” dedi. Çifçi kurucu başkanları da unutmadı. Barış Yıldırım ve Tuncer Dağ’a verdikleri emekten dolayı teşekkür etti. “Bildiğiniz gibi bu süreçte hepinizin yakından tanıdığı ve derneğinizin kuruluşundan bu yana büyük emekler veren Mustafa Şimşir’i de kaybettik. Yine aynı şekilde yönetici arkadaşımız Güven Avşar’da büyük mücadeleler sonucu aramıza dönmüştür. Şimdi hayatını kaybeden Sevgili Mustafa Şimşir anmak için hazırladığımız videomuzu sizlerin izlemesi için sunuyoruz’ dedi. İzlenen video sonrasında salonda büyük bir duygusallık hâkim oldu ve üyeler tarafından uzun süre alkışlandı.

İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi
 

Kurulmuş veya Kurulacak olan Ardahan Federasyonuna seçilecek delegelerin belirlenmesi için Tuncer Dağ, Efrail Çifçi, Ayhan Aydemir, Bilal Sönmez ve Güven Avşar’ın önerilmesi üzerine, bu öneri üyeler tarafından ayrıca kabul edildi.

“KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ konuşmasında, “Az önce izlediğimiz slaytta Mustafa Şimşir kardeşimiz sizlerinde bildiği gibi Ardahan Kültür Evi kuruluşundan bugüne kadar görev alan hepimizin çok özleyeceği değerli bir arkadaşımızdı. Ardahanlılar Derneği 2007 yılında Barış Yıldırım ve arkadaşları tarafından kurulan daha sonra 2009 yılında ben ve arkadaşlarım tarafından göreve geldik. Türkiye ilk defa Kültür Evi ünvanını aldık. Daha sonra bölgemizde Ardahan Kültür Evi öğreneği ile çok sayıda dernekler kültür evi ünvanı aldığını görmekteyiz. Bu durumda görev alan tüm arkadaşlarımızın başarısıdır. Biz Yozgatlı da olsak, Kastamonulu olsak, Ardahanlı da olsak sonuçta Esenyurtluyuz. Bu dernekler bundan sonra kendi kültürlerini yaşatmayı sürdüreceklerdir.” dedi.

Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ

AKKOÇ HER İKİ ADAYA DA BAŞARI DİLEDİ

Ardahan Göle Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, “Bu tabloya bakınca çok güzel bir fotoğraf görmekteyiz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde bir genel kurul gerçekleştiğini görmek benim için son derece mutluluk vericidir. Siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun yüreğimiz Ardahan için çarpıyor. Her birimiz Ardahan için çaba gösteriyoruz. Burada mevcut Belediye Başkanımız var. Bizleri temsil ediyor, kendisini tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Bir Göleli olmasından dolayı ayrıca gurur duyuyoruz. Burada bir seçim yok, burada bir ağabeyimiz bir büyüğümüz var. Her zaman emek veren Efrail Çifçi ve bir arkadaşımız Edip Ayaz abi kardeş yarışıyor. Fakat kim seçilirse seçilsin ikisine de başarılar diliyorum.” dedi.

Ardahan Göle Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç

BOZKURT “BİZİM İNSANIMIZ KENDİSİNE DAYATILANI ASLA KABUL ETMEZ!”

Geçtiğimiz kongrede divan başkanlığı yapan ve şu anda Esenyurt Belediye Başkanı olan Kemal Deniz Bozkurt kongrede hemşerilerini selamladı. Bozkurt, “Az önce vefat eden Mustafa Şimşir kardeşimizi yad ettiğimiz video izledik. Kendi adıma teşekkür ediyorum. Çok iyi bir arkadaşımız ve dostumuzdu. Kovid sürecinde vefat eden tüm hemşerilerimizin ve vefat eden bütün yurttaşlarımız için Allah’tan rahmet diliyorum. Hastalığı zorlukla geçiren diğer insanlarımıza da şifa diliyorum. Şu anda Divan Başkanlığımızı yapan Yusuf Durak ağabeyimiz söylediği için söylüyorum. Bir önceki genel kurulda birlikte divanı yönettik. Çok centilmence bir kongre gerçekleştirdik. Bizim insanlarımız mücadelecidir. Kendisine dayatılan asla kabul etmiyorlar. Bu duygular içlerine doğuştan yerleştirilmiştir. Yaşamı güzelleştirmek barış içinde kardeşlik içinde dostluk içinde yaşamak için irade koymuşuz. Ve bunun örneklerini sergilemişiz. Biz huzur içinde mutluluk içinde yaşamak için her şeyi birbirimizin elini bırakmadan yapmak zorundayız. Az evvel konuşan mevkidaşım Göle Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç beni burada temsilcisi görmesinden dolayı mutlu oldum. Birbirimizi siyasi pozisyonumuzdan dolayı ötekileştirmemeliyiz. Böyle yaparsak ancak içimizdeki değerlerin bir yerlere gelebilmesini orada tutulmasını sağlarız. Birbirimizi dinleyerek anlayarak bir arada durmalıyız. Genel kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum. Kim kazanırsa kazansın inanıyorum ki çok güzel işler yapacaklardır. Başarı işler yapacaklarına inanıyorum.” dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt

