Hayatın üretken uğraşlarla ve katıksız sevgilerle çok daha yaşanabilir bir hale geleceğine inandığını belirten Bakırköylü gurup, yaşam biçimini bu şekilde oluşturan öğretmen ve gönüllülerle bir arada olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, Osmaniye Mahallesi’nde bulunan Gürlek Nakipoğlu Anadolu Lisesi öğrencileriyle biraraya geldi.

Her yıl 21 Mart’ta hayatımızın bir parçası olan Down Sendromlu bireylere farkındalık yaratmak için programlar düzenlendiğini dile getiren gurup, bu özel bireylerin sadece bir gün değil her gün hatırlanması gerektiğini belirterek, Down Sendromu’nun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu belirtti.

En basit tanımıyla Down Sendromu insan vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olması olduğunu ifade eden gurup, “Biliyoruz ki onların bizden eksiği yok, fazlası var. Evet onlar farklılar çünkü içlerinde kötülük yok. Yürekleri sevgi dolu ve sevgileri karşılıksız. Onlar bizden daha fazla hassas ve kırılganlar. Onların hisleri bizlerden daha fazla yoğun ve tek ihtiyaçları sevgi ve ilgi” dediler.

Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavinin olmadığını, tek yolunun eğitim ve sosyalleşme olduğunu söyleyen Bakırköylüler, Down sendromlu bireylerin sosyal hayatta tüm insanlarla beraber, ayrıştırılmadan yaşamaları gerektiğini söyleyerek öncelikle herkesin bu farkındalığı bilmesi gerektiğini söylediler.

Özel bireylerimizin hayata kazandırılmasının eğitim ve sosyalleşmeden geçtiğini, sosyalleşmenin de eğitimin vaz geçilmez bir parçası olduğunu söyleyen gurup,  “Bu sebeple Down Sendromlu özel bireylerimiz sosyal hayatta tüm insanlarla beraber yaşamalıdır” dedi.

Farkındalık oluşturma çabalarını çoğaltmak ve bu farkındalığın bir parçası olmak için sık sık bu tür organizasyonlarla bir araya geldiklerini ve gelmeye de devam edeceklerini belirten gurubun düzenlediği kahvaltıya Galatasaray’lı Büyük Savaş lakaplı futbolcu Savaş Demirel, Erkan Ültanır, Müfit Erkasap, Halit Güvenir, Mustafa Söylemez ve çok sayıda tanınmış simada katıldı.

Down Sendromlu öğrencilerle bir araya gelen Zeytinlik Halk Pazarı’nda esnaflık yapan İsmail Dumlu ile yaklaşık 15 yıldır birlikte çalışan Kudret Özen isimli özel çocuk, “Ne mutlu bana ki hepinizin sayesinde ayaktayım. Sizlerle birlikte gücümün yettiği yere kadar çalışmaya devam edeceğim” dyerek katılımcılara bir konuşma yaptı.

“Sizler benim yanımda olduğunuz sürece benim sırtım yere gelmez. Gelmemek zorunda” diyen Kudret Özen, kendisinin bir örnek olduğunu, sevginin ve paylaşmanın gücü ile bu günlere geldiğini söyleyerek, hep birlikte çok daha güzel şeyler başaracaklarına inandığını belirtti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi