1999 da Rize dernekler federasyonu(RİDEV) olarak kurulan ve daha sonraki yıllarda farklı il derneklerini ve federasyonlarını bünyesine katarak konfederasyon olan Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu TSTK olağan kongresini yaptı. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongre tek liste ile yapıldı. Delegelerin tamamının oyunu alan mevcut başkan Cevdet Akay, yeniden seçilerek güven tazeledi. Konfederasyona katılan federasyonlardan biride Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu oldu. Hadi Akmugan başkanlığındaki federasyon üyeleri de kongreye katılarak oylarını kullandılar.

AKAY: TÜRKİYE’NİN SORUNLARINI GİDERMEYE TALİBİZ

TSTK Başkan Cevdet Akay, Hem Üsküdar’da hem de Ataşehir’de konfederasyonun kiralık yeri var. İlerleyen süreçte kendi mülkümüzü de oluşturacağız. Hemşeri dernekleri, iş dünyası, bürokrat ve akademik camiayı bütünleştirici bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun ilk adımlarını bu kongreyle atıyoruz. Türkiye için hep birlikte el ele vererek Türkiye’nin sorunlarını gidermeye talibiz. Varlıklı üyelerimizin destekleri ile bir yapı oluşturacağız. Başkan ve yönetim kurulu gerekli finansmanı sağlıyor. Tabii görünen rakamlar çok düşük. İl federasyonları başkanlarının da konfederasyon da başkanlık yapmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bir başkan tek başına hiçbir şey yapamaz, arkasındaki ekip ile beraber yapabilir.” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI EKONOMİ İÇİN PARTİLERİ TOPLASA DOLAR 2 LİRAYA DÜŞER”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise konuşmasında Türkiye’yi kasıp kavuran döviz kuruyla ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Karabağ şunları söyledi,” Türkiye’de öncelikle  siyaset dilinin değişmesi gerekiyor. Türkiye’nin barış diline ihtiyaç var. Siyasetin rekabet gerektirdiğini biliyorum ama meselenin fikri çatışmalardan başka noktaya gelirse kaybedenin Türkiye olacağını herkesin bilmesi gerekiyor dedi. Karabat sözlerine şöyle devam etti; “Bu yüzden Türkiye’deki siyaset dilinin yumuşatılması Türkiye’nin zenginleşmesi anlamına gelir. Türkiye’nin borçlanma risk birimi artıyor. Bu siyaset diliyle Yunanistan’dan bile daha maliyetli borçlanıyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz artık sadece iktidarın meselesi değil. Durum Türkiye’deki siyaset ikliminin meselesi. Cumhurbaşkanı tüm siyasi parti liderlerini ekonomik gündemle toplantıya davet etsin, daha davet çağrısı dahi doların ateşini düşürür. Hatta bilerek iddia ediyorum, kurun düşürülmesi amacıyla yapılacak toplantı sonrası dolar kuru 2 tl ye düşer. Bunu bilerek söylüyorum, tüm siyasi parti liderleriyle yapılacak toplantı sonrası Türkiye’ye güven gelecek ve doların ateşi sönecektir. Aslolan bunu isteyip ismemektir” dedi. Karabat, bu tür sorunların çözümü için sivil toplum örgütlerine de çok önemli görevlerin düştüğünü söyledi.

EKŞİ “TSTK BİRLEŞTİRİYOR”

 ‘Her şey Türkiye İçin’ sloganı ile TSTK’nın yola çıktığını söyleyen Mahmut Ekşi, “Burada Lazı, Kürdü, Çerkezi, Alevisi ve sunisi yok. Çanakkale’ye gittiğiniz zaman mezar taşına Şırnaklı, Alevi veya sunni yazmıyor. 250 bin şehidimiz orada bir bayrak için yatıyor. Bu STK’mızda bunları birleştiren bir oluşum.” dedi. Son olarak Ekşi TSTK’nın sevgi üzerinden kurulduğunu Mevlana’nın ‘Hiçbir şey yapamıyorsanız, sevdiklerinize bir gül verin, gülde veremiyorsanız o zaman sevdiklerinize gülü verin’ dizeleriyle konuşmasını noktaladı.

Süleyman Çay- Serkan Horuz

Editör: Haber Merkezi