2019’da heyecan verici bir yarış sonrasında AK Parti’nin kazandığı Başakşehir, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2024 seçimleri için ağırlık verdiği ilçelerden biri. CHP, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için Başakşehir Belediye Başkan Adayı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu iş insanı Mesut Öksüz’ü gösterdi. Başakşehir’de özellikle imar alanında yaşanan sorunlar nedeniyle Öksüz’ün adaylığı ilçede CHP açısından pozitif bir hava yaratmış durumda.

Gazetemize konuk olarak Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’nin sorularını yanıtlayan CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mesut Öksüz, 2024 yerel seçimi için iddialı konuştu. Öksüz, İBB’nin 2019 yılında tekrar edilen seçimlerinde oy farkının 8 bine kadar düştüğünü vurgulayarak, “Başakşehir’de sahada gördüğümüz ilgi bize 31 Mart’ta zafere ulaşacağımızı söylüyor. Ben de vatandaşın verdiği bu enerji sayesinde yorulmadan dolaşmaya ve projelerimi anlatmaya devam ediyorum. Başkan seçildiğim takdirde de yine aynı enerjiyle gece gündüz çalışıp Başakşehir’i gurur duyulacak bir ilçe haline getireceğim.”

“CEKETİ BİLE KOYSAM KAZANIRIM ANLAYIŞI VAR”

Mevcut belediye başkanı hakkında konuşan CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mesut Öksüz, “10 mahalle var. Her mahallede farklı farklı ve ortak olarak bir sürü sorun var. Ceketimi bile koysam kazanırım anlayışı var Başakşehir’de. İstanbul’daki en büyük üçüncü ilçeye hakkı verilmiyor. Oy verilen bölgelere hizmet veriliyor.” dedi.

SORULARI YANITLADI

Şahintepe’de ne oluyor?

“Kamu imkanları kullanılarak halka yanlış yapılıyor. Benim aday olma sebeplerimden birincisi Şahintepe. Şahintepe’de imar konusunda bir kitap yazacağım. Kamu imkanları kullanılarak halkın malına nasıl el koyulduğunu anlatacağım. Ayrıca her an beklediğimiz bir deprem var. Kentsel dönüşüm adı altında mülke el koyuluyor. Vatandaşlar her sabah uyandığında acaba evimin olduğu yere el konulmuş mu diye düşünüyorlar. Sonra malına el koydukları vatandaşı uzakta bir yere atıyorlar, imar da yok mesela orada. Komik paralarla arsayı vatandaşın elinden alıyorlar. Biz ne dersek onu kabul edeceksin zihniyetiyle yönetiliyor. Yüksek katlı binalar yapıp 100 metrekare ev verip susturuyorlar. Vatandaşlarımızın hakkını belediyeyi kazandığımızda savunacağız. Rantsal değil, gerçek kentsel dönüşüm yapacağız.”

“BİRİNCİ İŞİM İMAR OLACAK”

Parçalanan arsalar ne olacak?

“İBB ve bizim hukuk büromuzla oturup çözüm üretiyoruz. Ankara ayağı da olacak. Geçmişe dönük olan hak kayıplarını da telafi edeceğimizin sözünü veriyorum. En büyük işim bu olacak. İmar konusunu çözeceğiz.”

İYİ Parti'de kurultay; Genel Başkan Adayları kimler? İYİ Parti'de kurultay; Genel Başkan Adayları kimler?

Başakşehir’de ulaşım da büyük bir sorun… Ve başka neler yapacaksınız?

“Mahalle aralarında maalesef ulaşım yetersiz. 50 projeyle başlıyoruz. Bilim kurulu kuracağız. Başakşehir’i mahalle mahalle inceleyeceğiz, tüm olanakları seferber edip buna göre ürettiğimiz projeleri açıklayacağız.”

“EMEKLİLER, KADINLAR, GENÇLER, ÇOCUKLAR KİMSEYİ ES GEÇMEDİK”

Sağlık, spor, emeklilere, gençlere sosyal tesisler, kreşler geliyor. Belediyenin ve İBB’nin kendi arazileri var. İBB’nin projelerine kendi projelerimizi ekleyip ada ada uygulayacağız. Kamulaştırdığımız yerlerde de insanların haklarını vererek bu sosyal alanları yapacağız. Şahintepe’ye en güzel kültür merkezini yapacağız. Güvercintepe’ye sanat merkezi açacağız. Kaldırımlar, yollar, ışıklar hepsi birbirine uyumlu şekilde yapılacak. Örneğin hastanelere ulaşım da sorun. Bunlar için ring seferleri yapacağız.

5-6 tane kültür mirasımız var. Bunları projelendirdik. Yabancılara bunları anlatmamız lazım. Yaptığımız projelerle güzel turistik alanlar yaratıp burayı turistik bir ilçe yapacağız. Çevrelerine de vatandaşlarımızın ürünlerini satacağı pazarlar kuracağız. Ticareti geliştireceğiz.

Olimpik sporlara önem vereceğiz. Çocuklarımızı daha ilkokuldan yetiştireceğiz. En kaliteli sporcular ve sanatçılar Başakşehir’den çıkacak.”

“KANAL İSTANBUL’UN HER ZAMAN KARŞISINDA OLACAĞIM”

Kanal İstanbul gündeminizde mi?

“Kanal İstanbul bence sürekli hükümetin gündeminde. Büyük kamuoyu tepkisi nedeniyle kapatmış gibi davranıyorlar ama eğer kazanırlarsa bu projeyi biz hiç yapmayacağız demedik zaten deyip tekrar gündeme getirecekler. Eğer İBB’yi alırlarsa zaten merkezi hükümet de ellerinde olduğu için istedikleri gibi rant alanlarıyla bu projeyi yapmaya çalışacaklar. Kanal İstanbul tabi ki sadece rant projesi değil bir çevre felaketi de aynı zamanda. Kuraklık oldu su seviyelerimiz düştü her gün kalkıp barajların doluluk oranlarına bakar olduk. Kanal İstanbul yapıldığı anda büyük su kaynakları kaybedeceğiz. Siz buraya 100 bin insan daha getireceksiniz. 100 bin insanın daha su ihtiyacı olacak. Her şeyiyle bu çok yanlış bir projedir. Başkanlığımda da karşısında olacağım.”

“KAYNAKLARI ESNAFIN TAMAMINA EŞİT DAĞITACAĞIZ”

Vatandaşın tepkisi nasıl?

“Her mahallede öyle bir ilgiyle karşılaşıyorum ki. Hep yanımdalar. Yanındayız başkanım diyorlar. Size çok güveniyoruz, siz bu işleri çözeceksiniz diyorlar. İlgi çok yüksek. Çok sahiplendiler. Ben de onlar için gece gündüz çalışıp gerçek bir belediye başkanı olarak halkın içinden çıkan, esnafın derdini bilen, esnafla ilgilenen bir başkan olacağım. Örneğin pasta ihtiyacı olduğunda tek bir yerden almayacağız. Tüm pastacıları liste yapacağız her seferinde diğer bir arkadaşımızdan sipariş vereceğiz. Belki o siparişimiz bir iki aylık ihtiyaçlarını giderecek. Kadın girişimcilerimize de bu konuda desteklerimiz olacak ve hep yanlarında yer alacağız.”

“VATANDAŞIN ENERJİSİ BENİ GECE GÜNDÜZ AYAKTA TUTUYOR”

Son seçimdeki oy oranıyla ilgili ne söylemek istersiniz?

“Ekrem Başkanımızla birlikte 8 bin fark kaldı. Ben kapanacağını ve hatta daha fazlasını alacağımızı düşünüyorum. Ekrem Başkanımızın bu bölgeye yaptığı sosyal yardımların da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Biz de şimdiye kadar yaptıklarımız ve hayat hikayelerimizle buradaki seçimi kazanacağız. O insanlar size öyle bir enerji veriyor ki. O enerji gücüme güç katıyor. Sabah 7 akşam 12 dolaşıyorum ama hiç yorulmuyorum. Bu enerjiyle bu seçimi kesinlikle kazanacağız ve Başakşehir Belediye Başkanının çalışmasını örnek olarak tüm Türkiye’ye göstereceğimize inanıyorum.

“BAŞAKŞEHİRLİLER 1 AY DAHA SABRETSİN SONRA HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK”

Bu işi bilimle, akılla yapacağız. Çevre mühendisi, makine mühendisi, çevre planlayıcısı, uzman hocalarımız ve akademisyenlerimizle kenti en güzel haline getireceğimizi düşünüyorum. Mahalleler çok sıkışmış, hizmetler belli yerlerde sınırlı kalmış ancak Başakşehir için yapılacak çok şey olduğunu biliyorum. Bisiklet yolları, otoparklar, geniş yollarda huzurla yaşayacakları ve gururla ben Başakşehirliyim, Şahintepeliyim, Güvercintepeliyim diyenlerin ilçesi olacağız. 1 ay daha sabretsinler, sonra görecekler ki tüm sorunlar teker teker çözülecek. Bunun için yürekten söz veriyorum.” Sümeyra Duğan/Fazıl Anıl Kılıçlı

Editör: Anıl Kılıçlı