NELER YASAK? NELER SERBEST?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart’ta yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından açıkladığı normalleşme adımları sonrası gözler korona risk haritasına çevrildi. Haritaya göre tüm iller; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olmak üzere dört kategoriye ayrıldı. Kısıtlamalar da bu ayrıma göre yeniden şekillendirildi. 16 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul ise yüksek riskli kategoride yer alıyor. İstanbulluların en çok merak ettiği konu ise şehirde nelerin yasak neleri yapmanın serbest olduğu.

İşte İstanbulluların merak ettiği soruların cevapları:

KAFELERE HES KODUYLA GİRİLECEK

Esnafın ve vatandaşların aylardır merakla beklediği restoran ve kafeler belirli kısıtlamalar dahilinde açıldı. Buna göre yüksek risk grubunda olan İstanbul’da restoran ve kafe sahipleri işletmelerinde belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Yüzde 50 kapasiteyle faaliyet vermesi kararlaştırılan işletmelerde mekânda bulunan masa ve sandalye sayısına göre kapasite tespit edilecek. Yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecekler. Müşterilerden HES kodu istenecek.

PAZAR GÜNÜ VE GECE YASAKLARI DEVAM EDECEK

Yüksek riskli iller kategorisinde olan İstanbul’da Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılırken Pazar günü yasak uygulanmaya devam edilecek. Ayrıca İstanbul'da haftanın her günü saat 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasak.

YAŞ KISITLAMASINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Tedbirler dâhilinde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlamalarında değişiklikler yapıldı. Buna göre megakentte 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltildi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

DÜĞÜNLER BİR SAATLE SINIRLI OLACAK

Yeni tedbirler kapsamında düğün ve nikâh organizasyonları da kişi başına minimum 8 metrekare alan ayrılması ve katılımcı sayısının 50’yi geçmemesi şartıyla yapılabilecek. Ayrıca organizasyonlar 1 saatle sınırlı olacak.

8 VE 12. SINIFLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇECEK

En çok merak edilen konulardan biri ise İstanbul'da yüz yüze eğitim nasıl yapılacağı oldu.  Türkiye'nin tamamında okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçilecek. İstanbul'da; ortaokullar uzaktan eğitime devam edecek; liselerde ise yüz yüze sınavlar yapılabilecek.

HALI SAHA VE YÜZME HAVUZLARINA KAPALI KALMAYA DEVAM EDECEK

Bunların dışında halı saha ve yüzme havuzları İstanbul'da kapalı kalmaya devam edecek. Genel Kurullar 300 kişiye kadar kapasite ile yapılabilecek. Kamu kurumları normal işleyişlerine, saatlerine geri dönecek.

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi