UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanına sahip sanatçı Hikmet Barutçugil, Kağıthane Belediyesi El Yapımı Kağıt Atölyesi'nde atık pamuk, bitki, yaprak, kenevir çuvalı, soğan kabuğu ve bambu liflerinin geri dönüştürülmesiyle üretilen el yapımı kağıtları, ebru sanatıyla süsleyerek bir sergi hazırladı.

Kağıthane Belediyesi Sadabad Toplantı ve Sergi Salonu'nda sanatseverlerin ilgisine sunulan 41 eserlik serginin açılışı, Emine Erdoğan, Barutçugil ve Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Serginin açılış kurdelesi, Erdoğan'ın "hayırlı olsun" temennisiyle kesildi.

“ÇÖP OLABİLECEK MALZEMELERDEN KAĞIT ÜRETİLİYOR”

Ebru sanatçısı Barutçugil, kurdele kesiminde yaptığı konuşmada, atölyede üretilen kağıtların atıklardan oluşturulduğunu vurgulayarak, "Çöp olabilecek malzemelerden kağıt üretiliyor. 'Biz onları bir şekilde kendi sanatımızla birleştirip bir koleksiyon oluşturabilir miyiz?' diye yola çıktık. Kağıt çok önemli. Eğer kağıt olmasaydı biz ne yapardık?" dedi.

“ATIK MALZEMELERİ BİRER SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜ”

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin sergiyle ilgili olarak; '' Sanatseverler burada birbirinden eşsiz eserleri gözlemlerken; atık malzemelerin nasıl birer sanat eserine dönüştüğüne de şahitlik edecekler. Sergi ziyaretçilerine görsel zenginliğin yanında, mana aleminde derin anlamlar sunuyor. İşin kültürel boyutuyla birlikte çevresel boyutu da bizim için oldukça önemli. Atölyemizde geri dönüştürülebilir atıklardan ürettiğimiz el yapımı kağıtların ebru sanatıyla sergilenmesi; sanatta 'Sıfır Atık' farkındalığı oluşturdu. Katılımlarıyla sergimizi destekleyen Emine Erdoğan Hanımefendiye çok teşekkür ederiz.'' diye konuştu.

EMİNE ERDOĞAN'A ÖZEL EL YAPIMI KAĞIT

Kurdele kesiminin ardından Emine Erdoğan'a, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin tarafından el yapımı kağıt üzerine basılmış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğrafı ve sedef sandık hediye edildi.

Erdoğan, sergideki eserleri inceledikten sonra belediyenin El Yapımı Kağıt Atölyesi'ne geçerek; atık malzemelerin kağıda dönüştürülme sürecini yerinde inceledi. Emine Erdoğan burada atık kağıt, pamuklu ürün ve bitkilerin önce suda kaynatılması, ardından dibeklerde dövülmesi, özel süzgeçlerden geçirilerek keçe üzerinde kurutulması ve ütülenmesi gibi tüm safhaları deneyimleyerek kağıt üretimi gerçekleştirdi.

Son olarak sedef atölyesine de uğrayan Erdoğan, bu sanatın yapımıyla ilgili bilgi aldı.

Editör: Haber Merkezi