İMAMOĞLU AKOM'DA AÇIKLAMA YAPTI

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kenti esir alan yoğun kar yağışıyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu. Eyüpsultan’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) konuşan İmamoğlu, 8 saatte bir metrekareye düşen kar yağışı, 60 kilogram, kar kalınlığının ise 80 santimetreyi bulan bölgeler olduğuna dikkat çekerken megakentin genelinde, 30-35 santim ve 50 santim aralığında bir kar kalınlığı oluştuğunu aktardı. Karla mücadeleyle ilgili bilgileri paylaşan İmamoğlu, “7 bin 421 personelimizle, 1582 araç ve iş makinamızla, özellikle büyük araçların kaldırılması için 30 adet kurtarıcı vinç ve çekicimizle sahada olduğumuzu ve çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi bilmenizi istiyorum. 133 bin 360 ton mevcutta tuz stokumuz var. 4 günlük süreçte, 54 bin ton civarında da tuz kullandığımızı, 21 ton civarında da solüsyon kullandığımızı paylaşalım.” dedi.

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ: MUHTARLIKLARIMIZA İŞ MAKİNELERİ TAHSİS EDİLDİ

Arnavutköy Belediyesi tarafından yapılan açıklamada meteorolojinin kar yağışı uyarısı ile birlikte tüm ekiplerin 24 saat nöbet esasına göre görev yapmaya başladığının altı çizilirken şu ifadelere yer verildi: “Yağış öncesinde tüm mahalle muhtarlıklarımıza iş makineleri tahsis edilerek, iş birliği içerisinde çalışma anlayışı ile hareket edilmiştir. Bu kapsamda 200 personel, 40 adet iş makinesi, 8 adet kar küreme ve tuzlama aracıyla kış çalışmaları icra edilmiştir. Yolda kalan vatandaşlarımız belediyemize ait binalarda, camilerde ve diğer kamu binalarında misafir edilerek acil gıda ihtiyaçları, belediyemiz tarafından ve gönüllü komşularımızca karşılanmıştır.”

BAĞCILAR BELEDİYESİ: YARDIM İSTEYENLERİN OLDUĞU NOKTAYA EKİPLER SEVK EDİLİYOR

Bağcılar Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Fen İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı 396 kişiden oluşan ekip, 46 araçla insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere ilçe genelinde kar küreme ve tuzlama faaliyetlerini sürdürüldüğünü belirtilirken “Gerek sosyal medya üzerinden gerekse Çağrı Merkezi’ne gelen telefonla yardım isteyenlerin olduğu noktaya ekipler sevk ediliyor. Gece evine ulaşmakta güçlük çeken birçok vatandaş otellerde misafir edildi. Bunun yanında Sağlık İşleri Müdürlüğü de sokak hayvanlarına yuva ve mama desteği veriyor.” ifadelerine yer verildi.

KERİMOĞLU SAHADAKİ ÇALIŞMALARA KATILDI

Bakırköy’de Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu sahadaki çalışmalara katıldı. Bazı mahallelerde ağaçların arabaların üzerine düşmesi sonucu maddi hasarlar oluştu. Ara sokaklardaki kar mücadelesi, bazı arabaların yol ortasında bırakması nedeniyle belediye çalışmalarını da zorlaştırıyor.

KARTOĞLU: ÇALIŞMALARIMIZ 7/24 ESASINA GÖRE DEVAM EDİYOR

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu karla mücadele çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “84 araç ve 235 personelimizle birlikte kar mesaimizi sürdürüyoruz. Tuzlama ve kar küreme çalışmalarımız 7/24 esasına göre devam ediyor.”

AKPOLAT: BEŞİKTAŞ’I OLUMSUZLUKLARDAN ARINDIRIYORUZ

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, yoğun kar yağışının getirdiği olumsuzluklarla Beşiktaş’ta sokak sokak mücadele ettiğini belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “43 araç, 26 iş makinesi ve 348 saha personelimizin gayretli çalışmaları sonucunda Beşiktaş’ı yoğun yağışın getirdiği olumsuzluklardan arındırıyoruz.” dedi

ÇALIK: HER ŞEY KONTROL ALTINDA


Beylikdüzü Belediyesi, karla mücadele kapsamında yaklaşık 100 araç ve 539 personelle kar küreme, tuzlama, yol açma, gıda desteği ve sokak hayvanlarını besleme çalışmalarını sürdürüyor. Belediye tarafından yapılan duyuruda şimdiye kadar tüm ana arterlerin açıldığı, ara sokaklarda da çalışmalara devam edildiği belirtildi. Çalışmaları yerinde inceleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Komşularımdan ricam, evlerinde olsunlar ve mecbur olmadıkça dışarıya çıkmasınlar. Beylikdüzü’nde her şey kontrol altında.” çağrısında bulundu.

BÜYÜKÇEKMECE’DE MAHSUR KALANLAR BELEDİYE BİNASINDA AĞIRLADI

Büyükçekmece Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı Kar Timleri 300 personel ile ilçenin ana giriş yolları, cadde, sokak ve bulvarlarında 24 saat hizmet verdi. Belediye ekipleri, yollarda mahsur kalan yüzlerce vatandaşı belediye binası, sosyal tesisler ve kültür merkezlerinde ağırladı. Vatandaşlar daha sonra belediye araçları ile evlerine ulaştırıldı.

ÇATALCA’DA BELEDİYE BAŞKANI VE KAYMAKAM GIDA DAĞITIMI YAPTI

Çatalca’da Belediye Başkanı Mesut Üner, Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş ile birlikte sahaya indi. Üner ve Ermiş vatandaşlara su ve temel gıda dağıtımı yaptılar. Aynı zamanda yollarda kalan iki yüz kişiden fazla vatandaş ilçedeki yurtlara yerleştirdi. Belediye Başkanı Üner ve Kaymakam Ermiş’in yolda kalan araçları hareket ettirmek için ittirmesi ise sosyal medyada gündem oldu.

“GELEN İHBARLARA ANINDA MÜDAHALE EDİLİYOR”

Esenyurt’ta tuzlama ve kar küreme çalışmalarının yanı sıra Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un başkanlık ettiği Afet Koordinasyon Merkezi’ne gelen ihbarlara anında müdahale edildiği aktarıldı. Çalışmalar kapsamında 7 bulvar, 130 cadde ve 2 bin 796 sokakta kar küreme çalışması devam ediyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ise sokakta yaşayan hayvanlara mama ulaştırmak için gece boyunca görev yaptı.

KAĞITHANE’DE 500 KİŞİLİK EKİP SAHADA

Kağıthane'de görevlendirilen 500 kişilik ekip, ilçenin 19 mahallesinde olumsuz durumlara karşı mücadele ediyor. Kağıthane Belediyesi’ne bağlı 25 kamyon, 25 kepçe, 6 tuzlama aracı ve 5 bin ton tuz stoğu ile sahada 24 saat boyunca görev yapıyor. Belediye ekipleri ayrıca ilçedeki 250 farklı besleme noktasına kedi ve köpek mamaları, ağaçların yoğun olduğu bölgelere ise kuşlar için yemler konuldu.

YÜKSEL: ZORUNLU OLMADIKÇA TRAFİĞE ÇIKMAYIN

Kartal’da belediye ekipleri, 230 personel, 15 karla mücadele aracıyla görev başında hizmet verirken, yaklaşık bin ton, tuzlama çalışması da yapıldı. Ekipler, rutin yol açma ve kar temizleme çalışmalarının yanında, Kartallı vatandaşların Komşu İletişim Merkezi’ne gelen ihbar ve taleplerine de acil müdahale ediyor. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel,“Kartallı komşularımızın, bu süreçte zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamalarını ve evde kalmalarını temenni ediyoruz.” dedi.

KÜÇÜKÇEKMECE’DE CAN DOSTLARI UNUTULMADI

Küçükçekmece’de Belediye ekipleri, 1.489 personel ve 259 araçla kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürürken soğuk hava koşulları nedeniyle mama bulmakta zorluk çeken sokaktaki can dostları yalnız bırakmıyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için ilçede birçok noktada bulunan mama ve beslenme odaklarına düzenli aralıklarla mama takviyesini sürdürüyor.

MALTEPE’DE 2 GÜNDE YARIM TON MAMA DAĞITILDI

Karla mücadelenin bir diğer adresi Maltepe’de, belediye ekipleri ilçede yaşayan can dostlarını unutmadı. Özellikle insanların ulaşmakta zorlandığı ormanlık alanlar, yüksek kesimler ve sahil hattındaki kedi ve köpeklere yönelik yapılan besleme çalışmasında 2 gün içerisinde yarım ton mama dağıtıldı. Yapılan açıklamada ekiplerin, rutin olarak sürdürdükleri besleme çalışmasına devam edeceği belirtildi.

SARIYER’DE 98 BESLEME NOKTASINDA GÜNDE 300 KİLOGRAM MAMA BIRAKILDI

Sarıyer’de kar yağışının hayatı olumsuz etkilememesi için, kar küreme ve tuzlama çalışmaları devam ederken evde sağlık hizmeti ve sokaktaki dostlarımız için besleme hizmeti de sürdürülüyor. Kriz masası, telefon ve bilgisayar başından Sarıyerlilerin talepleri ile yakından ilgilenirken sokaktaki canlar için de çalışmalar devam ediyor. İlçe genelinde bulunan 98 besleme noktasında günde 300 kilogram mama bırakıldı.

YILMAZ: YOLDA KALAN VATANDAŞLARIMIZA HIZLI BİR ŞEKİLDE ULAŞARAK KURTARIYORUZ

Silivri’de Afet Koordinasyon Merkezi’nde yürütülen çalışmaları Kaymakam Tolga Toğan ile birlikte yerinde inceleyen Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ““Silivri Belediyesi olarak 95 araç ve 486 personel ile sahadayız. Tüm kurumlarla koordine halindeyiz. Afet Koordinasyon Merkezimiz mağduriyetlere müdahale ediyor. Cadde ve sokaklar başta olmak üzere kapanan yolların açılması ve tuzlama çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Yolda kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşarak kurtarıyoruz. Silivrili hemşerilerimiz zorunlu olmadıkça araçlarıyla dışarı çıkmasınlar.” dedi.

KESKİN: ÇALIŞMALARIMIZA KESİNTİSİZ OLARAK DEVAM EDECEĞİZ

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin belediye ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışma hakkında şu ifadelere yer verdi: “Ekiplerimiz canla başla Şişlimiz için çalışmaya devam ediyor. Tüm mahallelerimizde çalışmalarımıza kesintisiz olarak devam edeceğiz. Sahada çalışan ekiplerimize kolaylıklar diliyorum.”

ÜMRANİYE’DE GECE BOYUNCA 505 TON TUZLAMA YAPILDI

Ümraniye Belediyesi ekipleri yoğun bir mesai yürüterek, cadde ve sokaklarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Karla mücadele çalışmaları kapsamında gece boyunca 505 ton tuzlama yapıldı. Ayrıca Ümraniye Belediyesi tarafından, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına çorba ikramında bulunuldu. Belediye bünyesinde yer alan Çözüm Merkezi de karla mücadele noktasında yoğun bir mesai yürütüyor.

VATANDAŞLAR KUZEY MARMARA OTOYOLU’NDA KABUSU YAŞADI

İBB ve 39 ilçe belediyesinde karla mücadelede hummalı çalışmalar yürütülürken yap işlet devret yöntemiyle Kalyon, Cengiz, Limak, Kolin, Pak Yatırım ve RSY inşaat şirketleri tarafından yapılan Kuzey Marmara Otoyolu’nda vatandaşlar kabusu yaşadı. Kar yağışı ve 30 aracın karıştığı zincirleme kaza nedeniyle kapanan otoyol, yaklaşık 17 saat sonra Çatalca yönüne doğru tek yönlü trafiğe açıldı. 17 saat boyunca kapalı kalan yol hakkında şirketten bir açıklama gelmedi. Yolun açılması için hem İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri hem de Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri devreye girdi.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

Yunanistan'da da tıpkı Türkiye’deki gibi özel bir şirket tarafından işletilen Attiki Odos Otoyolu’nda araçlar yaklaşık 12 saat mahsur kaldı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis mahsur kalan her bir kişi için 2 bin euro tazminat ödenmesi yönünde direktif verdi. Otoyolu işleten özel şirket yetkilileri de bu ödemeyi kabul etti. Yunanistan’da kişi başına tazminat ödenirken ülkemizde bu konuda bir yaptırımı bırakın bir açıklama dahi yapılmaması eleştirilen odağı haline geldi. İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi