Maltepe, 'eğitimde fırsat eşitliği' diyor Maltepe, 'eğitimde fırsat eşitliği' diyor

Türkiye’de özellikle son yıllarda üniversite bölümlerinin istihdam değil, işsizlik yarattığı görülüyor. Şişmiş mezun sayısı, işsizlik oranlarında ciddi bir paya sahip. Bunun başlıca nedeni öğrencilerin benzer fakülte ve bölümlerden mezun olmaları ve bu mezun sayısına göre iş kadrolarının yetersiz olması.

İstanbul Küçükçekmece’de Milli Eğitim Bakanlığı, Küçükçekmece Kaymakamlığı ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla başlatılan uygulamada, eğitimciler tarafından bilgilendirilecek velilerin, evlatlarını meslek liselerine yönlendirmeleri hedefleniyor. Uygulamada öğrenciler lise sınavlarına girmeden bilinçlendirilecek ve yeteneklerine göre meslek sahibi olabilmeleri için ilgili meslek liselerine ve daha sonra da yine ilgili meslek yüksekokullarına yerleştirilmeleri konusunda yol haritası hazırlanacak.

YERLİ İNSAN KAYNAĞININ ÖNEMİ

Türkiye son yıllarda verdiği göçlerle genç beyinlerini Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dışarıya kaptırırken, aldığı göçlerle de özellikle ‘ustalık’ anlamındaki meslekleri yabancılara terk etmiş durumda. Bu nedenle ‘meslek liseleri memleket meselesidir’ mottosuyla yola çıkılan projede Türkiye’nin kendi insan kaynaklarını nitelikli bir şekilde kullanması amaçlanıyor.

Projenin bu haftaki etkinliği İkitelli Ortaokulu’nda yapıldı ve ortaokulda eğitim gören öğrencilerle velilerine sunumlar yapan meslek lisesi öğretmenleri, görev yaptıkları liselerdeki imkanları detaylı bir şekilde anlattılar. Hemen her alanda mesleki eğitimin yer aldığı zengin içeriğe sahip bu liseler, ortaokul öğrencilerinin velilerine görsellerle, videolarla gösterildi ve anlatıldı.

KAYMAKAM ANTEPLİOĞLU: GÜZEL MESLEK LİSELERİMİZ İYİ BİLİNMİYOR

Göreve geldiği günden itibaren ilçe için önemli çalışmalar yapan Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, “Çok kaliteli meslek liselerimizin olduğu ancak bunların yeterince iyi tanıtılmadığını gördük. Buralarda hangi imkanlar var, çocuklarımız buralarda okuyarak nasıl iş sahibi olabilirler? gibi durumları velilerimize göstermek amacıyla bu uygulamayı başlattık.

Öte yandan okullarımızda rehberlik öğretmenlerimizin de bu konuları çok iyi bilmediklerini gördük ve öncelikle öğretmenlerimizi bilinçlendirmek istedik. Çok fazla, kaliteli ve çeşitli meslek liselerimiz var, Küçükçekmece bu konuda en şanslı ilçelerden biri. Bu uygulamanın çok yararlı olacağını düşünüyorum ve tüm okullarımızın 8. Sınıflarında bu uygulamayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

YILDIZ: 280 VELİMİZİ BİLGİLENDİRDİK

İkitelli Ortaokulu Müdürü Hakan Yıldız da kısa bir demeç vererek, “Şimdi velilerimize bilgilendirme yaptık. Daha önce de öğrencilerimize bilgilendirmeler yapmıştık. Bugün ikinci programımızı yaptık. Yaklaşık 280 velimizi ağırladık. Ayaklarınıza sağlık geldiğiniz için” ifadelerini kullandı.

KIRAÇ: ÜLKEMİZİN ARA ELEMAN VE USTAYA İHTİYACI VAR

İkitelli Ortaokulu Resim Öğretmeni Leyla Kıraç mikrofonumuza konuşarak, “Ülkemizin ciddi anlamda ara eleman ve ustaya ihtiyacı var. Burada yapmış olduğumuz sergimizde öğrencilerimizin ne kadar yetenekli olduklarını görebilirsiniz. Bu yeteneklerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için başlatılan bu proje için Milli Eğitime ve Kaymakamımız Mustafa Anteplioğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Editör Yazar