HALK: 30 YILDIR YAŞADIĞIMIZ EVLERİMİZİ TERK ETMEYECEĞİZ

1986 yılından bu yana geçici olarak faaliyet gösteren ve yıllar boyunca toptancıların alıcılarla buluşmasını sağlayan Rami Gıda Toptancıları Hali’nin2017 yılında  yapılan ihale ile Başakşehir’e taşınma projesi başlatılmıştı.Doğuş İnşaat ve projedeki ortağı Dusa İnşaat tarafından yapılan ve normal şartlarda 2019 yılında tamamlanması öngörülen halin inşaatıBaşakşehire bağlı Şahintepe Son Evler mevkiinde devam etmekte.322.000 m²’lik toplam alan ve yaklaşık 110.000 m²’lik inşaat alanı üzerine kurulan kuru gıda halinin çalışmaları hızla devam ederken bölgede yarattığı sıkıntılar da devam ediyor.  Daha önce  hal inşaatından dolayı bölgede evlerin duvarlarında çatlaklar ve toprakta kayma  meydana gelmiş, CHP Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Tuncay konuyu Başakşehir Belediye Meclisi’ne taşıyarak bölge halkının Kaymakamlık emriyle, Zabıta tarafından resmi olmayan tutanakla boşaltıldığını, bölge halkının cami yemekhanesinde yattığını ifade etmişti.  Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 6 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre bölgenin “İnşa edilmekte olan çarşının ulaşım sistemine bağlanarak çevresine bütünlük arz edecek şekilde tamamlanması amacıyla” TOKİ tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiği belirtildi. Mahalleli, duruma isyan ederken 30 yıldır yaşadıkları yerleri terk etmek istemediklerini belirtti.

Resmi Gazete’de yayınlanan karar

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ise şu şekilde: Rami Kışlasının (İstanbul) bölgede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında müze olarak düzenlenecek olması nedeniyle Rami esnafı için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) iştirakiyle İstanbul İli, Başakşehir İlçesi, Şahintepe Mahallesi’nde inşa edilmekte olan çarşının ulaşım sistemine bağlanarak çevresiyle bütünlük arz edecek şekilde tamamlanması amacıyla ihtiyaç duyulan ve ekli harita ile listede sınır ve koordinatları gösterilen sahada yer alan özel mülkiyete konu taşınmazların  TOKİ tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27’nci  maddesi gereğince karar verilmiştir.

Zekeriye Tuncay: Gerekirse İmamoğlu’nun kapısında yatacağım

Konuyla ilgili olarakCHP Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Tuncay ve CHP Başakşehir eski Belediye Başkan Adayı Abdülhadi Akmugan Şahintepe Mahallesi’nde gidip vatandaşların sorunlarını dinledi.  Tuncay, mahalleliye birlik mesajı verirken, “Biz sizin arkanızdayız.Ben gerekirse İmamoğlu’nun kapısında yatacağım, sizi görüştüreceğim. Evinizin gitmemesi için elimden geleni yapacağım. Bundan bir ay önceki belediye meclisinde de gündeme getirdim şimdi de aynı şeyi konuşuyorum.Sahipsiz değiliz, bizi kimse azınlık olarak görmesin” dediTuncay, öncelikle kendi aranızda bir heyet oluşturun ve 5 – kişiden oluşan heyetinizle haraket edelim. Bu heyete bir de bu işleri çok iyi bilen avukat katarak hak mücadelemizi kazanana kadar sürdürelim”dedi

BİRLİĞİNİZİ BOZMAYIN, ÜÇ KURUŞA EVİNİZDEN ÇIKMAYIN

Son seçimlerde CHP den Başakşehir Belediye Başkan adayı olan Abdulhadi Akmugan’da vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada, öncelikle Meclis üyemiz Zekeriya sizlerle beraber ve sizlerin sorunlarını her ortamda gündeme taşımaktadır. Ben de aynı şekilde sizinleyim ve birlikte haraket etmek zorundayız. Yani, kimse üç- beş kuruşa tamah edip hakkımı aldım çıktım yapmasın. Birliğinizi bozmak için arkadan dolananlar ve sizleri parçalamak isteyenler olacaktır. Kesinlikle buna müsaade etmeyin. Ve mutlaka ki çok iyi hukukçuya ihtiyacımız var. Bu konuda da birlik olun. ” ifadelerini kullandı.

“SENİ SEÇTİK SENİN GİBİ BİR YAŞANTI İSTİYORUZ”

Vatandaşlar konuyla ilgili muhattap bulamadıklarından şikayetçi olduklarını belirtirken, “Belediye Başkanı’nın yanına gittik. Bizim pek belediyeyle işimiz olmaz ama gittiğimizde de sanki yardım isteyecekmişiz gibi bize ‘Ne istiyorsunuz?’ diyorlar. Biz vatandaş olarak seni seçtik, senin gibi bir yaşantı istiyoruz.” diyerek sıkıntılarını ve tepkisini dile getirdi.

ÖZGÜR KARABAT: CUMHURBAŞKANI’NIN KULAĞINA BİRİLERİ ÜFLEMİŞ

CHP Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Tuncay ve CHP Başakşehir eski Belediye Başkan Adayı Abdülhadi Akmugan’ın bölgeyi ziyaretnden bir gün sonra CHP İstanbul Milletvekilleri Özgür Karabat, Turan Aydoğan bölgeye geldi.  CHP Başakşehir İlçe Başkanı Deniz Bakır, Başakşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç ve Başakşehir Belediyesi CHP Meclis üyeleri heyet olarak mahalleyi ziyaret etti. Mahallelinin sorunlarını dinleyip kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Özgür Karabat, partili bir Milletvekili olmaktan öte Türkiye Cumhuriyeti’nin bir milletvekili, anayasaya ettiği yemine sadık olarak bulunduğunun vurgusunu yaparken, “Hukuki bir işlem var ama şunu bilmenizi isterim ki aynı zamanda siyasi bir iştir. Şöyle düşünemeyiz:  ‘Cumhurbaşkanlığı karanamesi var Cumhurbaşkanı karar almış.’Cumhurbaşkanının kulağına birileri üflemiş. Üfleyen yer Başakşehir belediyesi. TOKİ burada birişlem yapmış, bilmenizi isterim ki Başakşehir Belediyesinden bağımsız bir şekilde bu işler yürümez.Her şekilde bir koordinasyon var.” dedi.

“BURASI ULAŞIM HİKAYESİ DEĞİL”

Bölgede yaşanan sorunun belirtildiği gibi ulaşımdan kaynaklanmadığını ifade eden Karabat, “Rami Toptancılar Çarşı’nın müştemilatı olarak bu alanda bir düzenleme yapmak istiyorlar. Peki niye buna ihtiyaç var? Çünkü daha önce yaptıkları işlemleri ben biliyorum buranın planlarında alanın yetersiz olduğu için dükkanları satma ile ilgili birçok sorun yaşadılar. Burası ulaşım hikayesi değil tamamen Rami Toptancılar Çarşısı’nın büyütülme işidir. Avukatlarımızın dediği gibi bir iptal davası olabilir ve kazanma ihtimalinizin de yüksek olduğu bir dava. Hukukun işlediği, egemen olduğu bir ortamda kazanmanız gerekir.” dedi.

“ACELE KAMULAŞTIURMA ŞARTLARI BURADA OLUŞMAMIŞTIR”

Karabat, bölgede fiilen bir işlem uygulanması durumdan vatandaşın hak kaybına uğramaması için değerlerin doğru tespit edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, “Burada sizin 100 liralık malınıza 10 kuruş verip çıkartılmamalısınız. Üstelik burası mevcut değerinden daha değerli oluyor. Bura da bir Kanal İstanbul projesi var buranın değeri ortada. Burada bir keyfiyet var, gerekçe ise acele kamulaştırma. Acele kamulaştırma niye yapılır? Devletin, yurttaşın büyük bir çıkarı olması lazım. Sel, deprem ya da daha ileri gidelim bir seferberlik olur o zaman bunlar uygulanır. Acele kamulaştırma şartları burada oluşmamıştır. Dolayısıyla bizim elimizden gelen ne varsa yanınızda olacağımız. Söz veriyoruz.” ifadelerini kullandı. İSA KARAARSLAN – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi