Merkezi Bakırköy'de bulunan Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği, Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin ihale sürecine ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

"Sağlık hizmeti devletin en temel kamusal görevidir"
25 Şubat'ta ihaleye çıkacak olan SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi arazisinin, TOKİ, Emlak GYO tarafından "İstanbul Bakırköy Yenimahalle Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" şeklinde duyurusu yapılan ihaleye ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşan Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mimar Mustafa Fazlıoğlu, kuruluşu 1952 yılına dayanan bölgenin en eski sağlık kurumlarından olan hastanenin 2011 yılına kadar Bakırköy ve İstanbul halkına hizmet verdiğini söyleyerek, "Sağlık hizmeti devletin en temel kamusal görevidir" dedi. Bu satışın iptal edilmesini ve Bakırköy SSK doğum evi ve çocuk hastanesinin, aynı fonksiyonla yenilenerek hizmet vermesini istediklerini belirtti.



MUSTAFA FAZLIOĞLU HERKESİ TARİHİNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET ETTİ

SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma hastanesinin arazi ile ilgili iki noktanın çok önemli olduğunu söyleyen Fazlıoğlu, Hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma, kimi İmparatorların taç giyme törenlerinin yapıldığı, Vaftizci Aziz Yahya'ya atfedilmiş imparatorluk kilisesi olduğunu söyledi. Tarihçi Araştırmacı Yazar Turgay Tuna'nın bölge ile ilgili araştırmalarına bakınca da arazinin tarihi değerinin anlaşılacağını ifade ederek, herkesi tarihine sahip çıkma çağrısında bulundu.
Satışa çıkarılacak hastane arazisi ile ilgili Mimarlar Odası olarak toprak altında kalmış, henüz gün yüzüne çıkarmamış birçok eserin çıkarılıp sergilenmesi, satışa konan yerde araştırma ve kurtarma kazısı yapılması için, İstanbul IV. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Tarih Vakfına talep açtıklarını söyledi.



"Kamu alanlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı plan tadilatları kamusal alandan çıkarılıyor"
15 yıllık AKP Hükümetinin sağlık politikalarına bağlı olarak şehir merkezlerinde yıllardır kamu sağlığı hizmeti veren hastaneleri, şehir hastaneleri adı altında, şehir dışına taşınarak mevcut sağlık yapıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan tadilatları ile "kıymetli arsa" statüsüne dönüştürülerek kamusal alandan çıkardığının altını çizen Mustafa Fazlıoğlu, "Bölgemizdeki Florya'da SSK arazisi de aynı yöntemle el değiştirdikten sonra imar planı değiştirilerek satışa çıkarılmıştır" dedi. Şimdi de SSK Hastanesi alanında aynı şeyin yapıldığını belirten Fazlıoğlu, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içinde benzer bir sürecin işletildiğini bildiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

"İktidarı kamusal alanları ranta dönüştürme politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz"

İnsanın yaşadığı bir yerde barınma, eğitim, çalışma, çevre, ibadet gibi fonksiyonlara cevap verecek alanlar nedenli önemli ise sağlık hizmetleri, sağlık alanları o denli önemlidir" diyerek konuşmasını sürdüren Fazlıoğlu, "Mevcut siyasi iktidar, sağlık politikaları ile Bakırköy halkını kamu sağlığı hizmetlerinden mağdur etmiştir. Devlet Hastaneleri hızla yok edilirken, hemen her mahallede özel sağlık tesisleri kurulmaktadır" diyerek, Mimar Odası'nın, mimarlık, kent ve çevre değerlerinin korunma ve savunma mücadelelerinde Bakırköy halkının yanındadır. İktidarı kamusal alanları ranta dönüştürme politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.



Çarşamba günü saat 12:00'da Özgürlük Meydanı'nda 
Mimarlar Odası İstanbul Trakya Büyükkent Şubesi Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Bakırköy Çamlık Formu, STK'lar ve platformlarla yaptıkları görüşmeler sonucu aldıkları eylem kararını açıklayarak, yarın saat 12:00'da Özgürlük Meydanı'ndan başlayarak, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önüne kadar bir yürüyüş ve hastane önünde basın açıklaması yapılacağını söyledi. Perşembe günü ihalesi olacak hastane arazisi ihalesinin iptali içinde, Perşembe günü saat 12:00'da Özgürlük Meydanı'ndan araç kaldıracaklarını söyleyerek, Bakırköylüleri arazilerine sahip çıkmaya davet etti.

Selvi Sarıtaç
 

Editör: Haber Merkezi