1908 yılından beri hizmet veren Bakırköy Sanatçılar Derneği(BASAD)’ın mekanı Bakırköy Kültür-Sanat Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kütüphane yapılması gerekçesi ile boşaltılması için verilen süre doldu. 10 Şubat 2022 Perşembe günü boşaltılması gereken konakta Dernek Başkanı A.İlhan Gülek aşağıdaki basın açıklamasını okudu.

“HEPSİ ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün oyun yazarlığına ve sanatçılığa soyunduklarını belirten, Gülek 6 sahnelik tiyatro oyununu şu şekilde anlattı:

“Yazılan yanlış senaryo, sahneye yanlışlıklar içerisinde kondu ve kültürün sanatın, Türk tiyatrosunun, sinemasının en önemli isimlerinin yetiştiği Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı’nda sergilenmeye başlandı. Oyun, nedensiz bir şekilde konakta 20 yıldır hizmet veren Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nin konaktan çıkmasını isteyen tebligatla başlıyor. İkinci sahnede sisler içinde Münir Özkul, Tarık Akan, Cem Karaca, Üstün Asutay, Ayşen Gruda, Kenan Pars, Belgin Doruk, Altan Erbulak ve Tuncer Cücenoğlu görünüyor ve hep bir ağızdan, “Yahu bizi bari burada rahat bırakın, mezarımızda kemiklerimizi sızlatmayın, yetiştiğimizi binaya dokunmayın” diye bağırıyor. Üçüncü sahne Bakırköylülerin konak önünde toplanması ve “Kültür-Sanat konağıma dokunma protestoları, okulsuz kalan 500 çocuğun ağlamaları, sanatçıların yüksek sesli protestoları ile geçiyor. Dördüncü perdede bir odada Kültür-Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri bir odada dışarıdan gelen protesto seslerini dinliyor, kanallardaki Bakırköylü Sanatçılar Konağı’nın boşaltılmasının büyük bir yanlış olduğunu söyleyen haberler, büyük bir sessizlik içinde izliyor ve ağızlarından çıt çıkmıyor. Hepsi üç maymunu oynuyor. Beşinci sahne telaş içinde başlıyor. Vakıflarla Hazinenin bina konusunda mahkemelik olduğu ortaya çıkıyor. Bir telaş, bir telaş. Altıncı sahnede BASAD’ın bu hukuki, kültürel, sanatsal, tarihsel yanlışa son verin diyen açıklamalarını seyrediyoruz. Bakırköylüler hep bir ağızdan “bitsin bu yanlışlıklar komedisi! Kültür-Sanat konağıma dokunma! BASAD’a Dokunma” diye bağırıyor. Oyun tek doğru sahne olan altıncı sahne ile oyun sona eriyor. Seyircinin çılgınca alkışladığı bu perdenin akisleri dalga dalga tüm yurda yayılıyor. Ve oyun bitiyor.”

“HATIRALARIMIZI YIKMAYIN”

BASAD Başkanı A.İlhan Gülek’in okuduğu ve “bu binayı savunmak görevimizdir.” diye bitirdiği bildiriden sonra dünyaca ünlü ressam ve Bakırköylü Muhsin Kut, “Ben Bakırköylüyüm, buradan yetiştim, sanatın tadını burada aldım. Konağımıza dokunmayın, geçmişimizi hatıralarımızı yıkmayın.” dedi.

Basın Toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP İl Başkan Yardımcıları Nurettin Aydın ve Saniye Yurdakul, İyi Parti İl Başkan Yard. Oğul Aktuna, Bakırköy Belediye Başkan YardımcılarıCavit Ganiç, Taşkın Toprak, Hasan Çalış, Tarkan Ellergezen, Siyasi partilerin ilçe yöneticileri, Muhtarlar ve Bakırköy halkı toplantıya katıldılar.KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi