SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURDUK, BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NE DUYURAMADIK

2009 yılında kurulan ve Ataköy sahilleri için yaptıkları mücadelelerle bilinen Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, UNESKO’nun Dünya Miras Komitesi aracılığı ile seslerini dünyaya duyurduklarını ifade ederek “Sesimizi bir tek Bakırköy Belediyesi’ne duyuramadık” diyerek sitem etti. 

Bakırköy Belediyesi tarafından Ataköy 1 Kısım Çarşı esnafına gönderilen tebligatın içeriğiyle ilgili bilgi isteyen Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, boşaltılan çarşılarına sonrasında ne olacağını sordu. Ataköy sahillerinin de benzer bir süreç yaşadığını, gelinen noktada sahille halkın arasına adeta set gibi çekilen beton yığınların dolduğunu belirten Kaynar, “Belediye olarak bir şey yapamaz mısınız?” diye sordu,  “1. Kısım çarşımız giderse, sıra diğer çarşılara gelir” dedi. 

Ataköy 1. Kısım Çarşı yanında bulunan 20 katlı Ramada Otel’in yapım aşamasının da, sahillerdeki yapılaşmanın da benzer süreçlerden geçtiğini belirten Prof. Dr. Ayfer Kaynar, Ataköy halkı olarak çarşılarının yerinde kalmasını, tek katlı yapıların riskli oluşunun akla mantığa sığmadığını, gerekirse yenilenmesini istediklerini belirterek Ataköy halkı olarak belediyenin çarşıyı kamulaştırmasını istediklerini söyledi.

BELEDİYENİN PARASI YOK

“Belediyenin parası mı var ki kamulaştırsın” diyerek çıkış yapan Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, ne çarşının sahibi ne de gelinen sürecin müsebbibi olmadığını ifade ederek, çarşı içerisinde tapu sahibi olan her bireyin hakkını savunmak zorunda olduklarını ifade etti.

Ganiç’e “Siz önce kamunun haklarını korumak zorundasınız” diyerek cevap veren dernek üyeleri, yaklaşık üç yılı aşkın bir süredir Ataköy 1. Kısım Mahallesi çarşı esnafından dükkânlarını boşaltmalarının istendiğini ama sonrasıyla ilgili ne yapılacağı konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biri olan Ataköy’ün planlarında da mevcut alanın çarşı olarak görüldüğünü söyleyen Ataköy 1. Kısım Dernek üyeleri, “Alanın tescillenmesi için belediye olarak neden Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurmuyorsunuz” diye sordu.

ÖNCELERİ İBB BAHANESİ VARDI, ŞİMDİ BAKANLIK

Bakırköy’de imara açılan alanlarla ilgili belediyeye sordukları her soru da kendilerine İBB’nin bahane edildiğini, CHP’nin İBB’yi almasından sonra da ‘Bakanlık’ gerekçesinin önlerine sunulduğunu belirten dernek üyeleri, “Artık bu cevaplardan bıktık. Belediyenin hiçbir yetkisi yoksa halkının yanında dursun, öncülük yapsın. Bizlerde belediyemizin arkasında durarak itirazımızı hep birlikte yüksek sesle dile getirelim” dedi.

Sadece konutlarıyla değil, altyapısı, yeşil alanları, eğitim yapıları, çarşıları, yolları ve modern mimarlığın sürdürülebilir önemli yerleşim birimlerinden biri olan Ataköy’le ilgili bilgi paylaşımı yapan Prof. Dr. Ayfer Kaynar, ‘Çarşı’nın binlik planlarda da ticaret alanı olarak geçen çarşının, güncel durumunda bakkal, banka, eczane, kasap, emlakçı, berber, çay ocağı, pastane, taksi durağı gibi çarşıyı oluşturan birimlerinin aktif olduğunu, yeşil avlusuyla da insanların dinlenmek ve vakit geçirmek için kullandığı yaşayan bir mekan’ olduğunu ifade ederek, yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

13.04.2006 tasdik tarihli 1/5000 plan ve tadilat bilgisine bakıldığında alanın, tercihli kullanım alanında olduğu, turizm tesisi için E:2.50, turizm+ticaret için E:2.00, ticaret veya konut için E:1.00 olduğunun görüldüğünü söyleyen dernek yöneticileri, 20.04.2011 tasdik tarihli 1/1000 plan ve tadilat bilgisine bakıldığında da arazinin ticaret alanında olduğunun görüldüğünü belirterek, mevcut durumun işlenmesini istediler.

BELEDİYE’NİN KAPISINDA NÖBET TUTAN AVUKATLAR VAR

Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, Ataköy 1. Kısımda bulunan çarşıdaki mülkiyet sahiplerinin bir kısmının çarşının yıkılmasını istediğini, bir kısmının alanın korunmasını istediğini, bir kısmının ise bazı alanların yıkılmasını, bazı kısımlarının ise yıkılmamasını istediğini söyleyerek, “Belediye’nin kapısında çarşıyla ilgili bekleyen, verilen dilekçeye göre dilekçe veren avukatlar dahi var” diyerek konuyla ilgili rahatsızlığını dile getirdi.

“Benim tek bir duruşum var. Oda çarşıda isterse bir milyonda bir hissesi olan tapu sahibinin hakkını hukukunu korumak” diyerek açıklama yapan Ganiç, eksik dosyalardan dolayı boşaltma tebliğini 5 Eylül’e ertelediklerini belirtti.

ÇARŞI ALANI ZAPT EDİLDİ

Konuyla ilgili konuşan Ataköy 1. Kısım Mahalle Muhtarı Muammer Aksu’da, Ramada Otel’in çarşıyı zapt ettiğini, öncesinde alana ruhsatsız bir fırın koyulduğunu, kendisinin defalarca şikayet etmesine rağmen giderek büyüttüğünü sonrasında da çay ocağı koyulduğunu ve araçların park etmesiyle de alanın tamamen zapt edildiğini ifade etti.

Tansiyonların yükseldiği karşılıklı konuşmada bu tür konuların ayaküstü değil de geniş bir toplantı halinde yapılmasının çok daha iyi olacağını söyleyen Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’ne toplantı teklifinde bulundu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, dernek olarak Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na alanın tescillenmesi için başvurduklarını söyleyerek, karşılarında kamunun yanında olduğunu hissettiren bir belediye yönetimi görmek istediklerini söyledi.

MİMARLA ODASI’DA KORUMA KURULU’NA ALANIN TESCİLLENMESİ İÇİN BAŞVURMUŞ

Konuyla ilgili görüş aldığımız TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu’da, oda olarak Çarşı’nın tescillenmesi için Koruma Kurulu’na başvurduklarını söyledi. Kurul içerisindeki bürokratik işleyişten sonra kararın belli olacağını söyleyen Fazlıoğlu, “Koruma Kurul’u alanının mülkiyet ve imar durumu için ilgili kurumlara yazı gönderdi. İlgili kurumlardan gelecek cevaplara göre de yapılacak keşif ve incelemeler sonrası karar verir” dedi.

Koruma Kurulu’nun vereceği karar konusunda tahmin yürütmenin mümkün olmadığını belirten Fazlıoğlu, gelecek cevaba göre yol haritasını belirleyeceklerini söyledi.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi