Büyükçekmece Belediyesi, dünyaya barış köprüsü oluşturmaya devam ediyor. 24. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 26 Temmuz tarihinde Büyükçekmece’de coşkuyla düzenlendi. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle bu yıl ayrı öneme sahip olan festivale 100 ülkeden 1550 kültür – sanat elçisi katıldı. Festivalde İrem Derici, Koray Avcı ve Ekin Uzunlar’ın verdiği konserlerse dinleyenleri büyüledi. Ayrıca düzenlenen kültür ve sanat yarışmalarında performanslar dikkat çekerken festival boyunca dereceye girenler ise ödüllendirildi.    

AKGÜN: “SANAT VE KÜLTÜR BOLLUĞU OLDU”

Açılışta konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Bu festivalde sadece halk dansları veya heykel yoktu. Aynı zamanda dünyanın 100 ülkesinden gelen el sanatları atölyesi, workshopları vardı. Çocuk sevgisi, çocuklarla ilgili temalar, dünyanın en tanınmış kukla sanatçıları Büyükçekmece'deydi. Hem yapıyorlar hem icra ediyorlar. İnanılmaz kültür zenginliği var. 24’üncü Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat festivalinde muhteşem bir sanat ve kültür bolluğu vardı.”

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Yarışması ve Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda renkli görüntülere sahne oldu. 35 ülkeden 1277 fotoğraf sanatçısı 4730 eser ile katılanlar arasında dereceye giren fotoğrafçılara ödülleri verildi. Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’na bu sene 25 ülkenin halk dansları ekipleri ülkelerini en iyi şekilde temsil etmek için muhteşem performanslara imza atarken, dereceye girenler ödüllerini aldı.

SERGİLER’DE GÜZEL GÖRÜNTÜLER

Festival boyunca Türkiye’nin Dünyaca tanınmış müzisyenlerinden olan Okay Temiz’in “Ritmin 100’ü Enstrüman Sergisi, ” Tenzile Güler’in ‘’Nazif’in Düğmeleri’’ sergisi ve Fikret Doğan, ağaç kütükleri ve dallarına yeniden hayat verdiği çalışmalarını “Ardıç’ın Gizemi” sergileri ziyaretçilerle buluştu.  

Etek giyen erkek öğrencilerin 23 Nisanına soruşturma Etek giyen erkek öğrencilerin 23 Nisanına soruşturma

FESTİVALDE BİRÇOK ÜNLÜ SAHNE ALDI

Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin ücretsiz konserlerinden ilki İrem Derici ile başladı. Daha sonraki günlerde Koray Avcı, Ekin Uzunlar ve Yaşar sevilen şarkılarını festivale gelen izleyicilere okudu. Ayrıca ünlü Talk Show sunucusu Kaan Sekban’da festivalde sahne aldı. Arzu Öztürk konseri, Halk dans gösterileri, Bıharı Band Maceristan müzik grubu gösterisi, Özgür Çakıroğlu konseri, Çılgın Metin ve Bihari konseri, Emrah İzoğlu konseri, Grup Karışık konseri, Utku Murak Korkan konseri, Aytekin Değirmenci konseri, Ahmet Yiğit konseri, Mehmet Orhan Konseri, Maske Orkestrası konseri, Uğur Yılmaz konseri, Grup Morpheus konseri, Erk Brother Hakan Erk halk dans gösterileri ve Nilay Uymaz konseri gibi sahne alan sanatçılarda festivale renk kattı.

MACAR DANS GRUBUNDAN İZMİR MARŞI

Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan Macaristan Halk Dansları Grubu yarışmanın ve Cumhuriyet’in 100 Yılına yakışır bir hareket yaptı. Türkçe okudukları “İzmir Marşı” ile amfi tiyatroyu dolduran binlerce izleyici tarafından ayakta alkışlandı.

BAŞARI VE ONUR ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Kültür ve Sanat Festivali’nde bu yıl “Kültür ve Sanatta Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Melek Baykal’a, “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise Levent Tamere verildi.

DEPREM KAHRAMANLARINA ÖDÜL

Festivalde, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 2 depremden hemen sonra Hatay’da arama kurtarma çalışmalarında Macaristan’ın Obuda kentinden gelen ekibinin içinde yer alan Tigi isimli köpek ve Büyükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma Timi’nin köpeği Petra’ya kahramanlık madalyası takdim edildi.

MUHTEŞEM FİNAL

100 ülkeden 1550 kültür-sanat elçisinin katımıyla 26 Temmuz tarihinde kapılarını açan 24. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali görkemli bir sahne şovu ile son buldu.

Dünyanın dört bir yanından gelen ülkelerin dans gruplarının kıyasıya mücadele ettiği Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda jüri Bulgaristan’ı birinci, Şili’yi ikinci, Güney Afrika’yı ise üçüncü olarak seçti.

BİRİNCİLİK BULGARİSTAN’IN

Final gecesinde sahnelenen Uluslararası Altınköprü Halk Dansları ortak projesi olan “Yüzyılın Destanı” kapanış özel gösterisi amfi tiyatroyu dolduran binlerce izleyici tarafından büyük beğeni topladı. Gösterinin ardından Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda kıyasıya mücadele eden ülkelerin ödül törenine geçildi. Ülkelerin dans gruplarının kıyasıya mücadele ettiği Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda Bulgaristan birinci seçildi, Şili’yi ikinci, Güney Afrika’yı ise üçüncü oldu. Yarışmada ödül kazanan grupların sevinç gösterileri final gecesine ayrı bir renk kattı. Serkan Horuz/KENT YAŞAM