İstanbul'u etkileyecek olası büyük depreme yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüren, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü uzmanları Marmara Denizi'nin tabanını tarayarak beklenen depremin risk analizlerini yapıyor. Uzmanlar tüm bu çalışmaları sürdürürken bir yandan da hırsızlık vakalarıyla karşılaşıyor. Edinilen bilgiye göre, Marmara Denizi'ne döşenen ve deprem ölçüm cihazlarının yerlerini gösteren şamandıraların çalındığı anlaşıldı.

“Çalanlar bir türlü bulunamıyor”

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, deprem ölçüm cihazları ile kablo bağlantılarının yerini gösteren 'hacıyatmaz' diye tanımlanan 30 bin lira değerindeki şamandıraların beş yıl önce çalınığını ifade etti. Kalafat, cihaz ve kabloların yerini işaretlemek için kullanılan bu parçala rüzerime zimmetli olduğunu belirterek, “Kim neden çaldı anlamış değiliz. Rasathaneye ait şamandıraları çalanlar bir türlü bulunamıyor. 2.5 metrelik, reflektörlü, şamandıraların akıbetini bilen varsa bize ulaşsın." dedi.

“Bizi derinden yaraladı”                                                                                                              

Deprem ölçüm ve analizlerine yönelik önemli aletlerin hem bilinçsizlik hem de hırsızlık nedeniyle kullanım dışı kaldığını belirten Kalafat, Şu an için ellerinde 5 kablo ve cihazdan, sadece 1'i sağlam kaldığını ayrıca 5 şamandıranın kayıp olduğunu ifade etti. Kalafat, “Bin bir zorluklarla hayata geçirdiğimiz projelerin bu şekilde zarar görmesi bizi derinden yaraladı.” dedi.

“Trolle avlanan balıkçılar fiber optik kabloları parçaladılar”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, trolle avlanan balıkçıların ise fiber optik kabloları parçaladığına vurgu yaparak, ““Ölçüm ve takip sistemleri için 70 kilometre fiber optik kablolar döşendi. Trolle avlanan balıkçılar ise 6 yıl önce kıyıya 20-30 metrelik mesafeden geçen fiber optik kabloları parçaladılar. Tüm uyarılara rağmen bilinçsiz avlanma nedeniyle kablolar ve beraberinde cihazlar zarar gördü. 6 yıldır anlık veri alamıyoruz. Bunun yerine Marmara Denizi içinde, Türk- Japon projesi kapsamında deniz tabanı sismometre cihazlarında depolanan bilgileri belli periyotlarda inceliyoruz." dedi.

 

Editör: Haber Merkezi