Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan alınan 1,5 milyar Euro’luk destekle İstanbul Valiliğine bağlı İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi tarafından yürütülen yatırımların yüzde 51'i okulların yeniden yapılmasına ayrıldı. 790 yeni okulun inşa edildiği proje kapsamında 42 yeni okul ikinci dönem eğitime başlayacak.

Modern inşaat teknolojisiyle yeni tasarımla geliştirilen okullar "yeşil bina" olarak inşa ediliyor. Yılsonuna kadar açılmaya hazırlanan okul sayısı 100'ü bulacak. Fay hattındaki veya riskli okulların öncelikli olarak yenilendiğini belirten İPKB Direktörü Gökhan Elgin, 1,5 milyon öğrenciyi güvensiz okullardan risksiz okullara kavuşturduklarını söyledi. Yeni okullardaki mimari tasarımlar sayesinde, teknolojik, çevreye uyumlu ve kapasitesi daha yüksek şekilde inşa edildiğini belirten Elgin, "Okullarımızda kullandığımız sistem sayesinde, bakım ve boya gerektirmiyor. Dayanıklı uzun ömürlü malzeme sayesinde, maliyetler binaya değil eğitime aktarılabilecek" dedi.
Kendi enerjisini üretiyor
Deprem yönetmeliğine göre projelendirilen okul projeleri, yapı teknolojisi bakımından da benzersiz. Binalar, harcadığı enerjinin bir kısmını kendi imkânlarıyla üreterek, ısınma giderlerini de düşürüyor.





İPKB 13 okulu daha depreme karşı yeniden inşa edecek

İstanbul Valiliği, bir taraftan da; İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında okul, hastane, yurt, idari ve sosyal hizmet binaları gibi öncelikli kamu binalarının depremsellik analizlerini yapmaya ve elde edilen analiz sonuçlarına göre binaları güçlendirmeye veya yıkıp yeniden yapmaya devam ediyor.

13 okulda 21 980 öğrenci

İSMEP kapsamında yeniden yapımı devam eden okullara ek olarak, İstanbul’da 13 okulun daha sismik risk karşısında incelemeleri yapıldı. İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin, inceleme sonuçlarına göre binaların yıkılarak depreme dayanıklı yeniden inşasına karar verildiğini kaydetti. 13 okul tamamlandığında 434 derslikte 21 bin 980 öğrenci güvenli bir şekilde eğitim alacak. İPKB tarafından yapılacak okullarda öğrencilerin daha modern, ferah ve güvenli koşullarda eğitim görmesi hedefleniyor. Bu amaçla, 2006’dan bu yana İSMEP yatırımlarının yüzde 51’i, eğitim yapılarının güçlendirilmesinde ya da yıkılıp yeniden yapımında kullanıldı.

Yeni okullarda derslik sayısı artıyor

İstanbul’da okul yatırımlarıyla 1,5 milyona yakın öğrenci güvenli eğitim olanağına kavuştu. Yapılan yeni okullar daha çok dersliğe ve imkâna sahip olmasının yanı sıra çevreye de duyarlı. Ayrıca bulunduğu arazinin koşullarına ve topoğrafyasına uygun, depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tüm diğer kriterlere uyumluluk çerçevesinde yapılıyor.

İşte 2015’te depreme karşı yeniden yapılacak okullar

İPKB tarafından yeniden yapılacak 13 okulun adları şöyle; Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Eyüp Kılıçarslan İlköğretim Okulu, Ümraniye Hasan Tahsin İlköğretim Okulu, Bayrampaşa Halide Canayakın Anaokulu, Üsküdar Kadriye Koparan İlköğretim Okulu, Sultangazi 50. Yıl İlköğretim Okulu, Ümraniye Nihat Sabri Banarlı İlköğretim Okulu, Bakırköy Halit Vedat Fıratlı İlköğretim Okulu, Bahçelievler Şirintepe İlköğretim Okulu, Bahçelievler Fikret Yüzatlı İlköğretim Okulu, Eyüp Şair Nabi İlköğretim Okulu, Beykoz İshakağa İlköğretim Okulu, Eyüp Serdar Aksun Anaokulu ve İlköğretim Okulu.







KUTU:

İPKB Hakkında
"İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) 2006 yılında İstanbul Valiliği bünyesinde “Geleceğimizi Güçlendiriyoruz” sloganı ile kurulmuştur. İPKB afetlere olmadan önlem alma amacı ile İstanbul’da başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarını depremlere karşı yeniden yapılandırmakta ve güçlendirmektedir. İstanbul’ un ihtiyaçlarını doğru analiz ederek çözümler üreten ve dünyaya örnek olan modelleri ortaya koyan İPKB, kentin güvenli geleceğine katkı sağlayacak yeni projelerle çalışmalarına devam etmektedir.

Editör: Haber Merkezi