Bakırköy Belediye Meclisi’nin “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ile ilgili talebi ve kentsel dönüşüm projesi, İBB meclis komisyonları tarafından incelendikten sonra reddedildi.

Teklife konu olan Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Zeytinlik ve Cevizlik mahallelerinin Bakırköy Belediyesi tarafından imar planları ve projelerin yapılması; İBB komisyonu tarafından 5393 sayılı kanunun 73. maddesine aykırılık taşıdığı tespit edildi. Alanın büyüklüğü, sınırları, mevcut arazi kullanımı, kamu mülkiyetinde olan veya kamusal alan bulunup bulunmadığı, alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik rapor ve başka bilgi ve belgeler bulunmadığından reddedildi.
Komisyon kararında, ayrıca alanın hangi bölgelerinin 6306 sayılı kanun kapsamında, hangi bölgelerinin 5393 sayılı belediye kanununun 73. maddesi kapsamında değerlendirilmek istendiğine ilişkin bir bilgi bulunmadığı da belirtildi.

Kentsel dönüşüm yapılabilmesi için ilçe belediyesince doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulması gerektiği halde, başvurunun yapılmamış olması nedeniyle 6306 sayılı kanuna aykırılık taşıdığı ifade edildi.

AK PARTİ’DEN BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NE TEPKİ

AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı da, Bakırköy Belediyesi’nin kentsel dönüşümle ilgili yapılan açıklamalara dair bir basın açıklaması yaptı.
“Bakırköy Belediyesi her iki yasaya da uygun prosedür izlenmemiştir” denilen açıklamada, “Hal böyle iken çeşitli yerel basında ve Bakırköy Belediyesi’ne ait bültenlerde yukarıda kısaca izahına çalıştığımız mevzu, tamamen çarpıtılmış gerçekdışı, siyasi rant amacı taşıyan beyanlara dönüştürülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

2014 yılı Kasım ayı Bakırköy Belediye Meclis toplantısının hatırlatıldığı açıklamada, “Bakırköy Belediye Başkanlığı’na Yasalara ve Kamu yararına uygun bir şekilde plan proje hazırlama yetkisi verilmiş iken, Verilen bu yetki Belediye Tarafından Kamuoyuna sanki “plan - projelerin onaylandığı ve Bakırköy Belediye Meclis’inden geçirildiği” şeklinde yansıtılmıştır. Buna rağmen Bakırköy Belediye Başkanlığı, Bakırköy Belediye Meclisi tarafından verilen yetkiye rağmen, yukarıda da kısaca izah edilen 5393 sayılı ve 6306 sayılı yasada ve yönetmeliklerde belirtilen çalışmaları araştırmaları yapmamış, usul ve yasalara uygun teknik dosya hazırlamamış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sadece bir A4 sayfasından ibaret sözde müracaatları olmuştur” denildi.

Selvi SARITAÇ
 

Editör: Haber Merkezi