İstanbul Büyükşehir Belediyesi  (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında özel halk otobüsü, İETT, metro ve metrobüs tarifelerinde en kısa mesafe ücreti 2,60 TL'den 3,50 TL'ye yükseltilmesi için karar alındı. İBB tarafından yapılan açıklamaya göre  10 Şubat Pazartesi günü uygulamaya konulacak yeni tarifede tam elektronik bilet 3,50 lira, öğrenci bileti 1,75 lira, tam Mavi Kart 275 lira, öğrenci mavi kartının fiyatı ise 50 lira olarak tespit edildi. 3 yıldır toplu taşıma ücretlerine zam yapılmadığını ifade eden esnaf temsilcisi İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) yetkilileri UKOME toplantısında elektronik bilet ücret tarifelerine yüzde 35 zam yapılmasını talep etti. Esnafın bu isteği üzerine yapılan oylamada oy çokluğu ile elektronik bilet ücret tarifelerine yüzde 35 zam tarifesi uygulanması karara bağlandı. 

Reis: “İster hükümet ol, ister belediye”

Bu karara bir çok tepki geldi. Hükümetin uyguladığı zamlara tepki veren muhalefet partilerinden İyi Parti’nin Genel İdare Kurulu Üyesi Samet Reis ittifak ortağı oldukları İBB tarafından yapılan zamma da tepki gösterdi. İETT’nin yüzde 35’lik zammını zulüm olarak tanımladı. Reis önce twitter hesabından Abdurrahim Karakoç’un bir şiirini paylaştı.

“Beni dinle ey kadı!
Bozuldu işin tadı
Zulümse eğer adı

Kenan yapsa da aynı
Yunan yapsa da aynı”

Paylaşımında ‘#İBBdenUlaşımaZam’ başlıklı hashtag açan Samet Reis daha sonra bu paylaşımın ekran görüntüsünüde ekleyerek facebook hesabından bir paylaşım daha yaptı. Reis bu paylaşımında “ İster hükümet ol, ister belediye. Zorunlu tüketime, memurun, işçinin maaşına yaptığın zamdan daha yüksek zam yapıyorsan; zulmediyorsun!” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Meclis Üyesi Kaba’dan Reis’e destek.

Samet Reis’in facebook paylaşımına İyi Parti Küçükçekmece Belediye Meclis Üyesi Hafız Şirazi Kaba’da yorum yaparak destek verdi. Kaba “ Güvendiğimiz dağa kar yağdı mı yapacağınız tek şey karla dağı baş başa bırakmaktır” sözleriyle İyi Parti olarak bu zammın arkasında olmamaları gerektiğini ima etti.

Tayfun ERCAN - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi