İstanbul'da en sorunlu kentsel dönüşüm süreçlerinden birini geçiren Bakırköy'de kentsel dönüşüm mağdurlarının oluşturduğu Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin yıldönümünde bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklaması şöyle;

KAHRAMANMARAŞ’I UNUTMA, İSTANBUL’U HATIRLA… MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA!
6 Şubat 2023... Sabaha karşı herkes uykuda… Hep birlikte sabahı karşılayıp, günlük telaşlarımızı sürdürmeyi planlarken, saatler 04.17’yi gösterdiğinde, bir anda tüm dünyamız başımıza yıkıldı.
Kahramanmaraş Pazarcık merkezli, 7,7 büyüklüğünde, yerin 8,6 km derinliğinde meydana gelen ve 100 saniye süren yıkıcı depremin şokuyla uyandık güne…
Daha nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu tam anlayamadan, 9 saat sonra, saatler
13.24’ü gösterdiğinde, bu kez Kahramanmaraş Elbistan merkezli, 7,6 büyüklüğünde, yerin 7 km derinliğinde meydana gelen ve 45 saniye süren, birbirinden bağımsız, ikinci bir deprem daha olduğunu öğrendik.
Bölgedeki yakınlarımızın ve vatandaşlarımızın durumunu merak ederken, bizim kadar şanslı olmayan ve hayatını daha o anda kaybeden binlerce kişinin olduğunu tahmin edebiliyorduk.
Kritik saatlerde meydana gelen önemli gecikmeler, hepimizi bir kat daha üzerken, günlerce, enkaz altından sağ olarak çıkarılan vatandaşlarımızın umuduyla yaşadık.
Ancak resmi verilere göre, en az 50 bin kişi öldü.
Şimdi bir doğal afetin, tam bir felakete dönüştüğü 11 ilimizi, birlikte anmak istiyoruz:
ADANA “Burada”
ADIYAMAN “Burada”
DİYARBAKIR “Burada”
ELAZIĞ “ Burada”
GAZİANTEP “Burada”
HATAY “Burada”
KAHRAMANMARAŞ   “Burada”
KİLİS   “Burada”
MALATYA   “Burada”
OSMANİYE  “Burada”
ŞANLIURFA “Burada”
Evet, ruhları her zaman burada, kalbimizde belki ama o insanlar bir daha geri gelmeyecek… Oysaki yaşamak hepimizin hakkı…
Peki, bu depremlerin olacağı önceden bilinmiyor muydu?
Deprem uzmanlarının ısrarlı uyarılarına rağmen, neden gerekli önlemler alınmadı?
İşte bu soruların cevabını verebildiğimiz gün, deprem bir sorun olmaktan çıkacak ve hayatımızın, birlikte yaşamayı öğrendiğimiz bir gerçeği haline dönüşecek.
 
O yüzden, yaşadığımız felaketlerden ders almamız gerek.
Deprem Türkiye’nin gerçeği ise, çözüm, deprem dirençli kentler inşa etmek...
Hatta artık ileri teknolojiler sayesinde, kentin dokusuyla uyumlu, en az 100-200 yıl ayakta kalabilecek, sağlam binalar yapmak ve bu binaları gerektiğinde DASK bünyesinde biriken primlerle güçlendirmek veya yenilemek mümkün.
İlgili uygulamalar dünyanın çeşitli ülkelerinde var. Dolayısıyla, Amerika’yı tekrar keşfetmemize de gerek yok. Sadece mevcut modelleri inceleyip, uyarlamak gerek. Yeter ki niyet olsun…
Bilim    ışığında,    herkesi    birleştirip,    bir    Milli    Seferberlik    başlatabilirsek,    birlikte çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok.
Japonlar başardıysa, biz de başarabiliriz…
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Umutsuz durum yoktur. Umutsuz insanlar vardır.”
Biz elimizden gelen her şeyi yaptığımız takdirde, evren bize biraz daha zaman tanır…
Ancak doğanın gerçeklerini dikkate almamaya devam edersek, benzer felaketleri tekrar tekrar yaşarız.
O zaman, İstanbul’da beklenen büyük deprem gelmeden önce, bizlere düşen, artık kentsel dönüşüm anlamında gerçek bir Seferberlik başlatmak.
Biz, bu işin bir ucundan tutmak için bir sorumluluk aldık ve bir Halk Platformu kurmak suretiyle, Bakırköy’deki süreci çok yakından takip ediyoruz.
Fakat üzülerek görüyoruz ki can, mal ve milli güvenliğimizden sorumlu siyasi yetkililer, hala depremi siyasi bir rant aracı olarak görmeye devam ediyor.
Buradan kendilerini bir kez daha uyarmak istiyoruz:
1.    İnsan Hayatı, siyaset konusu yapılamaz.
2.    Söz verildiği gibi, kazanılmış +1 kat hakkımızın uygulanabilmesi için Bakırköy Merkez 1/5000 Ölçekli Plandan sonra, 1/1000 Ölçekli Planın da Yerel Seçim öncesi, İBB Meclisi’nden geçmesini bekliyoruz.
3.    Yerel Seçimlerde, teknik açıdan mümkün olmayan, +2 kat gibi boş vaadler ile halkın kandırılmasına izin veremeyiz.
4.    Tüm siyasi partilerden talebimiz; Bakırköylü, Bakırköy’de emeği olan, ilkeli, dürüst, liyakatli, kentsel dönüşüm sorununu kendine dert edinip önceleyen, halk tarafından sevilen ve güvenilen Belediye Başkan Adayları ve Meclis Üyesi Adayları ile Yerel Seçime gidilmesidir.

Merve Taşkın'dan şok itiraf; Doğumum babamın ölümüne sebep oldu Merve Taşkın'dan şok itiraf; Doğumum babamın ölümüne sebep oldu

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu

Editör: Anıl Kılıçlı