AYAZ “PROJE ÜRETMEK İSTİYORUZ”

İki adayın yarıştığı kongrede ilk olarak üyelere seslenen Edip Ayaz “Bu kongrede baba - oğul yarışacak. Ben Efrail Bey’in yönetimdeydim. Yönetimini ya benimsersin ya da benimsemediğin noktada da izin istersin. Bende kendisinden izin aldım ve aday oldum. Bir hayali gerçekleştirmek için yola çıktım. Biz farklı nakaratlar söyleyeceğiz. Biz eğitim diyeceğiz, kadınlar diyeceğiz. Ve gençlikle yola çıkacağız. 31 Mart’ta Ardahanlılar için bir milat olduğuysa bence bugünde burada milat olacaktır. Umudun şehri olan Esenyurt’ta güzel şeyler yapalım. Proje üretmek istiyoruz. Ardahanlıların sorunlarını paylaşmak istiyoruz. Ardahan TV kuracağız. Hangi İl’de muhtarımız, hangi ilde idarecimiz, hangi il’de savcımız hangi il’de avukatımız var ise onun projesini çıkartacağız. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

EFRAİL ÇİFCİ “HER ZAMAN HEMŞERİLERİMİN YANINDA OLMAKTAN GERİ DURMAYACAĞIM”

Oylama öncesi hemşerilerine seslenen Efrail Çifçi, “Karşımda aday olan Edip Ayaz benim yöneticimdi. Yönetici olduğu zamanlarda arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz bunca faaliyeti nasıl görmedi. Ya da görmezden geldi anlamış değilim. Faaliyetlerimizi yönetici arkadaşımız az önce burada sıraladı. Ben tekrar hepsini anlatmayacağım. Sadece birkaç tanesini hatırlatacağım. Pandemi öncesi en son Beylikdüzü meydanında gerçekleştirdiğimiz kültür festivali yapmadık mı? O festivale katılan tüm siyasilere ayrımsız olarak yer vermedik mi? Seçim dönemlerinde tüm siyasi partilere içlerinde hemşerilerimiz olduğundan dolayı kapılarımızı sonuna kadar açarak, en iyi şekilde ağırladık. Hatırlarsınız biz iftar yemeği de organize ettik. Yaklaşık olarak 5 bin kişiye iftar yemeği verdik. Orada bir takım kişiler şu partilidir bu partilidir diyerek, ona söz hakkı vermeyin buna söz hakkı vermeyin diyerek dayattılar. Ama biz buna izin vermedik. Her hemşerimizi her temsilcimizi konuşturduk. Şimdi aday olan arkadaşımız ve yönetimde olan birkaç arkadaşımız kendilerinden farklı siyasi görüşe sahip milletvekili ve heyetinin ziyaretlerinde toplantılara katılmayarak ayrıştırma örneği göstermişlerdir. Soruyorum burası bir dernektir. Bu zihniyetle nasıl başkan nasıl yönetici olacaksınız. Ama ben Efrail Çifçi ev sahibi dernek başkanı olarak kapımıza gelen herkesi ziyadesiyle ağırladık. Biz hiçbir zaman ayrım yapmadık. Ayrıca hemşerilerimizin yer aldığı partilere giderek onları onure ettik. Bölgemizde 50’e yakın dernek var. Aramızda federasyon başkanları var. Yine Kent Konseyi başkanı var. İl Dernekler Birliği Başkanı var. Benim yaptığımı kimse düşünüp yapamaz. Belediye Başkanımız şu an aramızda İmar barışı çıktığı zaman ben Belediye giderek rayiş bedelini aldım. İşadamlarımız ve yöneticilerimize biz şu kadar para yatırmamız gerektiğini söyledim. Ancak destek görmedim. O zaman iki yönetici arkadaşımız ve bir işadamı hemşerimizin desteği ile parasını yatırdık. Sayın Belediye Başkanımız ve Belediye Başkan Yardımcılarımız ile dernek başkanlarının toplantısında bazı arkadaşlarımız Ardahan Kültür Evine yaptırım uygulayacak mısınız? Diye sordular. Ben dedim ki madem bir yasal mevzuat gelmiş. Fakat Ardahan Kültür Evi her şeyiyle gerekli işlemlerini yaparak yerine getirmiştir. Ama şimdi Belediye Başkanımıza yasa gelmiş ve yapması gerekiyorsa size neyse bana da o olsun dedim. Ben kendi paramla da alırım ve hepsini de yaparım. Kanunlar ne diyorsa ben onu yaparım. Ben hiçbir hemşerimiz satmam. Belediye Başkanımızda buna dâhildir. Zora sokacak bir iş yapmam. Rakibim Edip bey diyor ki gençte genç bu yönetimde genç yok mu? Gençlerin yanında olgun olacak ki iş yapsın. Çünkü olgun insanlar tecrübe sahibidir. Ben bugün emeğini gören ve bizleri seven hemşerilerimizden oy istiyorum. Son olarak, şunu söylemek istiyorum. Ben her zaman hemşerilerimin yanındayım. Ne olursa olsun yanlarında olmayı sürdüreceğim.” dedi.

“KAYBEDEN YOKTUR”

Ardından seçime geçildi. Uzun bekleyiş sonrasında sandıklar açıldı ve mevcut başkan ve ekibi 280 oy alarak tekrar seçildi. Başkan Çifçi oy veren vermeyen tüm üyelere teşekkür ederek, “Kaybeden yoktur, oy veren vermeyen tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum.”  dedi. Halayların çekilmesiyle kongre sona erdi.

YENİ YÖNETİMDE ŞU İSİMLERE YER VERİLDİ

Yeni seçilen listede ise şu isimler yer aldı. Başkan Efrail Çifçi, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ayhan Aydemir, Arzu Yıkılmaz, Aysun Öztürk, Bahargül Aydemir, Bengül Ateş, Bilal Sönmez, Birdane Şahin, Cihangir Demir, Nurten Şengül, Engin Düz, Ercan Demir, Gürhan Şimşek, Güven Avşar, İbrahim Yağcı, İmdat Tatar, Kenan Terekeme, Mihrican Deniz, Murat Karakoç, Bülent Öztürk, Orhan Ekinci, Özkan Işık, Tugay Şimşir, Saim Korkmaz, Sait Üstündağ, Serkan Kara, Sıtkı Dursun, Subay Tan, Turgay Öztürk

Yedek Üyeler; Binali Erdoğmuş, Erdinç Görmüş, Murat Aydemir, Ayla Avşar, Burcu Usunmaz, Volkan Çelik, Nilgün Demir, Yasin Güngör, Dilan Yağcı, Yusuf Avşar, Cerennaz Şimşir

Denetim Kurulu Asil; Togay Çoban, Adem Saçin, Savaş Tura Denetim Kurulu Yedek; Turan Alpteki, Ali Rıza Bozkurt, Taner Kup

Disiplin Kurulu Asil; Saim Kendir, Engin Doğru, Güven Doğruel, Medeni Yıldırım, Rasim Pakır, Disiplin Kurulu Yedek; Mülazim Çelik, Şentürk Söğüt, Korkmaz Kaya

Onur Kurulu; Orhan Atalay, Gürsel Tekin, Kemal Deniz Bozkurt, Tuncer Dağ, Dilek Altay Şimşir, Mithat Rençber, Safiye Yazıcı, Aytaç Özer, Yusuf Durak, Ertekin Baysal, Gürbüz Süleymanoğlu, Rukiye Doğruyol, Orhan Gökçe

SÜLEYMAN ÇAY / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi