Türk iş insanından Avrupa'da 15 milyon dolarlık vurgun Türk iş insanından Avrupa'da 15 milyon dolarlık vurgun

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından göreve gelen Ali Yerlikaya, neredeyse her gün yapılan terör ve uyuşturucu operasyonlarıyla isminden oldukça fazla bir şekilde söz ettiriyor. Öyle ki Yerlikaya'nın yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak AK Parti tarafından gösterilmesi ve büyükşehirin CHP'den geri alınmasının da hesaplandığı iddia ediliyor.

COMANCHERO OPERASYONU GÜNDEMİ SALLADI

Son olarak bugün Comanchero adlı örgüte yapılan operasyon yine kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, Comanchero örgütünün ve lideri Hakan Ayık'ın faaliyetleri konusunda bir yazı yazdı.

"Sıradan bir haber değil" yorumuyla birlikte paylaşım yapan Haskoloğlu şunları yazdı;

"Sizlere detaylarını anlatacağım:

Suç örgütünün başındaki şahsın ismi özellikle son 3 senedir Latin Amerika, Avrupa ve Avustralya basınında sıklıkla geçiyordu.

Hatta Avustralya'nın en büyük gazeteleri Hakan Ayık için: "Avustralya'nın en çok aranan adamı" şeklinde başlıklarıyla haberler yapıyordu.

Hakan Ayık 10 seneden beri uluslararası çapta aranıyordu ve son 3 senedir nerede olduğu biliniyordu.

Neresi mi? Tabi ki Türkiye.

Avustralya basını ve istihbaratı Hakan Ayık'ın İstanbul'da olduğunu tespit ettiğini ve ilgili fotoğrafları paylaşmıştı.

Ayık, 2019 yılında Avustralya vatandaşlığından çıktı ve sadece Türk kimliği kaldı. Bunu koruma kalkanı olarak kullandığı belirtiliyordu.

Burada en dikkat çekici nokta ise Sedat Peker'in iddialarının gündeme geldiği tarihlerde Hakan Ayık'ın Latin Amerika, Avrupa ve Avustralya uyuşturucu ticaretini Türkiye'den yönettiği belirtiliyordu. Bunu Avustralya basını da yazmıştı.

Hakan Ayık küresel uyuşturucu ve kaçakçılık işlerinin 'İletişim Koordinatörü' gibi Türkiye'den yönettiği Avusturalya kaynaklarında 3 senedir yazıyordu.

Yani Ayık'ın uluslararası uyuşturucu ticaretini Türkiye'den idare ettiğini açıkça dünya basını yazıyordu ve takip edenler biliyordu.

Bir yandan da Sedat Peker, Türkiye'deki uyuşturucunun dağıtım merkezi olduğunu anlatıyordu.

Bu süreç devam ederken Hakan Ayık, İstanbul'da K. Cross adlı bir oteli işletiyordu ve kaynaklar şahsın sıklıkla buraya geldiğini söylüyordu.

Aynı zamanda Ayık, Türkiye'den bir estetik cerrahıyla evlenmişti ve estetik şirketini de kendi işlettiği paylaşılmıştı.

ABD mahkemesinin verdiği karar görsellerde bulunuyor. ABD'nin açıkça bu uyuşturucu kaçakçılarının iletişim üssünün Türkiye olduğunu söylüyordu ancak bugüne kadar bu şahıslara bir tutuklama olmamıştı. (Takip ettiğim kadarıyla)

Sedat Peker'in Kolombiya'dan varış noktası Türkiye olan 4.9 tonluk bir gemiye Latin Amerika'da operasyon yapıldığını ve Türk makamları bu gemiyle ilgili işlem yapmadığını iddia etmişti.

Bununla ilgili belgeleri ilk olarak ben çıkartmıştım, soruşturma izni almıştım ve Kolombiya'daki belgelerde şu görülüyordu. (Belge: 3 Soruşturma İzni belgesi)

2020 Haziran ayında yapılan operasyonda, 4.9 tonluk bir kokain yakalanmıştı ancak koca gemiye yapılan operasyon sonrası gözaltına alınan kişi sayısı 0'dı.

Hiçbir tutuklama veya ifade yoktu sadece kokainler vardı. Bu kokainlerin kime gittiği hala net olarak bilinmiyor. Türkiye'de hangi şirkete gideceğini açıklamadılar.

Bu operasyonu gerçekleştirme kararı alan dönemin Savunma Bakanı Carlos Holmes ise operasyondan sonra görevdeyken 2021 Ocak ayında vefat etti ve detaylarına hiçbir şekilde ulaşamadım.

FBI Başkanı Robert Shivers yine aynı dönem uyuşturucuların "Meyve sevkiyatlarında gizlenerek" yapıldığını açıklamıştı.

Bu sevkiyat biçimi genel olarak Güney Amerika'dan çıkan uyuşturucuların dağıtım şekliydi. Özellikle Muz ticareti tercih ediliyordu ve hala öyle.

Avustralya yetkililerin verdiği bilgiye göre Hakan Ayık 2 sene önce İstanbul dışına kaçmıştı ancak Türkiye'yi güvenli bir liman olarak gördüğü için Türkiye'den çıkmadığı görüşündeydiler.

Hakan Ayık bugün 4 aylık İçişleri Bakanı olan Ali Yerlikaya'nın talimatıyla Türk emniyet güçleri tarafından başarılı bir operasyonla yakalandı.

Bu operasyonun yargı ayağı da çok dikkatli takip edilmeli, bu operasyon Türkiye'nin uluslararası durumunu iyi anlamda etkileyecek bir operasyon.

OECD’nin Mali Eylem Görev Gücü FATF Genel Kurulu, 21 Ekim 2021 tarihinde; kara para aklama ile terörizmin finansman listesine Pakistan, Suriye  ve Güney Sudan’ın da bulunduğu gri listeye Türkiye’yi de eklemişti.

Bu operasyonlar Türkiye'nin ekonomisi açısından da çok önemli ancak bunlar hala görünen yüzü. Yargı süreci çok sıkı takip edilmeli.

Burada sorulması gereken en önemli sorulardan birisi ise bugüne kadar beklenen neydi? Veya kim bekledi?"

Editör: Anıl Kılıçlı