Meteorolojinin ‘Yoğun kar yağışı’ uyarısıyla alarma geçen ilçe belediyeleri, aniden bastıran kar yağışında sokak ve caddeleri açık tutmak ve vatandaşların olumsuz etkilenmemesi için gece gündüz çalıştılar. Okulların tatil edilmesine de neden olan yoğun karda vatandaşlar, ulaşım için özel araçlarını değil, toplu taşıma araçlarını tercih etti. İstanbulu’u esir alan olumsuz hava koşulları ve yoğun karla 7/24 mücadele eden ilçe belediyelerinin çalışmaları sizler için derledik.

 

MALTEPE BELEDİYESİ

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, kar mesaisinde kürekle kar temizledi, minibüsle yolculuk yaptı.

 

Kar yağışıyla birlikte her gün birkaç mahalleye giderek, hem halkın isteklerini alan hem de çalışmaları yerinde inceleyerek, belediye çalışanlarına destek veren Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Esenkent, Gülensu, Başıbüyük ve Büyükbakkalköy Mahalleleri’ni de ziyaret etti. Esenkent’te kürekle kar temizleyen Kılıç, Başıbüyük’te arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarına destek verdi. Maltepe Belediyesi Yol Yapım Amirliği ve Arama Kurtarma Müdürlüğü ekipleriyle de görüşen Başkan Kılıç, Maltepelilerin olumsuz etkilenmemeleri için tüm çalışmaların yapıldığını söyledi. Kılıç, ilçede meydana gelen hasarlı kazalarda mahsur kalan vatandaşların sağ sağlim kurtarıldığının müjdesini de verdi.

 

BAĞCILAR BELEDİYESİ

Bağcılar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Yol Bakım ve Onarım ekipleri, 92 personeli ve 1000 ton tuz stoğu ile ilçenin yedi bölgesinde 24 saat  hizmet verdi. Belediye ekipleri, 7 adet tuzlama ve küreme aracı, 1 greyder, 4 beko loder ve 2 adet tuz yüklemede kullanılacak iş makinesi ile çalıştı. Ayrıca 500 çuval tuz da acil durumlarda kullanılmak üzere kamu kurumlarına teslim edilmek üzere hazır tutuldu. Ekipler, kışla mücadele çalışmasında tüm ana arter ve ana arter niteliğindeki yollarda çalışma yaparak, trafiğe kapalı sokaklarda, yaya sirkülasyonunun fazla olduğu meydan ve caddelerin kaldırımları ile cami, okul ve hastane çevrelerinde vatandaşların olumsuz kış şartlarından etkilenmemesi için tüm önlemleri aldı.

 

 

ÇATALCA BELEDİYESİ

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, İstanbul genelinde olduğu gibi Çatalca'da da etkili olan kar yağışı ile birlikte ilçenin mahallelerine ziyaretl etmeye başladı. Kar yağışının etkilerini ve bununla birlikte mahallelerde ulaşım konusunda sıkıntıları da yerinde inceleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, geçtiğimiz günlerde Gökçeali Mahallesi'nde su baskını yaşanan bölgede de yapılan çalışmalar sonrasında incelemelerde bulundu.

 

BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ

Büyükçekmece Belediyesi, 7/24 nöbette sistemiyle kar ve buzlanmaya karşı çalışmalarını sürdürdü. İlçede vatandaşların olumsuz etkilenmemesi için, 60 personel, 6 greyder, 6 kar küreme aracı, 10 kamyon, 10 kepçe ve 3000 ton tuz ile çalışma yapıldı. Büyükçekmece'de, kronik rahatsızlığı bulunanların gerekmedikçe dışarı çıkmamaları da istendi.

 

 

AVCILAR BELEDİYESİ

Avcılar Belediyesi, kar yağışı veya buzlanmaya karşı tetikte bekletildi. Avcılar'ın 10 mahallesinde buzlanmaya karşı ekipler tarafından tuzlama çalışması yapıldı. Avcılar Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli, “Kar yağışı ve buzlanma riski asgariye inene kadar vatandaşlarımızın kar yağışı ve buzlanmadan olumsuz etkilenmelerini önlemek için ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız devam ettirdi” açıklamasında bulundu. Belediye ayrıca, soğuk hava koşullarına karşı duyarlı olan palmiyeleri yaşatabilmek için kök çevresine toprağı sıcak tutması açısından torf kullanarak kökten ve tepe sürgün uçlarının donmasını önlemek için ise jüt bezi ile sararak, bitkinin ölmesini engellemeye çalıştı.

 

 

KARTAL BELEDİYESİ

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün takip ettiği karla mücadele çalışmalarında yaklaşık 50 personel, 2 adet greyder, 2 adet cisipi, 2 adet tuz kamyonu ve araçlarıyla beraber 13 ekip görev yaptı. Çalışmalara Zabıta ekipleri, Destek Hizmetleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve ALTAŞ katkı sundu. Toplam 25 aracın yer aldığı karla mücadele filosu, Kartal’ın 20 mahallesinde çalışmalarda bulundu. Kartal Belediyesi, karla mücadelede şimdiye kadar yaklaşık 300 ton tuz kullandı. Kartal Belediyesi ekipleri ara yollarda serpme yoluyla tuzlama yaparken, araçların çıkmakta güçlük çektiği yollarda ve rampalarda elle tuzlama çalışması yaptı.

 

 

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ

Beylikdüzü Belediyesi, özellikle geceleri yoğunluğunu arttıran yağışlara önlem almak ve vatandaşı mağdur etmemek adına devriye gezen ekipler, tuzlama ve küreme araçları ile yolların kapanmasını engelledi. Tuzlama yapılan bölgelerde ise ulaşım kolaylaştı ve araçların kayma yapmasına olanak verilmedi. Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak kurulan karla mücadele timinde 73 adet araçla sahada bulunan çalışanlar, ilçede 170 sefer yaparak yaklaşık 300 tonluk miktarda yol tuzlaması gerçekleştirdi. Ekipler, ayrıca kurum ve vatandaşlara destek olmak amacıyla 200 merkeze 1150 adet tuz çuvalını bıraktı. Özellikle toplu ulaşım noktaları, ibadethaneler, otobüs ve minibüs yollarını açık tutmak, diyaliz hastalarının oturduğu bölgelerin yollarını ulaşıma kolay hale getirmek için ise ayrıca bir efor harcadı.

 

BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ

Bahçelievler Belediyesi’nin kar ve buzlanmaya karşı yaptıkları çalışmaları Belediye Başkanı Osman Develioğlu anlattı. İlçelerinde kar yağdığı süre içinde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını belirten Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “Belediyemizin tüm iş makinelerini ve tuzlama robotlarımızı yeteri kadar personelimizle birlikte seferber ettik. Yeteri kadar tuz stokumuzla başladığımız kış mücadelemizde kamyonlarımız tuz yüklü halde ilçemizin değişik noktalarında hazır bekletildi. 24 saat esasına göre aralıksız devam edecek çalışmalarda özellikle yaya üst geçitleri, yaya kaldırımları, sağlık kurumları, kamu binaları ve ibadethane önlerinde gerekli durumlarda tuzlama çalışmasına yaparak vatandaşlarımızın kar ve buzlanmadan etkilenmemesine özen gösterdik” dedi.

 

 

ATAŞEHİR BELEDİYESİ

Ataşehir Belediyesi, kar yağışının başlamasıyla birlikte 24 saat boyunca çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüren ekipler, bu yılki kar yağışı boyunca 400 ton tuz, 150 ton buzlanmayı önleyici solüsyon kullandı. Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün 15 araç ve 135 personelden oluşan ekiplerin yollardaki çalışmalarının yanında, Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de kaldırımları kar ve buzdan temizle çalışmalarına gece gündüz devam etti.

 

GÜNGÖREN BELEDİYESİ

Güngören Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, 6 tuzlama aracı ile 1 solisyon

tankerinden oluşan araç filosu ve 7 ekipten oluşan 66 personeli ile 24

saat boyunca Güngören’in tüm bölgelerinde hazır bulunarak karlı hava

koşullarına karşı mücadelesine devam etti.

 

BAKIRKÖY BELEDİYESİ

Bakırköy Belediyesi, İstanbul’u etkisi altına alması beklenen kar yağışına karşı tedbirini, kar yağmadan önce aldı. Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu yaptığı açıklamada, "Fen İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde 22 iş makinesı, 30 personel ve 500 ton tuz ile olası kar yağışı ve tipiye karşı hazırlandık. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre Bakırköy’de kapalı yol kalmaması için sürekli tuzlama çalışması yaptı. Ayrıca Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı görevliler de meydan ve kaldırımlarda Bakırköylü yurttaşlarımızın yürüyebilmeleri için tuzlama ve temizlik çalışmasını hiç aksatmadı. Bakırköylüler, Fen İşleri Müdürlüğümüzde oluşturulan Acil Durum Merkezinin 660 23 80 numaralı telefonunu arayarak bizleri yönlendirdi” dedi.

 

 

BEYOĞLU BELEDİYESİ

Beyoğlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü gündüz 60, gece 35 işçi ve 18 teknik personelle, ilçenin 45 mahallesinde; başta ana arterler olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması yaptı. 3 kar küreme, 5 tuzlama, 3 iş makinası, toplam 1000 ton tuz ve 15 ton solüsyon stoğu ile çalışmalarını sürdüren ekipler, özellikle eğitim kurumları, ibadethaneler, kamu kurum ve kuruluşları ve vatandaşların yoğun kullandığı üst geçitler, otobüs, metrobüs, tramvay ve metro gibi toplu taşıma duraklarında solüsyon ile müdahele çalışmalarına ağırlık verdi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, vatandaşların mağdur olmamaları için ilçede gerekli tedbirleri aldıklarını, 7/24 çalışma gerçekleştirdiklerini açıkladı.

 

Evsizlere de sahip çıktılar

Beyoğlu Belediyesi Zabıta Ekipleri, İstiklal Caddesi’nde yaşamını sürdürmeye çalışan evsizlere ve kimsesizlere de sahip çıktı. Ekipler önce bankamatik içlerinde ve boş barakalarda yaşamaya çalışan vatandaşları belirledi. Didik didik edilen cadde ve sokaklarda belirlenenler zabıta aracına bindirilerek sıcak çorba ikram edildi. Burada bir süre ısınan kimsesizler daha sonra Zeytinburnu’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait spor kompleksine gönderildiler. Çalışmaların, hava sıcaklıklarının mevsim normallerine gelinceye kadar devam edileceği açıklandı.

 

PENDİK BELEDİYESİ

Pendik Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri, sokakları tarayarak ilçe genelinde tesbit ettikleri evsizleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Zeytinburnu Spor Kompleksi’ne götürerek, donma tehlikesine karşı korunmalarını sağladı.

 

ESENYURT BELEDİYESİ

Esenyurt Belediyesi Fen İşleri Yol Bakım ve Onarım Şefliği tarafından yapılan açıklamada; kar ile mücadelede iş makinalarıyla önce karları küreyip ardından tuzlama yaparak yollar ulaşıma elverişli hale getirildi. İlçede; 16 JCB, 9 adet kar küreme aracı, 1 adet greyder, 7 adet tenteli araç, 2 adet kamyonet, 1 adet Looder, 1 adet Ekskavatör araçları, 27 teknik personel, 46 işçi ve 24 şoför ile toplam 97 personelle çalışma yapıldı. Esenyurt'ta 7 adet bulvar, 129 adet cadde, 2728 adet sokakta 7/24 saat esasına uygun, vatandaşın trafik ve ulaşım sıkıntılarına anında müdahale edildi. Belediye tarafından yapılan açıklamada, "Esenyurt genelinde 2 bin ton tuz buzlanmalara karşı tedarik edilmiştir" denildi.


Editör: Haber Merkezi