Yol geçme zorunluğu nedeniyle İçişleri Bakanlığı kararıyla içerisindeki mezarların büyük çoğunluğu taşınan Başakşehir Ayazma Mezarlığı'na İşadamı Ali Ağaoğlu'na ait My World Europe Siteye kreş inşa edileceği iddiası ortalığı karıştırdı.
Ayazma'da kalan tek mezarın sahibi şehit askerin babası Kafer Ateş (65), annesi Güllüzar Ateş (57) ve şehit askerin kardeşi Volkan Ateş (33), "Rant uğruna insanlar mezardan çıkarılıyor. Çocuk mezarı üzerine yapılan kreşe aileler çocuklarını nasıl gönderecek?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Ayazma yolu üzerindeki mezarlıkta, askerde hayatını kaybeden Hakan Ateş'in ve birçok kimsesiz çocuğun mezarı bulunuyor. Yaklaşık 70 yetişkin mezarının ise boşaltılarak başka yere taşındığı öğrenildi. İnşaat ve çocuk kreşi yapılacağı iddia edilen alan demir çitlerle çevrilmiş durumda. Mezarlığın bulunduğu alanın aşağısındaki dere yatağının molozlarla doldurulma çalışması ise devam ediyor. Mezarın bulunduğu alanın karşısında ise inşaat yapımı başlatıldı. Yaklaşık 300 çocuk mezarının bulunduğu alanda siteye giden yolun genişletme çalışmaları sırasında birçok mezar toprak altında kalmıştı.

MEZARLIĞA RUHSAT VERMİŞLER

2001'de izin dönüşü askere giderken otobüste yaşanan kavgada yaralanıp kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Hakan Ateş'in anne ve babası, bölgede sadece şehit asker Hakan Ateş’in mezarının kaldığını söyledi. Ailenin iddiasına göre, bölgede yıkılan gecekondu mahallesine inşa edilen lüks bir site için mezarların bulunduğu yere inşaat ruhsatı verildi. Siteye giden yolda da genişletme çalışması yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde mezarlıktaki bütün kabirler boşaltılarak başka yerlere taşındı. Aynı mezarda bulunan yaklaşık 300 çocuk mezarı da durumdan etkilendi. Bazı çocuk mezarları toprağın altında kaldı.

“ÇOCUK MEZARININ ÜZERİNE KREŞ OLUR MU?”

Çocuklarının mezarına sahip çıktıklarını, ancak çocuk mezarlarının sahipsiz kaldığını ifade eden Anne Güllüzar Ateş ve Baba Kafer Ateş, "Ben kendi mezarıma sahip çıkıyorum. Ancak günahtır, burada birçok çocuk mezarı var. Hiç çocuk mezarı üzerine kreş olur mu? Rant uğruna buradaki birçok mezarı boşalttılar. Yetişkin mezarları ailelerinden habersiz taşıdılar. Ancak çocukların mezarlarını üzerini kapatıp kreş yapacaklarmış. Şimdi ben soruyorum, bu aileler kendi çocuklarını bu kreşe nasıl gönderecekler? Böyle bir şey olabilir mi? Zaten lüks siteler için yol çalışması yaptılar. Ve o sırada birçok çocuk mezarı kaldırılmadan yol inşaatının altında kaldı" şeklinde konuştu.
Hastalıkla pençeleşen ve konuşmakta zorlanan Baba Kafer Ateş, gazetemize konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Rant uğruna insanlar mezarlarından çıkarılıyor. Çocukların mezarlarına ise gerek görülmüyor. Günahtır" şeklinde tepki gösterdi.

ESENYURT HOŞDERE'YE NAKLEDİLDİ

İBB'den yapılan açıklamada, "İkitelli’de Ayazma Mezarlığı olarak isimlendirilen alan kamu kullanımında bir alan olup, 1/1000 ölçekli ‘İkitelli Ayazma Bölgesi Gecekondu Dönüşüm ve Kentsel Yenileme Alanı Revizyon Uygulama İmar Planı’ ve Mer’i Planda yol alanında kalmaktadır. Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanun’da ‘mezarlıklar ve şehitliklerin herhangi bir şekilde asli gayesi dışında hiç bir amaç için kullanılamayacağı’ ifade edilmektedir. Ancak, yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır. Mezkur yer için de, İçişleri Bakanlığının 2 Ağustos 2012 tarihli oluru doğrultusunda işlem tesis edilmiş ve Hakan Ateş’in mezarının dışındaki, bütün belgelendirilmiş veya üstyapısı olan mezarlar (çocuk mezarları da dahil) bakanlık makamı oluruna istinaden Esenyurt-Hoşdere Mezarlığı’na, tüm masraflar ve mezar inşaat yapı masrafları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanmak üzere nakledilmiştir. Mezkur mezarlıkta bakanlık onayına istinaden sadece nakl-i kubur işlemi yapılmış olup, mezarlık içi yolları ve çevre düzenlemesi yapılmadığından kurumumuzca yolların bozulması, mezara zarar verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denilmişti.

OĞLUMUN MEZARININ TAPUSUNU ALDIM









Ayazma Yolu üzerindeki mezarlıkta yatan ve 2001'de izin dönüşü askere giderken otobüste yaşanan kavgada yaralanıp kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Hakan Ateş'in ailesinin oğullarının mezarının taşınmak istenmesine karşı hukuk mücadelesi sürüyor. Ailenin iddiasına göre; bölgede yıkılan gecekondu mahallesine inşa edilen lüks bir site için mezarların bulunduğu yere inşaat ruhsatı verildi. Siteye giden yolda da genişletme çalışması yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde mezarlıktaki bütün kabirler boşaltılarak başka yerlere taşındı. Oğlunun mezarının tapusu için 2002 yılında 20 bin lira veren Ateş ailesi de, çalışmalar sırasında mezara zarar verildiği gerekçesiyle hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, hem de inşaat firmasına dava açtı. Yol çalışması nedeniyle oğullarının mezarına gitmekte hayli zorlandıkları gözlenen Ateş ailesi, mezara dokundurtmayacağını belirtti. Hakan Ateş'in annesi, "Oğlumun mezarının tapusunu aldım.

Benim oğlumun haklarını vermedikleri sürece ben bu mezara dokundurtmayacağım. Benim tek istediğim, oğlumun mezarını şehitliğe defnetsinler ayrıca oğlumu şehit olduğunu kabul etsinler yeter. Biz daha başka bir şey istemiyoruz. Bize şehit ailesi unvanı verilsin” diye konuştular.

BİLİRKİŞİ HEYETİ GELDİ

Geçtiğimiz hafta içerisinde açılan davanın sonuçlanabilmesi için ailenin avukatı Özgür Akça’nın talebi üzerine bilirkişi heyeti gelerek incelemeler yaptı. Devlet tarafından aileye verilen mezar tapusunu inceleyen bilirkişi heyeti üyeleri yapılanın bu şehit askere ve ailesine zulümdür. Ailenin haklarının korunması için gereken bilgi ve belgeleri mahkeme heyetine sunacağız dediler. Konu ile alakalı olarak Muhabirimize bilgi veren Ailenin avukatı Özgür Akça ise, “Aileye ve çocuklarına rant uğruna bu zulmü reva görenlerin yaptığı doğru değildir. Rant uğruna mezar yerlerinin doldurulması, tahrip edilmesi asla ve asla kabul edilebilir bir durum değildir. Ben ailenin ve 14 yıldır bu mezarda medfun şehit askerimizin maddi ve manevi haklarının verilmesi için gereken her türlü savunmayı yapacağım. Öyle zannediyorum ki adalet er ya da geç tecelli edecektir” diyerek ailenin yüreğine su serpti.

Orhan ŞİMŞEK-Kent Yaşam

 
Editör: Haber Merkezi