Sarıyer Merlez’de bulunan iki katlı boğaz manzaralı binanın uygulama oteli olması için çalmadık kapı bırakmayan Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk, okula adını veren Koç Vakfı’ndan da eli boş döndü.

İlgizilik ve bakımsızlık nedeniyle tavanı akmaya başlayan binanın parke tabanı da akan sudan kabarmaya başladı. Duvar boyaları ve sıvası dökülüp, mobilyaları giderek çürümeye başlayan bina, giderek habareye dönüşüyor.

TAVANI AKIYOR PARKELER ÇÜRÜYOR

Öğretmenevi olarak kulanıldığı günlerden kalan eşyaları bir kenara istif edilip, masa ne sandalyeleri üst üste yığılan binanın tek odasını kulanan Okul Müdürü Maksut Balmuk, “Okulumuz düz liseyken meslek lisesine dönüştürüldü. Öğrencilerimizin aldıkları otelcilik eğitimi konusunda pratik yapmaları için uygulama oteline ihtiyaç var. Bu bina da bu amaca en uygun yer ama maalesef kaç yıldan beri hiç bir işlem yapılmadı. Ayrıca binanın tarihi değeri de var. Tavanın akmasının durdurulması için Sarıyer Belediyesi’nden yardım isteyeceğim. Ondan sonra da hazırladığım tadilat dosyasını bir kez daha ilgili yerlere sunacağım. Ben okuıl müdürü olarak öğrencilerimin iyi eğitim alması, meslekleriyle ilgili uygulama yapmaları için elimden gelen gayreti gösteriyorum. Bundan sonrası devlet büyüklerimize kalmış” dedi.

SARIYER LİSESİ OLARAK HİZMET VERDİ

Bir dönem Sarıyer Öğretmenevi olarak kullanılan tarihi bina Sarıyer’de Mesharburnu mevkii Piayasa Caddesi’nde bulunmakta. Cadde üzerindeki tarihi bina, 1880 yılında inşa edilmiş, yalı tarzı görünümündedir. Bina Trabzonlu Nemlizade ailesi tarafından İstanbul Belediyesi’ne hibe edilip, İstanbul Belediyesi’ce de İl Özel İdaresi’ne devredilmiştir.1944 yılında ortaokul olarak öğretime açılan bina Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İl Özel İdaresi’nden kiralık olarak kulanılmıştır.

1966-1967 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaokul yeni binasına taşınınca, tarihi binada Sarıyer Lisesi açılmıştır.

Artan ihtiyaçlar nedeniyle İstanbul Valiliği ve Mili Eğitim Bakanlığı’nın girişimleriyle, iş adamı Vehbi Koç’un katkıları sağlanarak 1972 yılında şu anda kullanılmakta olan binanın temeli atılmış ve 1976 -1977 öğretim yılından itibaren Sarıyer Lisesi, Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi adıyla tarihi bina ve yeni binada eğitim vermiştir. Tarihi bina bir süre sonra tamamen boşaltılmış ve 1995 yılından itabaren de öğretmenevi olarak kullanılmaya başlamıştır. Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren otelcilik ve turizm meslek lisesine dönüştürülünce öğretmenevinin de uygulama oteli olarak kullanılmasına karar verildi. Ancak kararın uygulanabilmesi için eski binanın tadilat görmesi ve güçlendirilmesi gerekiyordu. Bu işlem de geçen süre içinde gerçekleştirilmedi.

(Tuncay DAĞI-Kent Yaşam)
 
Editör: Haber Merkezi