ÖNCELİKLE OKUYUCULARIMIZA KENDİNİZİ ANLATIR MISINIZ? NACİ KAYMAZ KİMDİR?

Iğdır Tuzluca Hadımlı Köyü doğumluyum, 30 yıl Avrupa'da yaşadım. Orada çeşitli derneklerde başkanlık yaptım, aynı zamanda organizatörüm. Almanya çapında  birçok büyük organizasyonlara imza attık. İstanbul’da on yılı aşkın süredir  faaliyet gösteren, hem Avrupada hem Türkiye de birçok şirkete hizmet veren  Aytürk Ajans A.Ş’nin  yönetim kurulu başkanıyım. Şirketimiz Avukat, Mali Müşavir ve Gazetecilerden oluşan profesyonel kadroyla uluslararası hizmet vermektedir.

IĞDIRLILAR SOSYAL DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ’NDEKİ BAŞKANLIĞA UZANAN YOLUNUZU ANLATIR MISINIZ?

Derneğimiz 2010 yılında faaliyete geçtiği zamandan beri aidiyet duygusuyla faaliyetlerini yakından izliyordum. Son 3 yıldır memlekette bulunuyorum ve bu zaman içinde derneğimizde aktif görev aldım. Bir dönem önceki yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevini üstlendim. Başkan yardımcılığı yaptığım süreçte de yönetimimizle beraber çok güzel işlere imza attık.

“KARAALİ’NİN DEVAM ETMESİNDEN YANAYDIM”

Başkanlık süreci sorunuza şu şekilde cevap vereyim: Aslında ben Celal Karaali'nin dernek başkanlığına devam etmesinden yanaydım. Bunu teklif olarak da sunduk. Ancak kendisi işlerinden dolayı yoğun olduğunu ve zaman ayırmasının zor olacağını söyledi ve arkadaşların çoğunluğu beni önerdiler. Arkadaşların baskın ricası görevi kabul etmemi gerektirdi.

YÖNETİCİLİK KONUSUNDA HEM TÜRKİYE’DE HEM AVRUPA’DA ÖNEMLİ BİR GEÇMİŞİNİZ VAR. BU KONUDAN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

Avrupa'da sosyal bir yönümüz vardı. Orada ilk başkanlığım Hürriyetçi Türk-Alman Dostluk Cemiyeti’nde oldu. Onun dışından eski Alman Başbakanı Helmut Kohl ile rahmetli Süleyman Demirel “Alman Dostluk Cemiyeti” diye bir cemiyet oluşturmuşlardı. O cemiyet içerisinde de yer aldım ve başkanlık yaptım. Daha sonra Almanya Türkgücü spor kulübünün başkanlığını yaptım. Aynı dönemde Almanya Yabancılar Meclisi’nde görevde bulundum. Ayrıca Türk Gençliği Dayanışma Derneği'nde Genel Başkanlık görevim devam etmekte.

BAŞKAN SEÇİLDİKTEN SONRA YAPTIĞINIZ KONUŞMADA “DERNEĞİMİZİ AVRUPA LİGİNE ÇIKARACAĞIZ” DEMİŞTİNİZ. AVRUPA LİGİNDEN KASTINIZ NEDİR?

Dernekçilik takım halinde yapılacak bir iştir. Benim veya başkasının başkan olması çok önemli değil. Önemli olan bizim ekip ruhuyla hareket ederek bugüne kadar yapılan işlerimizi daha görünür ve daha profesyonel  hale getirebilmek, İstanbul’da yaşayan Iğdırlı hemşerilerimi bir çatı altında toplayabilmek.

Yönetim kurulumuzda değerli isimler var. Her biri kendi alanında başarılı isimler. Bu kadar yetkin ismin bir araya geldiği yönetimin hedefinin ve başarısının büyük olması gerekir. Bu başarıyı tek başına elde edemeyiz. Ortak bir ruhla tüm yönetimimizin katkısıyla başaracağız.

“GÜÇLÜ BİR DERNEK KURMAK İÇİN GÜÇLÜ BİR YERE İHTİYACIMIZ VAR”

Avrupa Ligi söylemini ise derneğimizin her alanda (ticaret, siyaset, kültür, eğitim) söz sahibi olabilmesi. Derneğimizi şu an bulunduğu konumdan daha etkin, daha yetkin lige taşımak, çıtayı biraz daha yükseltmek istiyoruz. Bizim ilk hedefimiz şu anda kiracı olarak bulunduğumuz dernek binasını derneğimize ait bir genel merkezimize taşımak olacak. Kira ödemeden nesillere aktarılacak, tapusu derneğe ait olan bir bina edinmek  istiyoruz. Güçlü bir dernek kurmak için önce güçlü bir yere ihtiyacımız var.

DERNEK İÇİN NE PLANLIYORSUNUZ?

Tabi, geçmişte de bu planlar yapıldı. Bu sene gerçekten ciddi bir sıkıntıdan geçiyoruz. Malum dünya genelinde pandemi süreci yaşanıyor ve bu süreci aşmış değiliz. Bizim bu dönemde ilk işimiz yardımlaşma oldu. Geçen yıl da bu yıl da Ramazan ayı boyunca sürekli yardım kampanyalarımız vardı. Sadece yönetim kurulumuzun finanse ettiği bağışlarla yüzlerce aileye erzak kolisi dağıtımı yaptık.

“YÖNETİM KURULUMUZUN KALİTESİ BİR KENTİ YÖNETEBİLECEK KALİTEDE”

Şu anda 31 kişilik yönetim kurulumuz var. Faaliyetlerimizi daha iyi gerçekleştirebilmemiz için gerçekten performansı yüksek bir ekibe ihtiyacımız vardı. Açık yüreklilikle söylüyorum; yönetim kurulumuzun kalitesi bir kenti yönetebilecek kalitede. Yönetimimizde 3 arkadaşımız avukat, 2’si yeminli olmak üzere 4’ü mali müşavir. Yönetimimizde ulusal ve uluslararası alanda işler yapan iş insanlarımız var. Kadromuz çok güçlü. Bu kadroyla hem İstanbul’da yaşayan hemşerilerim hem de gönülden bağlı olduğumuz  Iğdır’ımız faydalanacaktır.

IĞDIR DERNEKLERİNİ BİR FEDERASYON ÇATISI ALTINDA TOPLAMA FİKRİ VAR MI?

Böyle bir fikir uzun zamandır var. Bu gayet olacak bir şeydir, yapabiliriz. Bizim derneğimiz aktif, kaliteli bir toplumla oluşturulan bir dernektir ve Iğdırlıların çatı adresidir. Derneğimizin özellikleri, tüzüğü, yönetim kurulu ve duruşu farklıdır. Siyasi ve ekonomik gücümüz diğer derneklerle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Bu konuda atılacak her türlü adımda destek vermeye ve öncü olmaya hazırız. Pandemi şartları bizi zorlasa da yol haritamızı belirlemeye ve hazırlıklar yapmaya fırsat sağlıyor. Benim sloganım "Birlikten güç doğar!" olmuştur. Ben birlikten ve beraberlikten yanayım.

İSTANBUL’DA BULUNAN HEMŞERİLERİNİZE NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Derneğimizin yönetim kurulu adına tüm hemşerilerimize özellikle saygı ve sevgimizi yolluyorum. Iğdırlı hemşerilerimize selamımız, saygımız her zaman sonsuzdur. Biz bu çatı altında toplanmayı,  birlik  ve beraberliği sağlamaktan yanayız. Tüm hemşerilerimize sesleniyoruz, kimliğinde Iğdır yazan ve yüreğinde Iğdır’a, Iğdırlılara, doğaya ve insana sevgi olan herkesi derneğimizin çatısı altında toplanmaya davet ediyorum. 

Kutu Kutu Kutu

“HEMŞERİLERİMİZİ IĞDIR’DA YATIRIM YAPMAYA TEŞVİK EDECEĞİZ”

Iğdır’dan biraz bahsetmek istiyorum. Iğdır, Türkiye'nin en uç köşesinin en doğusunda, güneşin ilk doğduğu yer ve aynı zamanda doğunun Çukurova’sı. Biz şanssızdık, zamanında yolumuz, suyumuz, elektriğimiz kısacası imkanımız olmadığı için büyük şehirlere çok büyük göçler verdik. Bundan sonra iş insanlarımızı Iğdır’ımızda yatırımlar yapmaya teşvik ederek yıllar önceki göçü tersine çevirmeliyiz. Bizim takımımızda bulunan finans ve siyasi güç buna muktedirdir. Yani batıda yaptığımız fabrikaları orada da yapabiliriz. Zaten birçok arkadaşımız bu yolu tercih ederek  fabrikalarını ve imalathanelerini yeşil Iğdır’ımıza taşımaya başladı.

“IĞDIR KAYISISINI DÜNYA MARKASI YAPMAK İSTİYORUZ”

Biliyorsunuz Iğdır kayısısı bizim için çok önemlidir. Iğdır kayısısının aromasını hiçbir yerde bulamazsınız. Bu bağlamda Iğdır’ımızı ve Iğdır kayısısını tanıtmak için her yıl geleneksel hale dönüştüreceğimiz Kayısı Festivali’ni hayata geçirmek istiyoruz. İstanbul’un kozmopolit yapısı  kayısımızın ününü  ülke sınırları dışına aktarıp dünya markası olmasında öncülük yapacağından eminiz.  Aynı zamanda Iğdır’daki çiftçinin ve kadınlarımızın ürettikleri ürünleri buraya taşıyarak “Iğdır Yöresel Pazarı” isimli projemizi faaliyete geçireceğiz. Böyle bir oluşumun sinerji yaratarak hem Iğdır’ımızı kalkındırmasına hem de buradaki hemşerilerimizin memleket özlemlerini gidermesine vesile olacaktır.

“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”

Son söz olarak tüm hemşerilerimden bir ricam var. Hepinizin derneğimize üye olmanızı ve tüm faaliyetlerimize katılmanızı bekliyoruz. Dediğim gibi birlikten güç doğar.  Birlik olacağız ve birlikte Iğdır’ımızın daha da ilerlemesi ve kalkınması için çalışacağız.

Üyelik formlarına www.igdirlilar.com’dan ulaşabilirsiniz.

İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi